biszkopt - 17572 przepisów (strona:773/1172)

Cytrynowy puch 150

mój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch. Czas wykonania ciasta jest dość długi ale efekt wizualny i smakowy..... nie do opisania! Polecam! Cytrynowy puch   Składniki: biały biszkopt , 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki cytrynowe, 700 ml śmietany kremówki. 6 łyżek cukru pudru, łyżka żelatyny, wrzątek. Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku(...)studzimy. Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około godzinę. Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder

paapilotkaa
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 166

Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne. Dziękuję Stasiu ! Składniki na biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanka cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanka oleju np. rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy, odsączamy(...)dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie z masą jedynie łyżką, gdyby ciasto było za suche możemy dodać odrobinę soku ze szpinaku ( konsystencja ciasta ma być taka jak na zwykły biszkopt) Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz., do suchego patyczka Po wystudzeniu skrawamy cieniutko wierzch ciasta (bo jest brązowy) i to odrzucamy, Około 1/3 ciasta z wierzchu odkrawamy ( może

Proste Potrawy
Ptasie mleczko 76114

piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut . Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy(...)wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto.  Wstawiamy do lodówki najlepiej

Słodkości i nie tylko
Baranki z preparowanego ryżu 213

ryżu Składniki: ok 1 kg  krówek (tych ciągnących się - ilość można zmniejszyć do 70 dkg 160 g ryżu preparowanego (2 opakowania) 150 g masła 4 łyżki kakao  biszkopty białe draże pudrowe (idealne byłyby jadalne cukrowe oczy) czekoladowy pisak (zastąpiłam go rozpuszczoną masą krówkową) wafle/opcjonalnie/ Krówki rozpakować, wrzucić do rondla, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu, mieszając(...)wsypać połowę porcji preparowanego ryżu (u mnie po jednym opakowaniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować baranki (do tego zadania polecam gumowe rękawiczki) dokładając biszkopty udekorowane cukrowymi oczami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mus tortowy z jabłek 167

bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda i pięknie się porcjuje. Składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 90 g mąki (70 g pszennej i 20 ziemniaczanej) Składniki na mus: 400 g jabłek 120 g cukru pudru 400 ml śmietany kremówki(...)upiec i przetrzeć przez sito. 20 g żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 155

proszku do pieczenia, barwników, alkoholu. Jedynie lentilek do wykończenia sama nie robiłam. Ale zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony). Ja potrzebowałam dwójki, dlatego ciasto piekłam w prostokątnej formie, ale oczywiście można też upiec w tortownicy 26 cm lub 22 cm (wtedy(...)zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić (w formie!) z wysokości 50 cm na blat lub podłogę i odstawić do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Wystudzony biszkopt oddzielić od brzegów nożykiem, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty (lub 3 jeżeli był upieczony w mniejszej formie). Do nasączenia 1 szklanka mocnej herbaty z cukrem i cytryną

Pełny talerz
pstrąg smażony 224

mąka do obtoczenia oliwa do smażenia  sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor  uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli następnie dodajemy żółtko(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny

na gazie
Deser z mango, mascarpone i prażonymi migdałami 149

Jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1 mango, 50g płatków migdałowych, 15 sztuk biszkoptów okrągłych, 150 ml mocnej kawy parzonej, rurki waflowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoc kroję na mniejsze kawałki i miksuję blenderem na gładki(...)Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie pucharków. Nakładam porcję kremu mascarpone. Następnie nakładam porcję musu z mango. Wierzch deseru posypuję płatkami migdałowymi. Deser dekoruję rurkami waflowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 96

białego maku 1 czubata szklanka cukru 1/2 szklanki miodu 1 opakowanie obranych migdałów (100 g) 4 duże jajka 85 g masła  80 g rodzynek 280 g biszkoptów lukier 2-3 szklanki cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody posiekane orzechy włoskie 1. Na samym początku przygotować nadzienie: - mak wypłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą (musi przykryć cały(...)chwilę gotować, - następnie do przygotowanej masy dodać zmielony mak; gotować 5-10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając,    - przygotowaną masę ostudzić, - następnie dodać do niej pokruszone biszkopty i jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto

Ugotować
Sernik na zimno (brzoskwiniowiec) 154

pewno zasmakuje fanom brzoskwiń jak i ciast z galaretkami.  Składniki: 1 kg zmielonego twarogu 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń cukier puder do smaku 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120 g) Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, jedną w 1/3 szklance wody, a drugą w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić.  Dno formy wyłożyć biszkoptami. Do zmielonego twarogu dodać

Ugotować
pyszny, pieczony sernik bananowy... 192

Składniki: twaróg 80 dag, banan 5 sztuk, śmietana gęsta 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram twaróg śmietankowy, 3 banany pokrojone w talarki, gęsta śmietana 18% blenderem zmiksować na gładką masę cukier, żółtka, starta skórka z 1 cytryny mikserem utrzeć do białości do masy dodać miksowany(...)wsypać budyń i mikserem wymieszać do połączenia składników - dodać ubitą na sztywno pianę i na wolnych obrotach wmieszać w sernik tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać biszkopty, wylać sernik i na wierzchu poukładać talarki z dwóch bananów piec w 200C około 55 minut, jak wierzch się szybciej przyrumieni to nakryć folią srebrną lub papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Kubanka 212

wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie" to polecam blog  rudasłodycz  tamta wersja ciasta  jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy(...)Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  W tym czasie mało  ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt.  Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Deser z serkiem Mascarpone 125

wszyscy wielbiciele  słodkości . Jest banalnie prosty w przygotowaniu , idealnie nadaje się jako podwieczorek  dla dzieci . składniki na 2 porcje 1 opakowanie serka mascarpone 12  okrągłych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru mix owoców w puszce przepis Serek mascarpone miksujemy  z cukrem pudrem na gęstą masę . Pucharki wykładamy biszkoptami , dodajemy zmiksowany serek  ,  wierzch  deseru przyozdabiamy

Smakowite Dania
Ciasto z ananasem i kokosem 96

Myślę że łatwość wykonania zachęci  nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu . składniki na 4 porcje            biszkopt 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia           masa 1 puszka ananasów 1 budyń waniliowy(...)budyń waniliowy . Ananasy kroimy w kostkę , łączymy z budyniem i studzimy . Białka ubijamy z cukrem , dodajemy kokos i lekko mieszamy . Pieczemy w temp . 180 st. C. Biszkopt  smarujemy masą budyniową a na wierzch kładziemy  upieczoną piankę z kokosem . Ciasto podajemy schłodzone

Smakowite Dania
a la Mazurek na andrucie 112

dzień jak również od święta .Różnorodność bakali nadaje mu wyjątkowy charakter i smak. składniki na kwadratowego andruta 250g suszonych śliwek bez pestek szklanka cukru 1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów 125 g orzechów włoskich 4 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej ( może być gotowa) 1 andrut ćwierć szklanki wody przepis Śliwki  i orzechy włoskie drobno siekamy. Do rondelka wlewamy ćwierć szklanki wody(...)szklankę cukru i gotujemy na małym ogniu gęsty syrop, do którego wrzucamy śliwki, orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową . Gdy masa zrobi się gęsta dodajemy pokruszone biszkopty, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masę wykładamy na andrut ,równomiernie rozsmarowujemy .Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy przed podaniem bardzo ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie

Smakowite Dania