boczek - 14002 przepisów (strona:641/934)

Kotlety ruskie – przepis na tani obiad 86

zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku.   Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 3 spore cebule jajko sól, pieprz Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta   Przygotowanie Ziemniaki obieramy

e-PrzepisyKulinarne
Szparagi w cieście francuskim 94

cieście francuskim.   Kocham szparagi, zielone szparagi to pyszna sprawa. Tym razem zrobiłam je inaczej niż zwykle . Teraz zapytasz jak to jest zwykle, a zwykle to zawinięte w boczek i ugrilowane lub upieczone w piekarniku. Dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je zawinąć w ciasto francuskie i takie na blasze upiec na grillu gazowym. Ostatnio wykorzystujemy go częściej niż piekarnik. Dlaczego

Kuchnia na wzgórzu
Łopatka faszerowana grzybami, kotlety 88

grzybów leśnych-opcjonalnie (w moim przypadku, obsmażane grzyby ze słoika z jesiennych zbiorów ale mogą być mrożone lub inne świeże takie jak pieczarki). kawałek wędzonej słoniny lub boczku, najlepiej domowego wyrobu ( taki wielkości pudełka zapałek ) 2 mniejsze cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej, łyżeczki otartego tymianku sól, pieprz do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do obtaczania

Ogrodnik w podróży
Dziesięć produktów wspierających odporność 96

wielkości owocu o 150% zapewnia dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To warzywo jest dobre jako dodatek do produktów mięsnych, aby poprawić wchłanianie żelaza z nich. Zobacz: Paprykowe leczo z boczkiem i swojską kiełbasą Dynia Zaletą tego warzywa jest połączenie wysokiej zawartości witamin i minerałów oraz niskiej kaloryczności. Dynia zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest źródłem witaminy A, która jest

ProstePesto.pl
Maślany bigos z młodej kapusty 107

ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem, jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigos. Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat tę wersję preferuję bez. Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba, albo jako dodatek do kotletów... około 4-6 porcji

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z grzybami leśnymi 79

lekko zagnieść i zlepić w płaski placuszek. Włożyć ciasto do woreczka i do lodówki na 30 minut reszta jak wyżej Przygotowanie nadzienia – na patelni rozgrzać masło i obsmażyć boczek na chrupiąco. Dodać cebulkę pokrojoną w piórka i smażyć aż zmięknie. Grzyby odmrozić i przelać wodą. Odcedzić. Na patelnię wrzucić grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż grzyby

Kuchnia Pokoleń
Sos z fetą (dip) 90

zioła, np. bazylię, zioła prowansalskie.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Jajka faszerowane pieczarkami Muffiny śniadaniowe Pasta twarożkowo-czosnkowa Tosty z opiekacza Omlet z cebulą i boczkiem

Kulinarny S.O.S.
Maślane kluseczki, miód malinowy i kwiaty jabłoni 88

naturalna maślanka, kefir albo jogurt zawsze mam na stanie, bo bardzo je lubimy). Z tych trzech produktów przygotowałam maślane kluseczki. Czasem takie kluski jemy na słono, ze skwarkami boczku czy zezłoconą cebulką. Lubimy tez kluski na słodko np z cynamonem. Tym razem prawdziwa rozpusta i dogadzanie sobie w tych trudnych czasach. Kluski podałam z masłem klarowanym, nieziemskim miodem malinowym

Dorota Smakuje
Gnocchi w kurkowym sosie / Gnocchi with chanterelle sauce 66

pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania

Martyna Cooks
Wegańska carbonara 142

roślinne . Wegańska carbonara to przepis, którego wcześniej nigdy nie przyrządzałam. Stanowi zupełną nowość w moim menu. Tradycyjną carbonare uwielbiam, jednak to danie, które jest koszmarem dla wegan – jajko, boczek, ewentualnie śmietana… W sumie tylko makaron jest tutaj akceptowalny. Wydawało mi się, że przygotowanie wersji wegańskiej tego dania to nie lada wyzwanie i co więcej, smaku

365 dni dookoła kuchni
Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach i maśle 116

dowolnie komponować według własnego gustu lub zasobów szafki z przyprawami. A jeśli szukacie innych przepisów na polędwiczki, to polecam również: polędwiczki miodowo-musztardowe polędwiczki w sosie kurkowym polędwiczki w boczku i sosie śliwkowym   Te pieczone polędwiczki w folii podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą. Jeśli zrobicie tych polędwiczek więcej i zostaną na drugi dzień, to wystarczy pokroić w plastry

bistro mama
Hiszpański omlet ziemniaczany tortilla de patatas. PRZEPIS 103

omlet ziemniaczany tortilla de patatas? Składniki: 3-4 średnie ziemniaki, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pół papryki, około 150 gramów hiszpańskiej kiełbasy chorizo (jeśli nie macie, może być też boczek), 5 jajek, pół szklanki mleka, sól, pieprz, oliwa. Jak zrobić hiszpański omlet ziemniaczany Tortilla de patatas? Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w kostkę, paprykę w paski, kiełbasę w plasterki

Kulinarna Polska
Burgery czosnkowe w pikantnym sosie maślano-cytrynowym i makaronem z cukinii 154

Papryczki chili- 15g Cebula w proszku- 1 łyżeczka Zioła sycylijskie/ włoskie- 1 łyżeczka Świeża posiekana pietruszka- 2 łyżki Sól, pieprz, papryka słodka Do dekoracji- plasterek cytryny, skwarki z boczku Cukinię pokroić za pomocą temperówki do warzyw. Posypać lekko solą i zostawić. Mięso wraz z połową posiekanego czosnku, papryczek, ziół i pietruszki mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy cebulę w proszku

serzmiesem
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem 78

przyrządzić. Najczęściej robię z młodej kapusty surówki, ale też podaję ją na ciepło jako dodatek do obiadu. Naszym ulubionym sposobem na przyrządzenie tego warzywa jest młoda kapusta zasmażana z boczkiem . Tym razem jednak postanowiłam przyrządzić coś nowego i zrobiłam młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. Wyszła równie pyszna i idealnie sprawdzi się jako bezmięsny dodatek do obiadu. Młoda kapusta

Danka Pichci
Risotto ze szparagami i boczniakami 135

Szczypta chilli w płatkach (opcjonalnie) Garść natki z pietruszki (opcjonalnie) Chlust białego wytrawnego wina (opcjonalnie) Do podania salsiccia albo plastry łososia albo krewetki albo plaster włoskiej wędliny lub podsmażony boczek lub nic - bo samo też jest pyszne Pokrój szparagi w niewielkie kawałki, dodaj łyżkę masła i podsmaż w garnku.  Gdy będą al dente przełóż je do innego naczynia

Cytryna&Co.