biszkopt - 18139 przepisów (strona:940/1210)

KAWOWE DELICJE 141

cukru 5 łyżek maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopt posypany mieloną kawą. Piec ok 30-40 min 1 180 st C. Masa:   1 kostka masła ok 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru  3 łyżki kakao 1 łyżka

Niespełnione zdolności kulinarne
Czekoladowo-malinowy naked cake 180

torcika. To połączenie gorzkiej czekolady, śmietanki wysoko procentowej, malin i orzechów, które dały nasz czekoladowo-malinowy naked cake oczywiście w wersji bezglutenowej :) Połączenie kremu z gorzkiej czekolady, z kakaowym biszkoptem, z musem z malin

Kuchenne Wariacje
Przekładaniec cytrynowy 242

cytryn, startą na drobnych oczkach oraz masło, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do gotującego się płynu, mieszać aż kisiel zgęstnieje. Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia.  Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa) 500 ml śmietany kremówki

Domowa cukiernia Ewy
M jak MĄKA 238

spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także

Gotuję Testuję
torcik waniliowy z truskawkami... 186

proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno do kremu

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto chałwowo brzoskwiniowe 177

może dlatego, że przywodzi na myśl smak i aromat soczystych pomarańczy, sama nie wiem. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :)     Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów

Cynamonowe szczęście
Ciasto Leśny Mech 159

KREM + 2 BLAT + KREM + POKRUSZONY STOŻEK ( unikając podpieczonego brązowego ciasta) + GRANAT I oto moje dzieło! Ciasto leśny mech z moją własną wersją kremu i mniej słodszym biszkoptem. A wy ? Już je jedliście

W Moim Magicznym Domu
bananowa rolada z kremem mascarpone 185

pieczenia. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (ze standardowego wyposażenia piekarnika). Piec ok 15 minut. Po upieczeniu przełożyć na czystą ściereczkę bawełnianą, odkleić papier i jeszcze ciepły biszkopt zwinąć w roladę. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone. Banany obrać, pokroić i plasterki. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką

6niebo
“Słodkie sekrety” – recenzja 172

www.natchniona.pl od 5 lat dopracowuje przepisy na wilgotne ciasteczka z kawałkami czekolady, mazurka z karmelem z daktyli i bananów polanego pyszną czekoladą i przepyszny muffinki z kremem, bez jajeczne biszkopty. bezy z ciecierzycy i kremy bez mleka. Pokazuje, że bezglutenowe, roślinne przepisy są tak pyszne, że trafią pod każdą strzechę. Zaczyna się od motta z Sofii Loren, a potem jest

Ugotowane pozamiatane
Oszukane tiramisu z owocami 144

Pomysł na szybki deser do którego możemy wykorzystać resztki mrozowych owoców jakie zalegają nam w zamrażarce. Ja użyłam mrożone maliny Potlino, dodałam resztki jagód, truskawek, lekko suche biszkopty z szafki i wyszedł fajny przyjemny deser w stylu tiramisu. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ciasto ambasador 698

składniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub jeden z podwójnej porcji i przekrawamy go na dwa blaty): 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 15 g kakao wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z bezą i orzechami 184

ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną, z bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz

Obiad gotowy
Magiczne ciasto 178

sobą i wylewając całość na blaszkę, otrzymujemy po upieczeniu ciasto warstwowe. Cięższa część opada na dno, tworząc pewnego rodzaju warstwę budyniową, a na górze zapieka się lekki, puchowy biszkopt. Podobno mogą wyjść nawet trzy warstwy. Ciasto smakuje bardzo dobrze przy minimalnym nakładzie pracy. Przepis jest na blaszkę 17×27, ja użyłam blaszki 21×28 stąd ciasto jest nieco

Smaki Na Talerzu
"Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" Weronika Madejska 151

powiedziałabym, że są bez mąki pszennej, jajek czy mleka. Oprócz przepisów znajdziemy tu dużo wskazówek, podpowiedzi, co robić, żeby wyszło dobrze. Nauczymy się przygotowywać bajeczne bezy, czy roślinny biszkopt i wiele innych pysznych słodkości. Oprócz świetnych przepisów w książce znajdziemy cudne zdjęcia, oraz autentyczne historie czytelników, którzy dzielą się swoimi przejściami z alergiami i nietolerancjami. Przepisy są napisane bardzo przejrzyście

kruche babeczki
Mini pączki na jogurcie 131

migdałów oraz przesianą mąkę. Film na którym znajdziecie idealną konsystencje ciasta na te pączki, znajdziecie poniżej. Całość mieszamy, aż powstanie coś podobnego do śmietany lub surowego ciasta na biszkopt. W garnku rozgrzewamy olej (3/4 pojemności garnka). Do gorącego oleju, pomagając sobie 2 małymi łyżkami, zrzucamy po łyżeczce ciasta. Powstaną nieidealne i na pewno nie perfekcyjnie okrągłe pączusie. Smażymy z każdej

Klasyka Gotowania