biszkopt - 17572 przepisów (strona:776/1172)

Bajaderka 385

Bajaderka , czyli "ciasto z odzysku". Dlaczego ? A no dlatego, że do przygotowania bajaderki zużywamy niepotrzebne brzegi suchych ciast, nieudane biszkopty, zeschnięte babki piaskowe, resztki, pokruszonych ciastek. Nie wyrzucajcie ich nigdy, pakujcie w woreczki/pojemniki i zamrażajcie. A gdy uzbiera się już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę. Składniki: 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe

kolorowotorcikowo
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 544

minimum, a potrawy przygotowywać na parze lub w piekarniku. Co do słodkości, pozostają nam owoce - i to też nie wszystkie. Dodatkowo co jakiś czas możemy zjeść jakieś sucharki czy biszkopty (bez żółtek). Dokładne instrukcje dostaniecie od lekarzy, gdy już je otrzymacie zaczniecie pewnie szukać propozycji dań, które możecie jeść. W internecie możemy znaleźć sporo propozycji na dania śniadaniowo-obiadowe(...)niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się osobom, które z tej diety korzystają. Poza tym, nie oszukujmy się, czasem

Słodkie Przyjemności
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 150

cukier waniliowy Żółtko  ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem, gdy czekolada stanie się płynna dodajemy żółtko szybko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków

BaRepas
Brzdąc II 2226

bardzo smakował!Chcę dziś zaproponować szybką jego wersję. Ponieważ zaskoczyli mnie goście, którzy gustują w tym cieście, a nie miałam aż tyle czasu- postanowiłam poeksperymentować i udało się. Potrzebujecie biszkopt z 4 jajek(przepis podałam wcześniej) A teraz najważniejsze! SKŁADNIKI: 4 śmietanki 30% słodkie( warstwa na zdjęciu jest z 3) 2-4 łyżek cukru pudru 2- 4 łyżki kakao(...)żelatyny 1/2 szkl. wrzącej wody WYKONANIE: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać kakao i cukier (również waniliowy),  rozpuszczoną żelatynę wlewać powoli na biszkopcie rozłożyć krem śmietanowy, wstawić do lodówki na 2-3 godz., jeśli macie czas wstawcie na całą noc,  ja miałam tylko 3 godz. i było super! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową 132

okazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku(...)Dokładnie połączyć składniki. Wyłożyć na spodni krążek ciasta, przykrywając drugim krążkiem. Przygotować masę malinową. Masło utrzeć z mascarpone, dodając po łyżce kisielu malinowego. Wyłożyć na wierzch i boki drugiego biszkoptu i od razu schłodzić. Przed podaniem dowolnie udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką i posypać kropelkami czekoladowy lu startą czekoladą

Czerwień i błękit
sernik na zimno z malinami i herbatnikami kokosowymi... 193

Składniki: galaretka malinowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maliny mrożone 30 dag, twaróg wiaderko bezsmakowy 90 dag, cukier 4 łyżki, herbatniki kokosowe 14 sztuk, biszkopty okrągłe 10 sztuk, maliny do sernika 14 sztuk, maliny do dekoracji przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" maliny mrożone zalać(...)blendera zmiksować z 1 minutę na galaretkę malinową dać herbatniki kokosowe z czekoladą, dać połowę masy serowej, na wierzch herbatniki kokosowe i maliny dać resztę masy serowej i dać biszkopty lekko je wciskając do sera schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem, zdjąć formę z sernika sernik jest orzeźwiający, nie za słodki

W Mojej Kuchni Lubię
Rogale marcińskie 144

cukru  100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka(...)malakserze (lub maszynce)  Marcepan o temperaturze pokojowej rozdrobnić palcami, zmieszać z miodem w malakserze, dalej miksując dodać jajka i całość połączyć z makiem i orzechami Dodać pokruszone biszkopty Pozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z ciastem do dnia następnego) Wykonujemy rogale: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy czystą ściereczką Jedną część rozwałkujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zielone ciasto z kiwi 439

śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w nie całej połowie szklanki gorącej wody    potrzebujemy jeszcze 2 galaretki agrestowe składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Ubijamy pianę na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodajemy(...)miksujemy kiwi na mus. Dodajemy cukier, skrobię ziemniaczaną  i bardzo dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę, aż otrzymamy konsystencję gęstego kisielu. Po ostudzeniu smarujemy biszkopt kisielem z kiwi. Następnie zabieramy się za przygotowanie masy śmietanowej. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i czekamy aż ostygnie. Dodajemy

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Sernik na zimno z truskawkami i kokosem 138

kokosem  SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy.  Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do smaku cukier puder.  Następnie dodajemy ser i miksujemy(...)Kiedy masę serową mamy gotową wlewamy do niej zimna galaretkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.  Tortownicę wykładamy np. folią spożywczą, na dno układamy biszkopty i zalewamy masą serową, odstawiamy.  Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki.  Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biszkopt ciemny - czekoladowy. 141

Biszkopt ciemny - czekoladowy. Składniki : 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki     (tortowej, krupczatki ) 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sitko na papier. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Dodajemy po troszkę cukru(...)Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy około 20-30 minut. Gdy nasze ciasto jest już upieczone wykrawamy je z formy i odkładamy do przestygnięcia. Biszkopt jest puszysty i delikatny. Polecam ten przepis

Przepisy i porady kulinarne
Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką. 124

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka   3/4 szklanki cukru   1 szklanka mąki   1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera   1/2 szklanki cukru   1 kostka masła   1 galaretka cytrynowa(...)maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na upieczony, ostudzony biszkopt i wsadzamy do lodówki do stężenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy, do momentu, kiedy

Symfonia smakowa
Ciasto smerfetka 364

taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy.  Przepis pochodzi ze strony"  Bernika mój kulinarny pamiętnik " z moimi zmianami.   Polecam bardzo;)  Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej  5 łyżek mąki ziemniaczanej 10 łyżek cukru  łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, dodać(...)szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę.  Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt wyłożyć pierwszą masę, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. Następnie na ciasto wykładamy drugą masę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. W między czasie rozpuszczamy galaretki

Krakowskie smaki Ani
Deser bardzo czekoladowy 122

truskawek (lub więcej według upodobań) 5 łyżek masła 5 łyżeczek cukru 3 1/2 łyżki mleka 2 1/2 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki kakao około 20 pokruszonych biszkoptów Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, cukier, 2 łyżki mleka, 2 1/2 łyżki mleka w proszku i 2 łyżeczki kakao. Wszystko razem mieszamy aż do połączenia, gotując na małym ogniu. Zestawiamy masę(...)gazu. Dodajemy do niej pokruszone biszkopty. Mieszamy. Tak powstałą masę nakładamy na wcześniej przygotowaną, wysmarowaną tłuszczem formę (u mnie metalowe pudełko, można dać również np. do tortownicy) . Wkładamy do lodówki. Gdy masa się chłodzi rozpuszczamy tabliczkę czekolady z 1 1/2 łyżki mleka. Wyciągamy naszą formę i polewamy masę rozpuszczoną czekoladą. Następnie na wierzch układamy dowolnie truskawki. Wkładamy ponownie do lodówki

Słodkie okruszki
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 375

lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc bierzcie się do roboty! Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą(...)ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Kolejność układania : biszkopt połowa dżemu z galaretką migdały ciasto marchewkowe krem ciasto marchewkowe pozostały dżem z galaretką migdały Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego

Podróż w kulinaria