Pavlovej z truskawkami postanowiłam przygotować tort bezowy. Mamy teraz sezon na brzoskwinie, nektaryny i morele, więc wykorzystałam te drugie jako owocowy dodatek. Pracy przy tym torcie jest ciut więcej, ale dla tego smaku warto go przygotować :) Składniki : 4 białka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 220 g cukru łyżeczka soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 400 g śmietany(...)Dwie nektaryny (lub jedną dużą) umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Zblenderować razem ze skórkami. Śmietanę ubić trzepaczką lub mikserem z cukrem pudrem. Połowę śmietany wyłożyć na dolny bezowy blat. Na śmietanę przelać przecier z nektarynek. Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem
Weekendy w domu i ogrodziedelikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam do odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem przełożyłam nim bezy wraz z bitą śmietaną. Zbyt długie przechowywanie tortu (już złożonego) w lodówce niestety nie służy bezie(...)taki lekki torcik doskonale sprawdzi się jako alternatywna dla tradycyjnych tortów urodzinowych, a także na wszelkie inne okazje, np. komunię, czy własnoręcznie przygotowany słodki prezent na Dzień Matki :) Składniki: Bezowe blaty (4 sztuki): 6 dużych białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej garść malin (mrożonych lub świeżych) Curd rabarbarowy
MyCookBook.pldodajemy mąkę ziemniaczaną i barwnik, miksujemy do połączenia, dodajemy ocet i miksujemy 2-3 minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na niej 3 równe okręgi i wypełniamy masą bezową. Blaty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100*C, pieczemy przez 180 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę(...)orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Tort dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami
Gotowanie i blogowaniemożna jeść taką samą bezę .. hmm .. dużo :) ale jako, że ja chciałam czegoś nowego, to tak powstał ten tort. Tort składający się z dwóch pysznych blatów bezowych, przełożony znakomitym i prostym w wykonaniu kremem. Czy potrzeba czegoś więcej w upalne dni żeby zachwycić rodzinę ? Zdecydowanie nie. Zabieramy się w takim razie za przepis. Zróbcie i zachwyćcie swoją rodzinę, to naprawdę(...)delikatnie ją formując. Z pozostałych ubitych białek łyżeczką zrobiłam małe beziki, które potem wykorzystałam do dekoracji bezy. Piekarnik rozgrzać do 120 C i wstawić na 10 minut nasze blaty bezowe, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia. Limonkę
Kuchnia na wzgórzubyć puszysta, lśniąca i sztywna. Białka należy ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Najlepiej jest sprawdzić rozcierając odrobinę masy między palcami ( nie powinniśmy wyczuwać kryształków cukru). Blaty bezowe można przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać je bez przykrycia na blacie kuchenym. SKŁADNIKI BEZA 4 białka (L) w temp. pokojowej 250 g drobnego cukru do wypieków KREM(...)rózgi, którą ubijaliśmy śmietanę) i ziarenkami wanilii. Ubitą śmietankę w trzech porcjach dodajemy do serka i delikatnie mieszamy starając się nie zniszczyć delikatnej struktury masy. Na paterze układamy płaski blat bezowy, wykładamy połowę kremu, układamy warstwę pokrojonych truskawek i drugą połowę kremu. Przykrywamy drugim krążkiem bezowym (nierówną powierzchnią do góry). Do czasu podania przechowujemy w lodówce. Tort bezowy kroimy
cool and mintyJestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem jest dla mnie wyzwaniem. Beza (na 2 blaty): 7 białek Szczypta soli 330 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu 10% 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)sztywno z dodatkiem fixów do śmietanki. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy posiekaną bardzo drobno miętę, mieszamy łyżką. Krem dzielimy na dwie porcje i przekładamy nim blaty bezowe. W środku i na wierzchu tortu układamy pokrojone owoce. Wierzch dekorujemy listkami mięty
VioletoweKucharzeniezrobić to z zagęstnikiem do śmietany. Kilka łyżek śmietany dodać do lemon curd i wymieszać delikatnie, następnie masę przełożyć do pozostałej śmietany i leciutko zmiksować. Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przykryć go kremem cytrynowym i delikatnie polać lemon curd. Na kremie ułożyć drugi blat bezowy i wierzch również delikatnie polać lemon curd . Tort można podawać od razu
KUCHNIA POLSKApropozycja na deser, który powstał z przypadku.Dnia pewnego postanowiłam upiec dakłas - czyli tort z bezowych blatów. Poległam - tak, ja blogerka - poległam. Bo przecież nie jestem żadnych guru, i mi też zdarzają się porażki kulinarne.Moje bezowe blaty choć wysuszyły się ładnie, za nic nie chciały odkleić się od blachy :/Załamałam ręce, i łzy stanęły w moich oczach. Ze złości, pocięłam
kolorowotorcikowoskórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika. Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki. Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody. Blaty bezowe przełożyć (**) kawałkami truskawek i kremem najlepiej tuż przed podaniem lub kilka godzin wcześniej. Całość ozdobić według uznania. (*) Tym razem użyłam gotowych krążków bezowych, ale możecie upiec je samodzielne, przepis(...)klik . (**) Tort najlepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż blaty bezowe mogą zmięknąć - a owoce puścić sok. Jeśli chcecie go zrobić kilka godzin wcześniej to truskawki warto pokroić na pół, a nie w plasterki i układać je na kremie, a nie na bezie
Di gotujecztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa. Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki - ten blat będzie wierzchem tortu. Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy(...)tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu
Gotowanie i blogowanieorzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE(...)stopni piekarnika. Piec ok. 25 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić na kilka minut do ostudzenia, jeśli brzegi blatów nieco opadną można je okroić nożem, aby były równe. Pędzelkiem posmarować każdy z blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem
KUCHARNIAŻeby nie był taki słodki pominęłam dodanie masy karmelowej do kremu, wg mnie bez tej masy w kremie jest przepyszny. Zawsze zastanawiałam się czy dam radę przygotować i upiec blaty bezowe i się udało! Teraz wiem, że już nic nie jest mi straszne :) Składniki na 2 blaty bezowe: 6 białek w temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki
Motylkowa Kuchnia250g jagód, szkl. śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej. Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu. Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem. Udekorować listkami mięty
Z miłości do słodkościwygląda powalająco , ale wnętrze zrekompensuje Wam to wybornym smakiem ... Chrupiąca beza ...i delikatny krem stanowią tu doskonałe połączenie .. mmmm rozmarzyłam się na samo wspomnienie tego smaku ... Składniki :Blaty bezowe :5 białek 1 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej , również przesianej łyżka soku z cytryny.Masa :200 g kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)jednocześnie w 140'C z termoobiegiem przez ok 1 godzinę.Masa :ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem , dodać , wciąż ubijając serek i na końcu wlać kawę .Przełożyć wystudzone bezowe blaty masą kawowa , udekorować torcik wg uznania , ( u mnie posypany jedynie delikatnie kakao )Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkazamrażalniku. Tort należy przekładać śmietaną w dniu serwowania deseru, najlepiej przed samym podaniem. Polecam, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA Składniki: Beza: 8 białek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki octu winnego białego lub jabłkowego (może być inny w jasnym kolorze) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)Śmietankę kremówkę ubić z fixem i wanilią. Dodać do niej połowę porzeczek i wymieszać parę razy szpatułką, żeby uzyskać marmurkowy wzór ( patrz FILM ). 9. Zdjąć papier do pieczenia z blatu bezowego z wgłębieniem i położyć go na paterze. Na bezę wyłożyć połowę śmietany porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch
Mała Cukierenka