Cud, miód, orzeszki i .....sól? Tak! Solony karmel to dla mnie niebywałe, nowe doświadczenie kulinarne. Ale zanim dojdziemy do przepisu na ciasto, to chciałabym Wam opowiedzieć
Bon Appetit MałgorzatyMiałam przyjemność testować przepisy Opolan. Tym razem był to karp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W
Bon Appetit MałgorzatyNa wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i
Bon Appetit MałgorzatySerniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada
Kuchnia domowa AniDziś jeszcze coś z menu świątecznego, czyli moje ulubione uszka z grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znaleźć idealne proporcje. Zmieniłam tylko nieznacznie sposób
Kuchnia domowa AniA dziś coś do pary do uszek z grzybami :) Składniki:1 marchewkakawałek selera1 pietruszka1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do
Kuchnia domowa AniTo ciasto poznałam jako Kruszynka, które znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Jest ono niemal takie samo jak popularne Niebo, dlatego podaję dwie nazwy. Nazwa Kruszynka jest
Kuchnia domowa AniCiasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt
Kuchnia domowa AniMoja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)5 marchewek4 cebule2 pietruszki1 selersok z 1/2
Kuchnia domowa AniZapraszam na pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji.Składniki:Biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru8 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:2,5 szklanki mleka2
Kuchnia domowa AniW ubiegły weekend z moją córcią robiłyśmy takie ciasteczka! Polecam je serdecznie! Można je przechowywać w metalowej puszce i dzięki temu długo zachowają swoją kruchość i
Kuchnia domowa AniPyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka
Kuchnia domowa AniPrzepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru
Kuchnia domowa AniSkładniki:200 g suszonych śliwek kalifornijskich400 g śledzi typu matias2 nieduże cebulepieprz ziołowyolej Sposób przygotowania:1. Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku przez 1 godzinę. Wyjąć
Kuchnia domowa AniPrzepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i
Kuchnia domowa Ani