biszkopt - 18068 przepisów (strona:941/1205)

Jagodowa chmurka 178

wszystkich. Dzisiaj postanowiłam maliny zamienić na jagody i borówki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia... Spód:  -7 żółtek -90g cukru

Receptura smaku
ŚWIĄTECZNE SERNIKI 351

delikatne, ze rozpływa się w ustach. Czytaj więcej >> 11) FIOLETOWA PANIENKA Lekki i orzeźwiający deser a'la sernik tylko, że bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Czytaj więcej

Kuchnia MagdaLeny
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 201

rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe   Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa piernikowa, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Ciasto rozsmarować na dużej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada czekoladowa z kremem waniliowym 483

łyżeczka lukrecji do posypania Zmiksuj cukier puder z masłem i wanilią na puszystą masę. Dodaj mascarpone i zmiksuj. Ubij śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą maślaną. Rozwiń biszkopt i rozsmaruj krem. Zwiń w rulon. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z golden syropem i śmietanką. Wymieszaj wszystko do połączenia. Posmaruj roladę ganache. Wymieszaj kakao z lukrecją i posyp równomiernie

codojedzenia
Śnieżna rolada z bezami 147

mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut.  Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu i cukru pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy

VioletoweKucharzenie
Brzoskwiniowiec ze słonecznikiem 186

galaretki rozpuścić i ostudzić (galaretkę warto przygotować na początku, zanim stężeje spokojnie zdąży się wszystko zrobić). Kremówkę ubić na sztywno, dodając jeszcze płynną, ale już tężejącą galaretkę oraz owoce. Biszkopt przełożyć masą śmietanową, na górę masę korówkową i wtedy roztopić masło, wsypać resztę cukru i słonecznik. Prażyć około 3 minut i gorący wysypać na wierzch ciasta. Przepis przesłany też

Z notatnika
Tort orzechowo kawowy 141

odwrócić tort spodem do dołu na kratkę. Odstawić do ostudzenia na kilka godzin. Czekoladę połamać na kostki, włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Czekoladę rozpuścić. Biszkopt przekroić w poprzek na dwie lub trzy części. Ja przekroiłam na trzy części. Krem podzielić na trzy części. Jedną część (dolny blat) ułożyć na płaskim talerzu, desce... skropić brandy

królestwo garów
Rolada jagodowa w kratkę 140

pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę do lodówki i sprawdzam co jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem zostawiając po 2 cm od brzegów, dodaję 1/2 szklanki jagód w środek i zwijam ciasno. Dodatkowo zwinęłam roladę w papier do pieczenia, potem w ręcznik i do lodówki

wesoła kuchnia
Tęczowa rolada z galaretką 170

Moje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder

Tradycyjna Kuchnia
Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 840

przygotowania: 1. Piernik: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru do płynności. Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i wsypujemy do biszkoptu. Mieszamy na wolnych obrotach dodając powoli płynne drożdże, miód i olej. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, wylewamy na wyłożone papierem do pieczenia formy i pieczemy osobno przez

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczna zupa z młodych warzyw z kurczakiem 182

zwyczajne i dietetyczne na wrażliwe jelita. Te dietetyczne to wszystko gotowane, przecierane i broń Boże  żadnej surowizny !!! Ze słodyczy kisiele owocowe, budynie z kaszki manny lub kukurydzianej, biszkopty i suchary. Powiększy się więc dział dietetycznie :) Na początek lekka zupka. przepis na dwie porcje. Dietetyczna zupa z młodych warzyw 1 niewielka pierś z kurczaka młode niewielkie warzywa:  1 seler

Gotuj Sam!
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 188

ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany

Gotuj Sam!
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 161

wywołują fermentację; - z wykorzystaniem metod fizycznych , które polegają na wprowadzeniu do ciasta pęcherzyków powietrza, które podczas pieczenia rozszerzają się i powodują wzrost objętości wyrobu – na przykład ubijanie białek do biszkoptu, czy bezy; innym fizycznym czynnikiem spulchniającym może być para wodna – na przykład do wyrobu ciasta parzonego. - z wykorzystaniem metod chemicznych , które polegają na dodawaniu do ciasta chemicznych środków spulchniających, takich

Trzeci talerz
Tort makowy z jabłkami i kremem cynamonowym 100

tort łączy w sobie smaki, które najbardziej lubię późną jesienią i zimą - jabłka, imbir i cynamon. Do tego biszkopt makowy, który daje całości bożonarodzeniowy akcent. Przygotowanie wymaga nieco czasu i uwagi ale nie ma tutaj bardzo ryzykownych elementów, których nie lubię przy tego typu przedsięwzięciach (jak np. krem na maśle, który czasami mi nie wychodzi). Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania