delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczone jabłka, wyrównać. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika.Ściereczkę rozłożyć na stole, posypać cukrem pudrem i na ściereczkę wyłożyć upieczone ciasto. biszkoptem do dołu, zwinąć od dłuższej strony w roladę. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową
Moje domowe kucharzenietaka moja wersja sernika na zimno. Ciasto składa się z kilku warstw, które w całość wiążą galaretki cytrynowe. Spód zrobiłam z herbatników ale można ciasto zrobić również na niskim biszkopcie. Można zrobić również wersję z galaretkami o innym smaku lub zmieszać różne smaki. składniki: 800 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 5 galaretek cytrynowych 2 łyżki cukru waniliowego
Monia miesza i gotujewoń truskawek po prostu nie pozwala na to aby ich nie kupić. Osobiście najbardziej lubię truskawki delikatnie niedojrzałe, twarde, takie właśnie idealne są do ciast na zimno np. do biszkoptu z bitąśmietaną oraz galaretką . Bardziej dojrzałe sprawdzą się w rożnego rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych
RAROSSApiekę. Trudność zawsze stwarzała mi masa cukrowa. Tym razem postanowiłam ją oswoić i po warsztatach wzięłam się ostro do ćwiczeń. Tort jest prosty do przygotowania. Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie. Konsystencja kremu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktradycyjnego bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”. Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki. Książka została podzielona na rozdziały: Krótki wstęp... Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy. W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych
Di gotujeduże czarne kropki. Z przodu postacie głównych bohaterów wydrukowane na jadalnym opłatku. Środek przełożony dżemem wiśniowym oraz kremem z mascarpone i bitej śmietany.Tort został upieczony według przepisu na biszkopt nieopadający
Krokusowy Domodchudzona i „odcukrzona” wersja angielskiego deseru, który poznałam kilka lat temu mieszkając w Edynburgu. Deser, którym się inspirowałam to słodki i ciężki „trifle”. W skrócie, biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone i śmietany, a dodatkowo jeszcze warstwą słodkiego musu owocowego. Prawdziwa bomba kaloryczna! Tłusto i z wysokim indeksem glikemicznym. Jednak w mojej wersji jest to odpowiedni
DietologSkładniki (na ok. 12 babeczek) na biszkopt: - 2 jajka (ok. 120 g), - ¼ szklanki cukru ok. (50 g), - pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g), - łyżeczka proszku do pieczenia, - łyżeczka spiruliny. na nadzienie: - serek homogenizowany (ok. 200 g), - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g), - ziarenka laski wanilii, - ziarenka granatu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzygotować pozostałe warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę
Zainspirowana w kuchnistopni z termo obiegiem na około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta, wydłubać z niego środek i go pokruszyć. Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół. Ściąć brzegi ciasta. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej 500 ml pulpy owocowej, wymieszać, wlać pozostałe 150 ml gorącej pulpy i dokładnie wymieszać. Odstawić
królestwo garówWielkie łasuchowanie dla małych i dużych. Pyszny deser,pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Sprawmy aby nasza rodzina i goście długo wspominali nasze desery:) Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka truskawkowa 1 kg białego sera z wiaderka Każdą galaretkę po za truskawkową rozpuścić w 1 szklane … Czytaj dalej Tęczowy sernik
gotuj ze mnąkremem śmietanowym. Rolada wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Ja użyłam do zrobienia mojej mąki pszennej tortowej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki: biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej tortowej od PZZ S.A. 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli krem: 250 ml śmietanki
słodkie i nie tylko historie kulinarneZachęcam do przygotowania ciasta, które ma nieco inną strukturę niż tradycyjny biszkopt czy babka. Poniższe ciasto jest miękkie i ma lekko musową konsystencję. Do jego przygotowania będziecie potrzebować lekko dojrzałe banany, które należy zblendować. Ciasto jest szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Składniki na keksówkę o średniej długości: 4 średniej wielkości, lekko dojrzałe
UgotowaćDawno nie było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie. Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto: 5 białek 20 dag cukru 20 dag maku sparzonego i zmielonego
Niespełnione zdolności kulinarnezapomniałam.. przypomniałam dopiero jak córka znów je robiła ale inaczej , bo było na herbatnikach, z dodatkiem jogurtu i w większej blaszce [KLIK ] .To ciasto jest na biszkopcie pieczonym w blaszce keksówce i z dodatkiem mleczka kokosowego zamiast jogurtu.Smakosze kokosu na pewno się skuszą na takie ciacho . polecam.Ciasto oczywiście w wykonaniu mojej córki, przepis znaleziony gdzieś w sieci
Moje domowe kucharzenie