biedne, biegające za dzieckiem mamy miały co do garnka włożyć w ciężkie dni, a i studentom czy zabieganym młodym parom na pewno nie raz uratuje życie. Zapiekanka makaronowa z brokułem i indykiem (porcja dla dwóch dorosłych i dziecka) 300g piersi z indyka 200g dowolnego makaronu 1 brokuł 200g mozzarelli 3 łyżki śmietany 18% jajko 2 ząbki czosnku oliwa zioła(...)słodkiej, po pół łyżeczki pieprzu i rozmarynu, dużą szczyptę pieprzu oraz małą garstkę ziół prowansalskich albo gotową mieszankę ziół - bez soli!). Upieczone mięso, makaron i podzielony na małe różyczki brokuł wrzucić do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalać masą śmietanowo jajeczną. Piec 30 minut w 170 stopniach. Smacznego! A jak już powolutku kończy się zapas z własnego talerza, można zawsze sięgnąć
Przepysznik - BLW i nie tylkoMniej kaloryczna, przy czym nadal smaczna tarta z brokułem, papryką, pomidorami i szynką. By odjąć jej kalorii i uczynić jeszcze bardziej zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera ;-) Tartę można również podawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty(...)tortowej 80 g mąki pszennej razowej 140 g masła szczypta soli 1 jajko + 1 żółtko 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 mały brokuł (lub niecały duży) 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 mała cukinia (lub 1/2 dużej) kilka plasterków szynki 2 jajka 400 g śmietany 18 % 100 g żółtego sera 2 ząbki czosnku
Passions hobbies lifeprzynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. farsz brokułowo-szpinakowo-serowy brokuł kilka garści szpinaku serek wiejski ok. 400 g łyżka masła i oleju cebula ząbek czosnku\ sól, pieprz +odrobina mleka/wody w razie potrzeby Brokuł ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Podzielić na mniejsze(...)części, a następnie zmiksować/rozgnieść widelcem. Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na maśle i oleju z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Dodać szpinak i brokuły. Podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu, w razie potrzeby dodając mleko/wodę. Doprawić do smaku. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie z serkiem wiejskim. Gotowym farszem nadziewać naleśniki. Smacznego
Kuchnia EllieNiestety nie udało się wygrać ale mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba bo naprawdę jest bardzo smaczna Składniki: - 100 g makaronu nitki - 4 buraki czerwone (ok. 240g) - 1 brokuł - sól, pieprz - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 3 łyżki łuskanego słonecznika - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki octu Składniki dla 3 osób. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie(...)przelewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Buraki czerwone myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w cieniutkie paseczki tzw. julienkę . Buraki wrzucamy na gotującą się wodę (500 ml) z dodatkiem cukru (1 łyżeczka), soli (1 łyżeczka) oraz octu (2 łyżeczki). Po ugotowaniu przelewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy
Kuchenne WariacjeMuszę się przyznać, że ostatnio raczej nie przepadam za kalafiorem i brokułami. Jednak to danie bardzo mi smakowało. Wydaję mi się, że nie byłam jedyną osobą, której tak smakowało ;) Polecam! Składniki (na 20 cannelloni): - mały kalafior (wielkości brokuła) - 1/2 brokuła - 2 cebule - kilka ząbków czosnku - 2 plastry boczku - kilka pieczarek - 100 g jogurtu naturalnego - ser żółty, wedle uznania - sól(...)pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra - 3 szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej takiego ) Kalafiora i brokuły ugotować al dente (po zagotowaniu wody gotować jeszcze 3-5 minut). Boczek, cebulę, pieczarki, czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć boczek, dodać cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki (jeśli będzie za suche dodać łyżkę oleju rzepakowego), przyprawić. Kalafiora
Corner With Recipespierwsze i ostatnie strony książki, które wprawiają mnie w ‘oczopląs’. Czy tylko ja tak mam? Wracając do przepisu, zmieniłam proporcje, ale pomysł Marty Dymek na zrobienie pesto z brokułów jest genialny. Sama szukam sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe. Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam kupnego pesto(...)zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów i trochę się przeraziłam… Tym bardziej cieszę się ze znalezienia alternatywy bazyliowego pesto. Jedz cie na zdrowie :) Składniki (4 porcje): - 1 brokuł - ½ szklanki płatków migdałów - kilka łyżek płatków jaglanych - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka soku z cytryny - kilka łyżek oliwy/oleju - suszona bazylia, papryka słodka (po łyżeczce) - szczypta chili cayenne - sól, pieprz
Corner With Recipespostanowiliśmy kolejny raz poeksperymentować i stworzyć domowe wersje ukochanego dania. Będzie zatem amerykański food w wydaniu fit, a bohaterem dnia jest czerwona soczewica, która przemienia się w soczeburgera z brokułami. Uwierzcie nam, będzie pycha :) Soczeburger z brokułami Przepis na 8 burgerów Potrzebujemy: 1 kubek czerwonej soczewicy 4 różyczki brokuła - średniej wielkości 1/2 zielonej papryki 1 cebula 2 średniej wielkości(...)pietruszki. Jej ilość zależy od Waszych upodobań - jeśli lubicie ten świeży smak, dajcie jej więcej, ale pamiętajcie, aby również ją drobno posiekać. Tak samo postępujemy z papryką i brokułem - drobna kosteczka i niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :) 4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki dyni
Bananowe PoleProsta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popo łudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem. składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów 1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone 1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone kilka rzodkiewek sos: 100 g jogurtu naturalnego 60 g maślanki 1 - 2 starte ząbki czosnku pieprz sól łyżka posiekanego koperku oliwa(...)oliwek - opcjonalnie przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie tak aby była miękka ale nie rozgotowana, ewentualnie ugotować fasolką na parze. Brokuły opłukać, oddzielić różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone
Stare Garyjuż w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne! SKŁADNIKI 1 brokuł 1 kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka mleka gałka muszkatołowa parmezan biały pieprz(...)sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa dokładnie umyć. Kalafior i brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Ze szparagów pozbyć się zdrewniałych części, a pozostałą część przekroić na połówki. Zagotować lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić kalafiora i gotować trzy minuty. Dodać brokuł i szparagi i gotować kolejne 3 min. Warzywa odcedzić, można przelać zimną wodą. Zostawić aby odciekły. W rondelku
DefinicjaSmakuSzybka, nieskomplikowana zupa krem, którą można przygotować w 30 minut. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Wszystko czego potrzebujemy do jej przygotowania to brokuł, ziemniak, czosnek, przyprawy, jogurt i trochę wody. Niedużo, prawda? :) Zupa świetnie smakuje z prażonymi pestkami (słonecznik, dynia), orzechami (migdały, laskowe, nerkowce), pełnoziarnistymi grzankami, czy w mnie zdrowej wersji z groszkiem ptysiowym, czy serem. Dodatki można dobierać(...)dowolnie, według tego co mamy akurat pod ręką :) Świetnie sprawdzi się jako przystawka, zwłaszcza gdy mamy niezapowiedzianych gości. SKŁADNIKI (4 porcje) 1 brokuł 1 ziemniak 1 duży zabek czosnku 125 ml jogurtu greckiego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu świeżozmielony pieprz sól pestki słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy
DefinicjaSmakudawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był luźniejszy więc było więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki(...)brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni ok. 30 min aż ziemniaki się zrumieniły. W kolejnym garnku ugotowałam brokuły w lekko osolonej wodzie. W między czasie przygotowałam 2 piersi kurczaka, posypałam solą i pieprzem a potem obtoczyłam w mące. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i jak się rozgrzeje kładziemy kurczaka
Kuchenne WariacjeZrobienie zapiekanki zajmuje trochę czasu ale jest doskonałym pomysłem na podanie na wieczorne spotkanie ze znajomymi – smaczna i syta Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 opakowanie brokułów mrożonych - 30 g pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 2 piersi z kurczaka - 1 czerwona cebula - sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka - oliwa lub olej do smażenia - 1 kulka mozzarelli(...)troszkę dusimy. Ziemniaki obieram i lekko podgotowuję. Niektórzy używają do zapiekanek surowych ziemniaków i warzyw ale ja jednak wolę takie lekko podgotowane ponieważ mam pewność że będą miękkie. Brokuły również lekko podgotowujemy a papryki i cukinie lekko podsmażamy na cebulce. Gdy już mamy wszystko gotowe zaczynamy wszystko razem układać. Najpierw dajemy pokrojone w plasterki ziemniaki a na nie pieczarki
Kuchenne Wariacjektórego można wiele zrobić. Tak jest i tym razem gdzie z Łukaszem przygotowaliśmy filet z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami na makaronie tagliatelle, z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem Składniki: - 2 filety z kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora(...)zamykamy. W drugiej fazie filety pieczemy w temperaturze 140 stopni i przez 20 minut i filety mamy gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i robimy sos. Brokuł i i kalafior gotujemy al dente. Na patelnię wrzucamy masło, roztapiamy i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy śmietanę i czekamy jak się zagotuje. Następnie dajemy
Kuchenne Wariacjeróżnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami Składniki: - 150 g makaronu muszelki - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 cukinia - 1 brokuł - 140 g mrożonego zielonego groszku - 1 pęczek zielonych szparagów - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 100 ml śmietanki 18% - 1 szklanka wody lub bulionu Porcja na 2 osoby. Najpierw na maśle podsmażamy cebulę(...)posiekaną w piórka. Brokuł rozdzielamy na różyczki, wrzucamy do cebuli i zalewamy wodą. Jak brokuł lekko zmięknie dodajemy zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucamy cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy i jak są wszystkie miękkie to wlewamy śmietankę i zagotowujemy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przekładamy do sosu z warzywami
Kuchenne Wariacje