Tarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Pelusiowa KuchniaDyniowo-kokosowa kasza jaglana z mleczkiem kokosowym*; borówkami *gotowana z nim, i na wierzchu Nie wierze, że w ten weekend nie ja idę na osiemnastkę..tylko, że to ja ją robię, dziwnie. Powoli trzeba się zebrać, bo czas, ostatnio zawsze ten czas, a gdyby tak nie spać? dzień był by o wiele dłuższy :D Kolejna próbna matura
More food, love and dreamsgładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z jogurtem i borówkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogrozlać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (u mnie foremki silikonowe). Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odciąć góry babeczek. Krem: 500ml śmietanki 30%, 200g borówki amerykańskiej, 200g malin, 100g jeżyn, 100ml letniej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać wodę i gotową mieszankę na krem. Ubijać minutę na najwyższych obrotach
Z miłości do słodkościDyniowa nocna owsianka*; z jagodami i borówkami, oraz tahini *z odrobiną chia Tak sobie siedzę z rana, piję tą kawę, i z jednej strony nie czuję jeszcze tej szkoły w ogóle, a z drugiej czuje jakąś dziwną presję i wielką niewiadomą, którą niesie przyszłość, boję się tej całej dorosłości i boje się końca tego roku
More food, love and dreamsOstudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje konfiturą. Nastepnie na całość wylewam masę budyniową. Tarte posypuje gęsto borówkami oraz malinami. Na wszystko wylewam cienką warstwę galaretki. Gotową tartę wsadzam na 30 minut do lodówki:) Smacznego
Pause Gotowanie!okrągłych biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie
Wanilia i Kardamonmleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Smażymy na praktycznie suchej (z odrobinką masła klarowanego lub oleju) i rozgrzanej patelni. Smacznego :) A oto moje ostatnie dodatki do naleśników : Malinki Jeżyny Borówki Miłego dnia
Ptasia Kuchniasię do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie na blogu. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKasza bulgur z mleczkiem kokosowym; z bananem i borówkami Lubię tak usiąść z rana z parującym kubkiem kawy, lubię chwilę odetchnąć, zapomnieć o wszystkim, pójść pobiegać, gdy ludzie jeszcze śpią lub już gdzieś się śpieszą, nie myśleć o chwilę o niczym konkretnym, nim wrócę do wszystkiego, lubię, gdy zwykła kasza staje się czymś wspaniałym, bo mogę
More food, love and dreamsprzezroczyste. Mieszamy od czasu do czasu, żeby tapioka nie przywierała do dna garnka. Gotowy pudding przelewamy do szklanek i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z owocami sezonowymi, doskonale sprawdzą się borówki, jagody lub maliny. Dodatkowo możemy udekorować płatkami kokosowymi. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyjajek 1 szkl cukru 3 łyżki majonezu szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag borówek cuker puder do oprószenia 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypać cukier, a następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, majonez oraz sól. 2. Wsiać mąkę i proszek
Kto ugości moich gości?Kokosowe zapiekane płatki jaglane; z brzoskwinią ufo i borówkami Czasami brakuje mi po prostu słów. Nie wiem jak mam wyrazić to, że przez te zaledwie kilka godzin można poczuć tak silne przywiązanie, odnaleźć radość w zwykłych czynnościach z innymi ludźmi. Te kilka chwil z wami to zdecydowanie za krótko by porozmawiać z wami w ilości chociaż minimalnej. Zupełnie
More food, love and dreamslodów waniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego. Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb
Oryginalny smakspód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać, wrzucić do metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się. Zdjąć
maniapieczenia