brokuł - 8440 przepisów (strona:219/563)

Sałatka brokułowa z fetą i pomidorami 1433

SKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 sera feta • 2 średnie pomidory • 1/2 pora • 1 mała śmietana • 1 łyżeczka majonezu • 3 ząbki czosnku • sól, cukier PRZYGOTOWANIE : Brokuła gotujemy al dente, przekładamy do miski, ja układam warstwami, 1/2 brokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy

KUCHNIA POLSKA
Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem i mieszanką warzywną 169

mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)kurczaka usuwamy skórę i również kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy. Pieczarki, brokuł i paprykę również podobnie kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem, rosyjską musztardą i dodajemy majonez. Mieszamy. Całość posypujemy dodatkowo szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 130

obiad robić, żeby nie używać dużo kuchenki a piekarnika to już w ogóle. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem, makaronem razowym, indykiem, brokułem i kukurydzą. Pyszna wyszła, polecam. Miłego dzionka :-) Składniki: 1 średni bakłażan 1/2 opakowania makaronu razowego u mnie penne 1 brokuł 300 g filetu z indyka kukurydza sól pieprz słodka papryka oliwa z oliwek

kruche babeczki
Koktajl truskawkowy z jarmużem 183

jarmużu, różnią się one między sobą kolorem liści oraz smakiem. Jarmuż jest nie tylko smaczny, ale zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, które mają   niezwykłe właściwości zdrowotne . Wraz z brokułem jest uważany za najzdrowsze zielone warzywo. Jego jedzenie  spowoduje spadek złego cholesterolu, ale przede wszystkim   spadek ryzyka   zachorowania na nowotwory. Jest doskonałym źródłem   fitoskładników  takich(...)ogromne ilości   sulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz wielu

Kulinarne przygody Gatity
Fit sałatka w 20 minut 233

mnie zbawieniem. Nie dość że szybko się robi tą sałatkę to jeszcze jest zdrowa i niskokaloryczna. Na zmianę z kalafiorową mogę jeść codziennie. Polecam! Składniki: jeden spory brokuł jedna czerwona papryka pół sera feta ćwiartka cebuli Składniki na dresing: 2 łyżeczki dżemu figowego (ewentualnie miodu) łyżeczka musztardy (ja daję musztardę z chrzanem) pół małego jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy do miękkości. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko wsypujemy do miski i mieszamy. W kubeczku ucieramy wszystkie składniki na dresing i polewamy sałatkę. Jeszcze raz mieszamy i gotowe

Mama z miasta
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej 3683

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – to kotleciki podobne do tych, które już kiedyś się pojawiły na blogu, ale były z dodatkiem brokułów (zobacz przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu ) – obie wersję smakują wyśmienicie i sprawdzą się np. jako piątkowy obiad ;) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width

Kulinarne Przeboje
Klasyczna zupa kalafiorowa 149

potencjalnie toksycznych. Sulforatan to także przeciwutleniacz, który wraz z witaminą A, C i betakarotenem niszczy wolne rodniki spowalniając  starzenie się  skóry. Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Aby ich uniknąć należy kalafiorowi zapewnić odpowiednie towarzystwo. To smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.  Wszystko co cenne(...)kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go  w takiej postaci do różnych  sałatek. Wartości  odżywcze

Kulinarne przygody Gatity
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 212

Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Mięsne kulki z serem na sposób włoski - bez glutenu, low-carb 145

wytopi się nieco sera, tworząc sosik do klopsików, Pycha. Tak wyglądają moje kulki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Widać że wypłynął ser. Powstał w ten sposób sos, idealny do brokułów. A tak gotowe do zjedzenia :-) Polecam. Klopsiki smakują doskonale podane z brokułami, kalafiorem lub brukselką. Podoba się Wam przepis? A może macie swoją ulubioną wersję klopsików

Marta próbuje
Schab zapiekany w papilotach z warzywami 151

ognisku na upartego- chociaż w każdym z przypadków należy uzbroić się w cierpliwość i czas oczekiwania około 60-75 minut. Pokrojony w kostkę schab lub karkówka, ziemniaczki młode, papryka, brokuł i marchew. W przyprawach, zapieczone w papilotach i podane od razu.. niemal rozpływa się w ustach. Jeżeli lubisz maksimum smaku i minimum pracy to jest to posiłek dla Ciebie(...)przyprawy: majeranek, wędzona papryka, kolendra mielona, sól i pieprz 1/2 papryki czerwonej  1 marchewki  5-6 ziemniaków młodych  natka pietruszki  cebula czerwona  kilka różyczek brokuł  łyżka oliwy z oliwek  Mięso i warzywa kroję w kostkę. Całość doprawiam majerankiem, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Polewam łyżką oliwy z oliwek. Papier do pieczenia kroję

Mango Papaja
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 140

źródłem błonnika, chlorofilu i przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je na surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie(...)zieloną część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami

Smakowity Blog Kulinarny
Lekka zupa z zielonych warzyw z drobiowymi pulpecikami i makaronem 163

Wiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku Pulpeciki: * pierś z indyka- 200 g * kasza manna

Kraina Miodem Płynąca
Miała być zupa warzywna a wyszło jak zwykle :) 117

ugotowany na bulionie makaron, kasza czy ryż smakuje wyśmienicie? Nie muszę. Smakuje. Dodałam do tego mrożony groszek od którego jestem szczerze uzależniona. Dodałam startą marchew, startą cukinią i brokuł. Dodałam przyprawy, dodałam bazylię i podałam z pieczonymi pomidorkami. Wyszło przepysznie! Użyłam włoskiego makaronu, drobnego, którego dodaje się do zup. Natomiast spokojnie można wykorzystać w zamian ryż lub kaszę jaglaną, bulgur(...)szklanka drobnego makaronu do zup, kaszy jaglanej, ryżu, bulguru, kuskusu.. itd.  2 marchewki  3- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cukinia  250 gram brokuł  1 szklanka mrożonego groszku  sól, pieprz, majeranek  świeża bazylia  2 łyżki śmietany 18%- można pominąć garść pomidorków koktajlowych  łyżka oliwy z oliwek  Pomidorki polewam oliwą

Mango Papaja
Błyskawiczny makaron z warzywami i cieciorką 109

sobie, wystarczy dodać kilka warzyw i przypraw a  z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy duet idealny. Składniki na 3-4 porcje 25 dag makaronu świderki 1 cukinia ½ brokułu 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka cieciorki gotowanej na parze 7-8 sztuk  pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 100 ml dobrej jakości oliwy Pęczek świeżej bazylii Sól morska do smaku(...)Świeżo mielony pieprz do smaku 30 g tartego drobno parmezanu Jak wykonać ? Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,tak jak w przepisie na opakownaniu. Brokuł  dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy all dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy na lekko złocisty kolor, dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, ugotowanego brokuła, oraz przekrojone

Wanilia i Kardamon
Makaron soba z łososiem i warzywami 121

bardzo szybko. Szybki obiad to duży plus dla makaronu, dlatego często sięgam po niego. Makaron soba Składniki: na 4 porcje 225 g soba 500 g fileta z łososia 1 brokuł 200 g szparagów 1 zielona cukinia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku pęczek kolendry mała puszka kukurydzy 2-3 łyżki jasnej soi 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju(...)makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię i czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż

codojedzenia