Słodko-słone - czyli połączenie śledzi i pomarańczy. Wiem, że niektórzy z Was na samą myśl o takim połączeniu mogą się skrzywić ;) Jeżeli lubicie lekko egzotyczne smaki
UgotowaćCoraz bliżej święta, coraz bliżej święta ... :)) A jak święta - to karp. A jak karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że
Walijskie PichcenieGingerbread men czyli piernikowe ludki. Jak mówi bajka z 1875 roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat
maniapieczeniaPonieważ irlandzka pogoda skutecznie utrudnia mi ostatnio bieganie, czy chociażby spacery, po dłuuugim namyśle, kupiłam sobie domowy sprzęt do ćwiczeń. Nie bardzo miałam ochotę wydawać na
brunetkawkuchniKtóż nie lubi makowca... ? A jeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd
Smaczne ZdroweSernik piernikowy to idealny wypiek na święta - w jednym jego kawałku znajdziecie kremowość sernika i korzenno-miodowy smak piernika. Robiłam już podobny sernik w tamtym roku
Smakołyki BerenikiBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu
Domowa Cookierenka Agiskładniki: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 85 g masła 200 ml płynnego miodu 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaCześć ! Od dawna kusiło mnie zrobienie śledzi z suszonymi pomidorami. Połączenie to okazało się strzałem w 10 i śledzie te zagoszczą na moim stole podczas nadchodzących
Moja pasja smakuW tradycyjnych, niemieckich pierniczkach Lebkuchen zakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis na kukutki makowe znalazłam w jednej z książek kucharskich. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam je przygotować, oczywiście w zmodyfikowanej wersji. Kluseczki wyszły bardzo miękkie i
Tradycyjna kuchnia KasiUszka z grzybami są obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. W naszym domu moja mama zawsze zajmowała się ich lepieniem. Ale w tym roku uszka i
Passion of CookingNie wiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą
Passion of CookingKtóż z Nas nie lubi nadziewanych pierniczków tzw alpejskich? Jedne z lepszych jakie jadłam to właśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane
Niespełnione zdolności kulinarneChociaż kalendarz adwentowy zawsze rusza 1 grudnia, to u mnie odliczanie do Świąt zaczyna się od Mikołajek. Może dlatego, że w dzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki
Pełny talerz