Składniki: 100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake ) 100 g rodzynek 75 g śliwki suszonej garść żurawiny suszonej 100 ml wódki 1 łyżeczka zapachu
kulinarnyswiatdomiJakiś czas temu otrzymałam od Verbeny słodką paczuszkę;)) Postanowiłam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek witraży, które od dawna bardzo mi się spodobały, choć co prawda większość
Z miłości do słodkościToskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce
Moniki SmakołykiMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak
Monia miesza i gotujeDziś nieco klasyki. Sałatka jarzynowa znana jest chyba każdemu. I choć tak znana, różni się składem, w zależności od regionu. Składniki: * 3 ziemniaki * 3 marchewki
kolorowotorcikowoŚLIWKI W CZEKOLADZIE NADZIEWANE MARCEPANEM I MIGDAŁAMI Śliwki w czekoladzie towarzyszyły mi praktycznie od dziecka. Gdziekolwiek bym nie poszła, kogokolwiek bym nie odwiedziła, zawsze czyjaś babcia
Słodko-Słony Świat IlonyDla zabieganych i zapracowanych mam przepis na szybki i łatwy piernik marchewkowy. Wyśmienity, lekko wilgotny, nadziany suszoną śliwką i orzechem włoskim od www.Skworcu.com.pl . Mój pod pierzynką
Apetyczna babeczkaJest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp
Kitchens AlphabetDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym
Kulinarne przygody GatityCookies with sunflowerSkładniki.25 dag mąki żytniej5 dag cukru brązowego15 dag miodu20 dag masła1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka goździków1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka skórki otartej
Kulinarny karnet ChristopheraGdybyście, jeszcze kilka dni temu, spytali mnie o tradycje świąteczne, zapewne opowiedziałabym o robieniu łańcuchów choinkowych, może o kutii, na pewno wspomniałabym kiszenie barszczu. W moim
Gotuj z Blue RavenTorcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami. Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się
Mania GotowaniaŚwięta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę
Niezły MłynekGalantine of duckSkładniki.1 kaczka10 dag wątróbka z kurczaka25 dag mięso z indyka1 bułka namoczona w mleku15 śliwki suszone50 ml śmietana 36%1 jajkogałka muszkatołowamajeranekvegetasólpieprz
Kulinarny karnet ChristopheraJuż niedługo Wigilia = a jak Wigilia to na stole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię