Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie. Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy
W kuchni Karmel-itkiokazji jej urodzin, jako słodki dodatek do prezentu. Długo szukałam idealnego przepisu, który zasługiwałby na taką solenizantkę ;). Wszystkie babeczki, które znalazłam były zwykłym czekoladowym biszkoptem lub ciastem, a Ja chciałam czegoś więcej! W końcu, na kilka dni przed imprezą znalazłam idealną recepturę u Doroty Świątkowskiej. Nie żebym wcześniej u Niej
Słodki Pomysłrezygnujemy z alkoholu, a dokładamy syrop owocowy lub sos czekoladowy. Herbatniki ułożone na spodzie lekko namokną sokiem z owoców i lodami. Dlatego warto użyć herbatników lub innych kruchych ciastek. Biszkopty zbyt szybko staną się miękkie. Składniki: dowolne ulubione lody bita śmietana brzoskwinie ajerkoniak lub adwokat herbatniki Na dno pucharka położyć 1-2 pokruszone lekko herbatniki. Na herbatnikach ułożyć owoce
Codzienna kuchnia niecodziennatort cytrusowy z konfiturą pomarańczową, kremem mandarynkowym z białą czekoladą i błyszczącą, czekoladową polewą. Prezentował się wspaniale. Torta al cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech
Mała CukierenkaZdjęcie pokazuję tylko pół bo druga część już zniknęła zanim wróciłam do domu😝 Pamiętajcie, aby jaja i maślanka były temperatury pokojowej, nie prosto z lodówki. Składniki: duża blacha 37x26 biszkopt -3 jajka -2 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżki kakao -pół szklanki cukru pudru (słodzik zmielony) -szklanka maślanki -pół szklanki oleju -1 łyżeczka sody -1 łyżka octu jabłkowego masa
Zdrowie i pysznie na talerzutakich placuszków, bardzo miałka i sprawia wrażenie puszystości (jak by była przesiana przez sito). Tą mąkę będę sobie wykorzystywać tylko i wyłącznie do takich właśnie placuszków i ewentualnie biszkoptów itp. Składniki na około 16 placuszków: 2 jajka 100 ml mleka 125 g mąki pszennej uniwersalnej Polskie Młyny 3 łyżki cukru około 150 g borówek kilka kropel esencji waniliowej olej
Gotowanie...to proste !mozzarellą oraz hummus podawany z kruchych miseczkach. Obowiązkowa była lemoniada z owocami i schłodzone soki. To wystarczyło, a solenizantce i gościom bardzo smakowało. Tort śmietankowy z polewą kakaową biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 100 ml soku pomarańczowego do nasączenia masa: […] Artykuł Lodowe urodziny
Mienta blogszczęśliwi do domu :). Przy okazji życzę wszystkim Kobietom aby każdy kolejny dzień był Dniem Kobiet , aby uśmiech na naszych twarzach gościł tak często jak dzisiaj W skład tortu wchodzi biszkopt przełożony bitą śmietaną, całość pokryta masą cukrową. Artykuł Tort czołg pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniainnych tego typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki
Pieguskowa KuchniaZwykłe ciasto z galaretką i świeżymi owocami. Nie jest to biszkopt, a raczej ciasto babkowe. Przepis ze starego zeszytu. Nam smakowało. Spróbujecie? Zachęcam, bo teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami. Składniki: 200 g. margaryny 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie, banany
Agusiowe smakołykiŚmietanę ubijam dodając stopniowo cukier puder, a gdy jest już sztywna zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt grecki oraz lekko tężejącą lecz jeszcze płynną galaretkę. Masę wylewam na biszkopt. Wstawiam do lodówki. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję cukier i wiórki kokosowe. Podsmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając. Ostudzoną posypką dekoruję stężone ciasto
babka w formieTruskawkowy przekładaniec, to nasza kolejna, pyszna i podzielna propozycja na letni weekend. Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i galaretką. Niby banalny, niby wszystkim znany, ale ma w sobie coś czemu nie można się oprzeć! Może dlatego, że dla wielu z nas to smak wakacji i dzieciństwa, a może dlatego, […] Artykuł Truskawkowy przekładaniec pochodzi
Domowe TortyKakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach. Ciasto foremka 25x36 cm: 6 jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru
VioletoweKucharzenieSkładniki: 200 ml śmietany 30% 2 małe serki waniliowe, po 150 g 1/2 melona 1/3 papai 1/2 grejpfruta biszkopty Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić w kostkę, często grejpfruta obrać ze skórki, … Czytaj dalej Deserek z owocami egzotycznymi
czarrna od kuchniżółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia). Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie. Masa: Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Masę podzielić na pół
Różne smaki w kuchni