blaty bezowe - 326 przepisów (strona:13/22)

Kilka pomysłów na... 167

vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :)  tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli  trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił  tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem  tak tradycyjnie dla mamy, która uwielbia bezę

More food, love and dreams
Tort bezowy z kawowym kremem 175

puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-).Inną wersję tortu bezowego znajdziecie tutaj.Tort bezowy z kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 5 godzinSkładniki na 3 blaty:6 białek300 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 łyżeczka octuKrem kawowy:250 ml zimnej śmietanki

Kulinarne przygody Gatity
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 145

Pieczenie: 20 min. Składniki dla 6 osób : Składniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych* ● ok. 50 ml  wody Składniki na roladę bezową: ● 230 g cukru ● 4 białka ● 1 łyżeczka Maizeny ● ½ łyżki octu jabłkowego ● sól Składniki na krem: ● 50 g cukru ● 2 cytryny (organiczne) ● 250 g mascarpone ● 300 g truskawek Do dekoracji(...)wszystkie orzechy pokryły się karmelem. Przełóż orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.   Następnie połam masę karmelową z orzechami na drobniejsze kawałki (możesz użyć w tym celu tłuczka, przekładając orzechy do woreczka) i zmiksuj do uzyskania konsystencji drobnej, chrupiącej posypki. Przygotowanie rolady bezowej: Wymieszaj maizenę z octem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka ubij

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 205

Ciasto zostało już skonsumowane i mam nadzieję, że smakowało solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
8 kuchni, w których chciałabym coś ugotować 69

pastelowym miętowym kolorze i np. w tym samym kolorze kilka talerzyków, bądź puszkę na herbatę postawisz na blacie. Taka kuchnia jest idealna, dla osób, które lubią zmiany, bądź często coś chcą zmienić w swoim wnętrzu. Pamiętaj, że kolor szary, beżowy i biały, to kolory bazowe, i każdy inny kolor będzie do nich pasował.   źródło:http://amp.bhg.com/kitchen/small/make-a-small-kitchen-look-larger/(...)Biało- ciemno szara kuchnia, z elementami drewna.   źródło: http://theinspiredroom.net/2016/06/20/black-hardware-kitchen-cabinet-ideas/   To co podoba mię najbardziej to biała cegła na ścianie, duża kuchnia do gotowania, marmurowy blat i przepiękne lampy.     Domowa i pastelowa kuchnia.   źródło:http://amp.bhg.com/kitchen/small/make-a-small-kitchen-look-larger/   Kuchnia w stylu vintage.   Otwarte półki, na których masz wszystko pod ręką, rondle wiszące

SMYKWKUCHNI
Sos wiśniowy 203

zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów. Możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników sosu, aby dostosować ją do swoich potrzeb (np. do przełożenia kilku blatów tortu). Sos przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Smacznego

MyCookBook.pl
Kajmakowa pysznotka 631

całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , dżemy , kajmak , orzechy włoskie

https:KKuchniaMniam
Ciasto Marysieńka z nutą kawy 703

puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Poncz: 1/2 szklanki słodzonego naparu kawy lub 1/3 szklanki likieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo - bezowe: 5 dużych białek 120 g cukru 250 g drobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka(...)budyń, najlepiej w 3 lub 4 turach.  Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony blat ciemny - polewa  Smacznego

kruche babeczki
Tort bezowy z kremem czekoladowym 147

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.Pieczemy 10 minut w temp 190 st, następnie "suszymy " 60 minut w temp. 150 stopni. Aby upiec 2 blaty   składniki podwajamy i czynności wykonujemy po raz drugi 😊 Składniki na krem czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao

Domowe ciasta
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 173

koloru beżowego (to wina tego że pianki sprzedawane w sklepach są różnokolorowe, nie znalazłam pianek całych białych). Przygotowanie takiej masy jest dość łatwe. Masa z pianek marshmallow: 400 g pianek 1 kg cukru pudru 4 łyżki wody Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody.  Do rozpuszczonej masy dodać połowę cukru pudru, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blat kuchenny(...)rozwałkowujemy. Ostrym narzędziem wycinamy kształt kokardy i pasek do jej przewiązania. Kokardę składamy na blacie i gotową przenosimy na tort (do każdego płata kokardy do środka włożyć jakiś owalny przedmiot, aby nadać jej ładny kształt, u mnie pomocne okazały się kieliszki). Na koniec z resztek beżowej masy, powycinać kółeczka i ozdobić kokardę oraz tort dookoła. UWAGA : aby każdy element dobrze

kulinarnyswiatdomi
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 188

Budyń doprowadzić do lekkiego bulgotania, pogotować 1-2 min, wyłączyć, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, pozostawić na blacie. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. W tym czasie przygotować masę bezową.   W misie miksera umieścić białka, zmiksować do momentu aż piana będzie prawie sztywna. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier

moj przepis na
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 138

okiem Pani Bożeny, którą zresztą uwielbiam. Teraz pokrótce opiszę przygotowane przez nas pyszności. Różowy tort powyżej jest z chrupiącym blatem, o smaku waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise

Mała Cukierenka
Tort bezowy z granatem i kiwi 166

włączamy termoobieg i pieczemy 5 do 7 minut, następnie temperaturę obniżamy do 100 C i zostawiamy blaty w piekarniku na ok. 90-100 minut. 3. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodajemy cukier, śnieżkę i śmietan fixy, miksujemy i przekładamy dwa razy przygotowane spody bezowe, posypując na bitą śmietanę również owoce granatu. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry kiwi i wysypujemy

Apetyczna babeczka
CIASTO PANI WALEWSKA ( Pychotka ) 1302

około 15 minut. Schłódźcie. Temperature piekarnika zmniejszcie do 150 st, bo teraz czas na warstwę bezową :) Białka ubijcie na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodajcie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszajcie i podzielcie na dwie części. Każdą część piany rozsmarujcie na blacie z kruchego ciasta, posypcie orzechami włoskimi i pieczcie kolejne 15 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie do przestudzenia

OliveandThyme
Pani Walewska 1708

cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając o robieniu bezy z połowy porcji i tuż przed włożeniem

Malinowe Pocałunki