Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję
Apetyczna babeczkaZapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt. Gewürzduft riecht auf ganzem
W kuchni Karmel-itkiRyba po grecku jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni
Zainspirowana w kuchniLamingtony kojarzą nam się z dzieciństwem. Często nasze babcie i mamy je robiły. Ja czasami wracam do starych przepisów. Lubię je za swój minimalizm i podstawowe
Ala piecze i gotujeChristmas cookiesSkładniki.30 dag mąki pszennej10 dag masła1 jajo1 żółtko10 dag cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyWykonanie.Mąkę przesiać
Kulinarny karnet ChristopheraSpicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis znalazłam na blogu Słodkiej Pasji . Mi niestety nie wyszły takie ładne, ale będę jeszcze próbować. Może muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak
Pasja SmakuTo chyba najprostsza i najbardziej znana wersja śledzika. Śledzik i cebulka to duet idealny i razem smakują znakomicie.składniki:10 płatów śledziowych solonych2-3 cebule3 listki
Monia miesza i gotujeDzień dobry! Kto razem ze mną nastawił miesiąc temu ciasto na staropolski piernik dojrzewający ? Tak, to już ten czas kiedy możemy do niego zajrzeć i piec
Pora coś zjeśćDla tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu
kolorowotorcikowoPierniczki to ciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do
Z miłości do słodkościDziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :) Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o
Walijskie PichcenieDzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii
Codzienna kuchnia niecodziennaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiSkładniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½ średniego jabłka 5
kulinarnyswiatdomi