sposób odpowiedni - przyswajalny przez nasz układ trawienny, czyli zgodny z dietą rozdzielną, jest to zależne wyłącznie od naszego nastawienia (na bycie zdrowym) i decyzji, które podejmiemy... Składniki: brokuł 2 duże papryki zielone 5 jajek 2 garście słonecznika 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki, dobrze umyć i ugotować
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki: 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 małe cukinie 1 brokuł 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 1-2 szklanki ugotowanego (na parze lub w wodzie) i obranego bobu sól, pieprz ok. 200 ml mleka kokosowego (lub inne roślinne) posiekana zielenina sok z cytryny Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. W dużym(...)garnku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dorzuć cukinie, różyczki brokułu, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj bób, dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe. Wlej mleko kokosowe i zblenduj. Przed podaniem posyp zieleniną i skrop sokiem z cytryny. Fotorelacja
Qlinarnie i QlinarnieZaostrzyłam smak papryczką chili, wzbogaciłam danie czosnkiem, cebulą, sezamem, parmezanem, kolendrą. Zazwyczaj łączę indywidualnie warzywa na patelni i smażę na oleju sezamowym lub przygotowuję je na parze (szczególnie marchew, brokuły, warzywa strączkowe, cukinię), za to dziś zrobiła to za mnie gotowa mieszanka. Na szybki i smaczny obiad wystarczy. Kilka dodatków i aromatyczny obiad z makaronem ryżowym i warzywami gotowy(...)makaronem z warzywami. Danie podaję z kolendrą lub natką posypane sezamem, czasem w połączeniu z parmezanem lub oddzielnie. Makaron ryżowy podaję także w innych wersjach, szczególnie lubię połączenia z: - brokułami, cukinią, cebulą, czosnkiem, mrożonym groszkiem, marchewką, przyprawiam imbirem i sokiem z limonki, - fasolką szparagową, papryką, cukinią, cebulą, czosnkiem, chili, - pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi, pieczarkami, chili, marynowanymi kiełkami i poszatkowaną kapustą
Zasmakuj Kuchnitydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy(...)lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata ------- Zgrzewarkę próżniową FFS005X do testów udostępnił polski dystrybutor zgrzewarek FoodSaver
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamłodych warzyw z kurczakiem sprawdziło się idealnie Składniki 100 g bobu 1 łyżka oliwy 4 filety z kurczaka 100 g młodych ziemniaków 500 ml bulionu drobiowego 100 g brokułów 100 g młodej cukinii 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki listków estragonu sól pieprz Przygotowanie Bób ugotowałem we wrzątku, ostudziłem, obrałem. Na patelni rozgrzałem oliwę, smażyłem piersi kurczaka(...)się zrumieniły. Wrzuciłem pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszałem, wlałem bulion, przykryłem, dusiłem 10 minut, aż ziemniaki zmiękły. Zdjąłem pokrywkę, zwiększyłem ogień, i gdy bulion zawrzał dodałem podzielone na różyczki brokuły, pokrojone w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotowałem jeszcze kilka minut. Kilka łyżek gorącego sosu wymieszałem ze śmietaną, wlałem na patelnię, energicznie wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem estragon
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 sera feta • 2 średnie pomidory • 1/2 pora • 1 mała śmietana • 1 łyżeczka majonezu • 3 ząbki czosnku • sól, cukier PRZYGOTOWANIE : Brokuła gotujemy al dente, przekładamy do miski, ja układam warstwami, 1/2 brokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy
KUCHNIA POLSKAmundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)kurczaka usuwamy skórę i również kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy. Pieczarki, brokuł i paprykę również podobnie kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przyprawiamy solą, pieprzem, rosyjską musztardą i dodajemy majonez. Mieszamy. Całość posypujemy dodatkowo szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyobiad robić, żeby nie używać dużo kuchenki a piekarnika to już w ogóle. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem, makaronem razowym, indykiem, brokułem i kukurydzą. Pyszna wyszła, polecam. Miłego dzionka :-) Składniki: 1 średni bakłażan 1/2 opakowania makaronu razowego u mnie penne 1 brokuł 300 g filetu z indyka kukurydza sól pieprz słodka papryka oliwa z oliwek
kruche babeczkijarmużu, różnią się one między sobą kolorem liści oraz smakiem. Jarmuż jest nie tylko smaczny, ale zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, które mają niezwykłe właściwości zdrowotne . Wraz z brokułem jest uważany za najzdrowsze zielone warzywo. Jego jedzenie spowoduje spadek złego cholesterolu, ale przede wszystkim spadek ryzyka zachorowania na nowotwory. Jest doskonałym źródłem fitoskładników takich(...)ogromne ilości sulforafanu . Jest to związek zaliczany do grupy związków o silnych właściwościach przeciwnowotworowych (detoksykuje i usuwa związki kancerogenne z organizmu). I tak jak przypadku warzyw krzyżowych (kapusty, brokułów, brukselki, kalafiora i kalarepy) związek ten odpowiada za ich intensywny zapach, szczególnie podczas gotowania, a to za sprawą atomu siarki, który jest zawarty w sulforafanie. J armuż niestety oprócz wielu
Kulinarne przygody Gatitymnie zbawieniem. Nie dość że szybko się robi tą sałatkę to jeszcze jest zdrowa i niskokaloryczna. Na zmianę z kalafiorową mogę jeść codziennie. Polecam! Składniki: jeden spory brokuł jedna czerwona papryka pół sera feta ćwiartka cebuli Składniki na dresing: 2 łyżeczki dżemu figowego (ewentualnie miodu) łyżeczka musztardy (ja daję musztardę z chrzanem) pół małego jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy do miękkości. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko wsypujemy do miski i mieszamy. W kubeczku ucieramy wszystkie składniki na dresing i polewamy sałatkę. Jeszcze raz mieszamy i gotowe
Mama z miastaKotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – to kotleciki podobne do tych, które już kiedyś się pojawiły na blogu, ale były z dodatkiem brokułów (zobacz przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu ) – obie wersję smakują wyśmienicie i sprawdzą się np. jako piątkowy obiad ;) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width
Kulinarne Przebojepotencjalnie toksycznych. Sulforatan to także przeciwutleniacz, który wraz z witaminą A, C i betakarotenem niszczy wolne rodniki spowalniając starzenie się skóry. Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Aby ich uniknąć należy kalafiorowi zapewnić odpowiednie towarzystwo. To smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem. Wszystko co cenne(...)kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze
Kulinarne przygody GatityCię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwytopi się nieco sera, tworząc sosik do klopsików, Pycha. Tak wyglądają moje kulki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Widać że wypłynął ser. Powstał w ten sposób sos, idealny do brokułów. A tak gotowe do zjedzenia :-) Polecam. Klopsiki smakują doskonale podane z brokułami, kalafiorem lub brukselką. Podoba się Wam przepis? A może macie swoją ulubioną wersję klopsików
Marta próbujeognisku na upartego- chociaż w każdym z przypadków należy uzbroić się w cierpliwość i czas oczekiwania około 60-75 minut. Pokrojony w kostkę schab lub karkówka, ziemniaczki młode, papryka, brokuł i marchew. W przyprawach, zapieczone w papilotach i podane od razu.. niemal rozpływa się w ustach. Jeżeli lubisz maksimum smaku i minimum pracy to jest to posiłek dla Ciebie(...)przyprawy: majeranek, wędzona papryka, kolendra mielona, sól i pieprz 1/2 papryki czerwonej 1 marchewki 5-6 ziemniaków młodych natka pietruszki cebula czerwona kilka różyczek brokuł łyżka oliwy z oliwek Mięso i warzywa kroję w kostkę. Całość doprawiam majerankiem, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Polewam łyżką oliwy z oliwek. Papier do pieczenia kroję
Mango Papaja