parę lat temu, gdy mój starszy Synek jeszcze nie chodził robiłam tę roladę przynajmniej raz w tygodniu. Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy :-) Ilość porcji: 8 sporych kawałków z blaszki 25/40
AniaGotuje.plWyjątkowy mazurek pieczony na waflu. Delikatny biszkopt i dużo pysznych bakalii. Do tego polewa z białej czekolady i wielkanocne wzorki :-) Taki jest właśnie mazurek cygański. Polecam! Czas przygotowywania: 40 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 10-12 kawałków z formy o wymiarach 20/26
AniaGotuje.plbardzo prosty, niezwykle smaczny i delikatny biszkopt, który idealnie sprawdza się jako spód pod serniki, torty.. czy też samodzielne ciasto np. z dodatkiem owoców. Podaję przepis na jeden blat o średnicy 24 cm. Czas przygotowywania: 10 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość porcji: spód w tortownicy średnicy
AniaGotuje.plNiby biszkopt i truskawki.. tym razem w ciemnej wersji, bo z karobem lub kakao. Aromatyczne i pyszne! Czas przygotowywania: 10 minut Czas pieczenia: 40 minut Ilość porcji: około 10 z małej blaszki Składniki: • 3 białka jajek • 1 całe jajko • 2 łyżki karobu (lub kakao) • 500 g świeżych truskawek • 70 g mąki - 2 czubate
AniaGotuje.plprzepis na super prosty sernik na zimno. Cudownie jagodowy :-) Czas przygotowywania: 30 minut + 2,5 godziny w lodówce Ilość porcji: tortownica średnicy 20 cm Składniki: • 8 okrągłych biszkoptów • 3 x 200 g serek waniliowy • 100 ml wrzątku • 2 płaskie łyżki żelatyny • 350 ml wrzątku • galaretka z owoców leśnych • 300-500 g jagód
AniaGotuje.plAnielski biszkopt to ciasto omlet przeniesiony do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty a składników niewiele. Warto spróbować ;-) Czas przygotowywania: 5 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość porcji: niewielka blaszka lub keksówka Składniki: • 5 białek z jajek • 2 łyżki cukru pudru • 4 łyżki mąki • 8 moreli
AniaGotuje.plWspaniały i aksamitny sernik z sera koziego na delikatnym spodzie z puchu z biszkoptów. Ma delikatny zapach sera koziego i masła. Smak jest niezwykle subtelny, wręcz niezapomniany :-) Musisz spróbować! Czas przygotowywania: 40 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji: sernik na 10 osób (średnica
AniaGotuje.plBiszkopt idealny - do tortów najlepszy! - sprawdzony - super wyrasta - nie za słodki - prosty Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 30 minut Ilość: tortownica 24-26 cm średnicy (u mnie 25 cm) Składniki na ciasto: • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g) • 7 większych
AniaGotuje.plŚwietny pół biszkopt z dużą ilością maku. To ciasto ma bardzo dużo zalet: - idealnie kroi się nawet na bardzo cienkie blaty - do tortów, ale i jako samodzielne ciasto do herbaty - wygląda i smakuje rewelacyjnie - jest mało słodkie i się nie kruszy Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 30 minut w temperaturze 175 stopni Ilość
AniaGotuje.plciasto jest kwintesencją sezonu na truskawki :-) - delikatny i puszysty biszkopt - akcent masy śmietanowej - galaretka z truskawkami
AniaGotuje.plBardzo delikatny, truskawkowy sernik dla łasuchów :-) - zaskakująco mało składników - bez pieczenia - na spodzie z biszkoptów - z mascarpone i białą czekoladą
AniaGotuje.plkawą oraz dekorujemy listkami melisy i kuleczkami Smacznego :) MAŁA RADA: Taki deser możemy również zrobić w niewielkiej foremce typu keksówka. Zamiast spodu z ciasteczek możemy wykorzystać okrągłe biszkopty (trzeba trochę przyciąć do wielkości blaszki i nasączyć w kawie
Pani na deserCoś do kawy? Na szybko? Tadam i jest Ten suflet w konsystencji przypomina trochę biszkopt, trochę pianki – te dla dzieci. Bardzo przyjemny w smaku deserek Składniki: 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny cukier puder do podypania trochę masła do wysmarowania kokilki lub filiżanki. Bułka
MojaQchnia.plminut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do zamrażarki (aby lekko stężała, ale była jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment 😋 Na wystudzony biszkopt wykładamy połowę owoców i zalewamy galaretką - wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie - mieszamy i odstawiamy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywną masę
Alutka-Gotujeposzukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały i rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa Więcej... Artykuł Masa z białym makiem do rogali pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysł