To już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli
Kulinarne przygody GatityPyszna aromatyczna zupka grzybowa z suszonych grzybków. Zupka jest akurat postna-wigilijna przygotowana na bulionie warzywnym ale na codzienny obiadek można przygotować na dowolnym bulionie
Monia miesza i gotujeWszyscy znają tradycyjną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój ulubiony dodatek. Jedni robią z groszkiem, inni z kukurydzą, niektórzy dodają jajko. Ja przedstawiam swoją wersję. Bez względu
Monia miesza i gotujeUle orzechowe, obowiązkowo muszą być u mnie na święta. Kto już je robił ten wie, że sa smaczne i w sumie nie tak straszne trudne do
Ala piecze i gotujeProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani podaje Wam chyba najprostszy przepis na kompot z suszu. Obowiązkowy na wigilijnym stole. Jestem jego olbrzymią fanką! SKŁADNIKI:SUSZ Z OWOCÓW:-gruszki - moreli
SMYKWKUCHNIMakowiec na święta to podstawa, tyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy. Składniki
Moniki SmakołykiCiasto z domowego zeszytu. Ciasto, które moja mamcia zawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne
Made By Mom And SonZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów
Moniki SmakołykiDziś przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, bez którego od około dwóch lat nie wyobrażam sobie żadnego święta :-) Jest na każdej uroczystości, czy imprezie. Niektórzy podchodzą do
Anielska Kuchnia AniMiałam wczoraj nieszczęście przechodzić przez galerię handlową. Niestety, miejsce wypełnione dzikim tłumem nerwowo biegającym od sklepu do sklepu w poszukiwaniu gwiazdkowych prezentów to nie dla mnie
W kuchni KatieLżejsza wersja karpia bo zamiast tradycyjnie smażonego, pieczony. Składniki:- 3 płaty karpia- 1 przyprawa do ryb- 3 łyżeczki miodu- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Każdy płat karpia
Zainspirowana w kuchniMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych
Monia miesza i gotujeWychodzi na to, że niczym Święty Mikołaj albo jakaś "Gwiazdka z nieba" spełniam świąteczne życzenia :) Ten keks też jest takim życzeniem mojego męża na tegoroczne święta
Delicious Titbits