Na kolacji wigilijnej, tej jedynej w roku obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne potrawy, ale to wcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, choć
Wanilia i KardamonIdealne ciasto na wigilijny stół i nie tylko :) Składniki: 1 kg twarogu 12 jajek 20 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 aromat waniliowy 2 łyżki masła
Tradycyjna KuchniaObok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3
Tradycyjna KuchniaSałatka meksykańska u mnie w wersji z kabanosami, to kolejna bardzo smaczna, mało skomplikowana i co najważniejsze szybka w przygotowaniu propozycja na imprezowy stół. Świetnie sprawdzi
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę zróbcie je tydzień wcześniej, są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują
Apetyczna babeczkaDla kogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla lubiących proste wypieki dla cookie monsterów :) Składniki: 170g miękkiego masła 250g mąki pszennej 60g cukru pudru łyżka mleka 40g
Mania WypiekaniaNo wiem...Można iść i kupić. Gotowy, bez przygotować, bez zbędnych ceregieli..po prostu wziąć z półki i przynieść do domu...Ale, odkąd wypróbowałam, ekstrakt waniliowy
Z Majeczką w kuchniWitajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny :) Cykl ten zacznę domową wędliną. Domowe wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta i szkoda, że tylko
Poezja Smaków - blog kulinarnyMurzynek w mojej wersji szalenie przypomina klasyczną wersję. Jest mokry i mocno czekoladowy. Dobry dla każdego maniaka słodkości! A dodatkowo zdrowy. Wyrazisty w smaku i
CzarnawisienkaCzy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna. Zgodnie z
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło
Czerwona PorzeczkaZ mojego archiwum Nietypowe ale smaczne połączenie. Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniJak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z
Polska ZupaPoniżej przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, które idealnie pasuje do kawy w jesienne poranki:) Użyłam przepisu z mojewypieki.com, ale troszkę je zmodyfikowałam. Zamiast ananasa dodałam jabłka oraz
The Sweet DamselSkładniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy
kgwjanczewo