brokuł - 8440 przepisów (strona:212/563)

Wiosenna krucha tarta z warzywami i owczym serem (bez glutenu) 179

Pycha! Składniki: 60 gram mąki z quinoy 60 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kasztanowej 2 duże jajka 80 gram gęsiego tłuszczu (można zastąpić smalcem, lub masłem) 1/3 opakowania brokułów Hortex garść mrożonego zielonego groszku Hortex garść kukurydzy z puszki kilka zielonych szparagów kawałek pora (kilkanaście plasterków) 5 niedużych fioletowych ziemniaków 50 gram sera owczego 3 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka naturalnego octu jabłkowego czarnuszka kolorowy pieprz sól Wykonanie: Fioletowe ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Brokuł i szparagi gotujemy na parze 10 minut i studzimy. Groszek rozmrażamy.  Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko, szczyptę soli i tłuszcz gęsi. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i odstawiamy na pół godziny.  Ser trzemy na tarce o dużych oczkach

Quinoa Raz!
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 155

suche i upieczone lub usmażone na chrupiąco (w chripiącej skorupce) a potem obtoczone w ciemnym pysznym sosie delikatnie słodko-kwaskowo-ostrym. Tradycyjnie podawany jest na białym ryżu z chrupiącymi brokułami na parze, (ale mogą być też z wody). To sos ma ten wyjątkowy pyszny smak. Jest ciemny, gęsty i szklisty i apetycznie okleja chrupiące kawałki kurczaka. Pyyyyycha ! W składnikach(...)Wymieszać najlepiej sylikonową lub drewniana szpatułą by kawałki kurczaka pokryły się sosem. Postawić na ogniu by podgrzać trochę w razie potrzeby. Podawać od razu z gorącym białym ryżem i brokułami na parze lub z wody

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba pod chrupiącą kołderką 128

efekt. Składniki: -4 filety dowolnej ryby ( u mnie sola ) kołderka 😊 -1 sucha bułka          -garść pestek dyni  -garść sezamu -pęczek koperku -3-4 różyczki brokułu -3 żółtka -przyprawa ziołowa do ryb -kwaśna śmietana w razie potrzeby Filety osuszyć ręcznikiem papierowym. Bułkę i pestki dyni zmielić. Różyczki brokułu bardzo drobno posiekać bez trzonków. Wszystko wymieszać

Kulinarne przemyslenia
Gulasz wołowy z warzywami 96

ząbki czosnku 1 l bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna łyżka mąki 1 łyżka sosu(...)Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem. Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny. Mąkę mieszamy z zimną

R'n'G Kitchen
Szpinak z jajkiem 232

taka sałatka na zimno, którą możecie trzymać w lodówce i jeść nawet przez 2-3 dni. Jeśli szukacie podobnych przepisów, polecam Wam także: – sałatka brokułowa – sałatka z brokułem – sałatka z duszoną rzodkiewką – brokuł gałązkowy przepis – sałatka z bobu – szparagi z jajkiem – brukselki z boczkiem SZPINAK Z JAJKIEM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI

nietylkopasta.pl
kotlety siekane z kurczakiem i brokułem 683

piersi kurczaka z możliwością przemycenia warzyw ;). Danie szybkie proste i smaczne. Polecam dla znudzonych tradycyjnymi kotletami z kurczaka. Kotlety te możemy zrobić z równymi warzywami dzisiaj przedstawiam wersję z brokułem. Smakuję równie dobrze na ciepło jak i na zimno.  Składniki: * filet z kurczaka 0,5kg * brokuł 500 g * jajko * łyżka majonezu * łyżka musztardy * łyżka mąki pszennej * łyżka mąki ziemniaczanej

Kulinarne przygody
Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem 3581

Pyszny makaron zapieczony z brokułami i kurczakiem pod kremowym sosem z ciągnącą się mozzarellą to idealne rozwiązanie na obiad lub uroczystą kolację. Zapiekanka z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem zarówno domowników jak i gości. Przygotowanie jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy zachwycający. Polecam, nawet tym, którzy tak jak ja nie przepadają za brokułami. W tym wydaniu są naprawdę smaczne

Czekoladowa muffinka
Warzywne „potworki”, czyli warzywa w cieście naleśnikowym, smażone w głębokim tłuszczu 155

pączki w głębokim tłuszczu. Są al dente w środku, z delikatną skórką na wierzchu. Niestety nie są wdzięcznym obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne. Składniki: połowę kalafiora brokuł 250 g malutkich pieczarek 130 g mąki pszennej 200 ml gęstej śmietany (18 %) 200 ml mleka 3 jajka sól ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej(...)Przewracałam na drugą stronę i jak już nabrały złocistego koloru, wykładałam na ręcznik papierowy rozłożony na tacy. Na półmisku rozłożyłam usmażone warzywa. Ułożyłam je wzdłuż półmiska. Z jednej strony brokuły, z drugiej kalafior a w środki rozłożyłam pieczarki. Jest to danie obiadowe, może być na kolację, na przystawkę... Udały mi się te „warzywne potworki”, bo maja takie nieokreślone kształty

Kuchnia u Krysi
Warzywna zupa z cielęciną 118

duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 100 g brukselki 100 g groszku cukrowego 1/2 szt brokułu 4 szt zielonych szparagów 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy(...)kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy (kilka minut na małym ogniu), nie gotujemy

R'n'G Kitchen
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym 174

Smaczna zapiekanka z kalafiora, która robi się sama... wystarczy wstawić do pieca. -- Skład: kalafior, 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, przyprawy, 1/2 szkl. bułki tartej, cukier, sól. Kilka różyczek brokułu, 6 łyżek majonezu, trochę zieleniny do ozdoby. Wymyty kalafior pozbawiamy liści i głąba, potem wrzucamy go na 5 minut  do wrzątku,do którego wcześniej wsypaliśmy po łyżce soli(...)strony wyciętych liści. Następnie przewracamy na drugą stronę i wkładamy do naczynia. Z wierzchu też napełniamy mięsem wolne przestrzenie pomiędzy różyczkami kalafiora. -- Po zużyciu mięsa, dokładamy majonez i brokuły. Zapiekamy w 200 st.C / 40 min. Potem gdy już trochę przestygnie ~10 min., porcjujemy i serwujemy. -- -- Smacznego

chleba naszego
Sałatka jaglana odkwaszająca💚 -#19 167

prozdrowotną sałatkę polecam na każdą okazję, jak najczęściej. Można zjeść w domu, w szkole, na studiach, w pracy, na delegacji i każdym innym wyjeździe... 😀 Składniki: sałata lodowa kasza jaglana brokuły pomidory sezam czarnuszka oliwa lub olej musztarda sok z cytryny czosnek sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Kilka listków sałaty drobno pokroić lub porwać na małe(...)kawałki i włożyć do salaterki. Na nią wyłożyć ugotowaną i wystudzoną kaszę, na kaszę pokrojone pomidory, następnie kładziemy ugotowany brokuł, posypujemy sezamem i czarnuszką. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu robimy dressing (wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję) i polewamy sałatkę. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka z blanszowanym brokułem i kurczakiem. 101

Dobrze znana sałatka w nieco innej odsłonie. :) Łatwa i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka oliwa z oliwek  sól pieprz 1 brokuł (500 g) mała puszka kukurydzy (170 g) 200 g sera gorgonzola  garść prażonych nasion słonecznika rzeżucha do posypania Sos: 2 łyżki lekkiego majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu sól(...)kawałki sera gorgonzola i polew amy sosem . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem po sypu je my rzeżuchą i prażony m słonecznikiem. Smacznego!   Brokuły , jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane we wrzątku. Zachowują wtedy cenne wartości odżywcze, chrupkość i kolor (dzięki umieszczeniu w wodzie z lodem). Rzeżucha jest bogata w:  witaminę

DominikaDolci
Brokuły z ogórkami kiszonymi 180

Bardzo dobry dodatek do obiadu . Składniki 1 brokuł 2 ogórki kiszone 1 cebula  1/2 papryki  sos  2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sos koperkowo ziołowy 1 łyżka posiekanego kopru Sposób przygotowania : 1.  Brokuł ugotować , przełożyć do miski i ostudzić  Dodać pokrojone w plastry ogórki ,paprykę w kostkę  i cebulę pokrojoną

W królestwie smaków Beaty
SAŁATKA BROKUŁOWA + FILMIK 119

Sałatka brokułowa z szynką, jajkami i kukurydzą jest bardzo smaczna. Idealna na przyjęcia i nie tylko.  SKŁADNIKI :   1 brokuł  6 jajek  1 puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 4-5 ogórków konserwowych 250 g dowolnej szynki wędzonej(...)PRZYGOTOWANIE :  Brokuł gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Dzielimy go na małe różyczki.  Cebulę, ogórki i szynkę kroimy w kostkę.  Kukurydzę odcedzamy.  Składniki sosu dokładnie mieszamy.  Składniki sałatki przekładamy do miski, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.  Przed podaniem chłodzimy około 30 minut. Smacznego  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Brukselka z boczkiem 159

komponuje się naprawdę znakomicie, może być ciekawym dodatkiem do dania lub daniem samodzielnym. Warto jej spróbować. Jeśli szukacie podobnych przepisów, polecam Wam także: – sałatka brokułowa – sałatka z brokułem – sałatka z duszoną rzodkiewką – brokuł gałązkowy przepis – sałatka z bobu – szparagi z jajkiem BRUKSELKA Z BOCZKIEM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 Składniki: – 20 brukselek

nietylkopasta.pl