Ciasto z miodem i orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-), choć muszę przyznać, że ciasto nie jest zbyt słodkie
Kulinarne przygody GatitySnikers, orzechowiec - jak kto woli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą
Garnkowe fanaberieMakowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z
Słodkości i nie tylkoProsty do przygotowania a pyszny soczysty kurczak, który sprawdzi się na odświętnym stole. Idealny jako noworoczne danie, czy też Sylwestrowe danie na ciepło Składniki:kurczak
Z Majeczką w kuchniDzień dobry!Kolejnym daniem (a raczej napojem :-) ) charakterystycznym dla Wigilii jest kompot z suszu. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Smak jest dość oryginalny, a jeśli dodamy
Pora coś zjeśćTen sernik chałwowy upiekłam z myślą o moim tacie, który uwielbia chałwę. Czy ja lubię chałwę? Lubię, czasami zjem jak mnie naleci, ale pasjonatką nie
Blondynka GotujeZ makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie
Smaczna PyzaDziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie
Kulinarne przygody GatityBardzo lubię serniki i cukierki trufle. Pomyślałam, że może warto by je było połączyć ze sobą. Jeśli o mnie chodzi sernik wyszedł rewelacyjny w smaku
Ala piecze i gotujeJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie
mojewypiekiinietylkoTen przepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co
mojewypiekiinietylkoTak jak nie wyobrażam sobie Wigilii bez makowca, tak nie wyobrażam sobie bez ryby po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony
mojewypiekiinietylkoŚwięta, święta i po świętach. Chyba nie ja jedna rozpoczynam tak pierwszy wpis po okresie świątecznym. Po wielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za
mojewypiekiinietylkoWe Włoszech są ravioli i tortellini, w Chinach – wonton, guo tie i jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie
mojewypiekiinietylkoOchłonęłyśmy już wstępnie po świętach, odpaliłyśmy konkursowego maila a tu przepisów a przepisów Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! Bezglutenowa
CoolinarniePL