zeszytu Babci Zosi. Piernik to obowiązkowe świąteczne ciasto, które po prostu musi znaleźć się na naszym stole. Właściwie nie wiem dlaczego ten piernik nosi nazwę biszkoptowy. Do biszkoptu mu daleko, ale jak zwał tak zwał. 40 lat temu Babcia zapisała ten przepis pod taką nazwą więc nie pozostaje mi nic innego jak ją po prostu używać. Piernik biszkoptowy zaraz
Rusty ForkForemkę wypełnić orzechową masą. W środku zrobić wgłębienie małym palcem. Wgłębienie wypełnić nadzieniem. Do spodu przykleić biszkopcika aby nadzienie nie wypłynęło. W ten sam sposób przygotować pozostałe ule. Zamiast biszkoptów można użyć suchych wafli. Z wafli należy za pomocą foremki lub kieliszka wyciąć kółka o średnicy uli. Gotowe ule wstawić do lodówki do schłodzenia. Z podanych składników wyszło
Monia miesza i gotujespodziewałam się że tak prosta rolada okaże się aż tak dobra w smaku. Biszkopt do tej rolady piekłam na blaszce dołączonej do piekarnika która miała wymiary 44 cm x 39 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Serniki: Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Izaura Sernik Oreo S ernik cytrynowy Sernik
Domowa cukiernia EwyTort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;). Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając
Słodki PomysłObieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę (jak na biszkopt). 3. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 4. Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach. 5. Następnie dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, sodą
Kawa z mlekiempasteryzować, zawsze mam dobre w ten sposób przygotowane dżemy - ten dżem jest najlepszy smakowo i do wielu zastosowań, nam najlepiej smakuje z tostami, bułką z masłem, naleśnikami, waflami, z biszkoptem, nie jest za mocno słodki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępomysł, aby donaty przygotować z przepisu na gofry, a że przepis mam bardzo dobry więc i donaty wyszły bardzo dobre, powiedziałabym, że wyśmienite. Otóż środek mięciutki i puszysty niczym biszkopt, a skórka złocista i chrupiąca. Upieczone donaty koniecznie musimy czymś osłodzić, najprościej posypać cukrem pudrem i podać z dżemem, konfiturą, serkiem, rozpuszczoną czekoladą, syropem klonowym, ogranicza was tylko wyobraźnia
Jadło i czytadłozależnie od ilości w jakich były pieczone. Dzisiaj przepis na naprawdę proste, szybkie i obłędnie pyszne ciasto makowe, czyli piegusek. Ciasto wychodzi puszyste, lekkie i miękkie. Sam biszkopt jest dosyć słodki, ale fajnie kontrastuje z mniej słodką, a nawet lekko gorzką polewą czekoladową, więc w całości ciasto nie jest zbyt słodkie. Lekko się domyśleć dlaczego ciasto nazywa się piegusek
Kuchnia Łukaszaktóry wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i drobnej mąki tortowej – ja użyłam Basi tortowej extra, którą często wykorzystuję do wypieków lekkich ciast i biszkoptów. Nie wyobrażam sobie tego serowego murzynka bez kakaowej polewy – to mój smak dzieciństwa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – zaopatrzymy się w nie w niemal w każdym sklepie. Murzynek
Poezja smakufrancuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół
Cukiernia PychotkiCiasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51. Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52. Ciasto pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny Michałek 55. Babka Cafe Latte 56. Ciasto kokosowo - chałwowe 57. Sernik mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik
kruche babeczkiwidzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów z owoców z wyciskarki. Żadnego tortu, żadnych ciast przekładanych, biszkoptów rzucanych... Co się stało??? A to się stało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy placków, smarujemy zdania wielokrotnie złożone o stanie pogody, epokach i Pinokiach
bistro mamakoszu! Na drugi dzień o świcie leciałam do sklepu w poszukiwaniu konfitury pomarańczowej. Skoro frużelina została już tylko wspomnieniem musiałam czymś innym przełożyć blaty biszkoptu w piernikowym torcie :). Więcej... Artykuł Frużelina pomarańczowa pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłdżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą u mnie w kuchni chyba częściej. Dlaczego się bałam
Gotuję Testuję