pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzony biszkopt zetnijcie z wierzchu (jeśli urósł wam z górką) Krem na bezie szwajcarskiej -do posmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową 460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZapraszam na delikatne i mięciutkie gofry biszkoptowe. Smakują jak prawdziwy biszkopt. Idealne dla dzieci na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao. Polecam Składniki: 2 jajka 2 łyżki ksylitolu (cukru) 1 łyżka mleka 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijamy jajka do miski, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa podwoi swoją objętość i zbieleje
słodkie i nie tylko historie kulinarneYMIARY BLACHY: 36cmx25cm BISZKOPT: 50g gorzkiej czekolady 1/2 szkl mleka 140g cukru 150g mąki 1 jajko 1/4 szkl oleju 1/2 szkl śmietany (18%) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: 1.Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do wystygnięcia. 2.Jajko utrzeć z cukrem, dodać olej i śmietanę. 3.Dodać wystudzone mleko, ciągle ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia
Dziś Ja gotujezostawić w formie na 15 minut. Następnie ciasto wyłożyć do góry dnem na deskę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut. Następnie zdjąć formę i odkleić papier. Biszkopt całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Masa: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dokładnie wymieszać. Jeśli będzie taka konieczność podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Porządnie schłodzoną śmietanę
CookYourselfsię Pani tak pysznym przepisem. 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic Wygrywa Pani Barbara za przepis na Kostkę gruszkową . Przepis znajdziecie tutaj (klik) Gruszki, masa budyniowa, ciemny biszkopt. To ciasto nie tylko wygląda wspaniale, ale na pewno też tak smakuje. Dziękuję za tak pyszne zgłoszenie. 3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt. Wygrywa Pani Aneta
Słodkie okruszkiśnieg tak szybko zniknął, ale pocieszam się tym, że zapowiadają jeszcze zimę i siarczyste mrozy od przyszłego tygodnia ;-) Teraz o naleśnikach ;-) Niedawno robiłam pyszne ciasto banoffee na biszkopcie teraz moje starsze dziecko zapragnęło takich naleśników. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam tutaj . Naleśniki wyszły super, słodziutkie i pyszniutkie. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki naleśniki przepis
kruche babeczkiUlubiony lub Almette) 50 g masła polewa: Serek utrzeć z masłem, dodawać stopniowo cukier puder. Schłodzić w lodówce. ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę ( jak do biszkoptu), następnie dolać cienkim strumieniem olej,dodać marchewkę, bakalie, orzechy, wiórki i delikatnie wymieszać.Dodać mąkę i resztę składników, wymieszać i przełożyć do formy ( wielkość blaszki ok 21/21 cm). Piec godzinę
Z Marcepanemciasto to właściwie nie keks, ale biszkopt z bakaliami ;) A robi się je bardzo szybko, więc jeśli nie macie pomysłu na ciasto i czasu też niewiele, to polecam SKŁADNIKI: 3 jaja 15 dag cukru ( niepełna szklanka) 15 dag mąki ( niepełna szklanka) 15 dag bakali ( orzechy, rodzynki ) Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać , na kńcu
Z MarcepanemZapraszam na pyszny urodzinowy tort malinowo-czekoladowy z galaretką. Biszkopt, bita śmietana z mascarpone oraz maliny i Nutella to idealne połączenie na obchody 33 urodzin :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmiękkie masło z cukrem. Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Dodaj orzechy, siemie lniane i słonecznik - wymieszaj. Gdyby masa była bardzo rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej lub skruszonych biszkoptów. Rozłóż płat ciasta francuskiego, rozłóż masę orzechową równą warstwą, zwiń w rulon wzdłóż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój rulon na plasterki grubości około 1 cm. Rozłóż plastry na blaszce
Gotuj Sam!Pyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;) PS Xiaomi Mi Band 1s to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje
Domowa cukiernia Ewytego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W 3 partiach dodawać
Domowa cukiernia Ewytutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka
kruche babeczkiWYMIARY BLACHY: 36cmx25cm BISZKOPT: 50g gorzkiej czekolady 1/2 szkl mleka 140g cukru 150g mąki 1 jajko 1/4 szkl oleju 1/2 szkl śmietany (18%) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: 1.Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, odstawić do wystygnięcia. 2.Jajko utrzeć z cukrem, dodać olej i śmietanę. 3.Dodać wystudzone mleko, ciągle ubijając, dodać mąkę, proszek do pieczenia
Dziś Ja gotuje