wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta ucieranego. Jeżeli wolicie "lżejsze rozwiązanie" to polecam blog rudasłodycz tamta wersja ciasta jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy(...)Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie mało ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt. Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy
ciastkarnia na kruchym spodziewszyscy wielbiciele słodkości . Jest banalnie prosty w przygotowaniu , idealnie nadaje się jako podwieczorek dla dzieci . składniki na 2 porcje 1 opakowanie serka mascarpone 12 okrągłych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru mix owoców w puszce przepis Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na gęstą masę . Pucharki wykładamy biszkoptami , dodajemy zmiksowany serek , wierzch deseru przyozdabiamy
Smakowite DaniaMyślę że łatwość wykonania zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu . składniki na 4 porcje biszkopt 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa 1 puszka ananasów 1 budyń waniliowy(...)budyń waniliowy . Ananasy kroimy w kostkę , łączymy z budyniem i studzimy . Białka ubijamy z cukrem , dodajemy kokos i lekko mieszamy . Pieczemy w temp . 180 st. C. Biszkopt smarujemy masą budyniową a na wierzch kładziemy upieczoną piankę z kokosem . Ciasto podajemy schłodzone
Smakowite Daniadzień jak również od święta .Różnorodność bakali nadaje mu wyjątkowy charakter i smak. składniki na kwadratowego andruta 250g suszonych śliwek bez pestek szklanka cukru 1/2 szklanki pokruszonych biszkoptów 125 g orzechów włoskich 4 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej ( może być gotowa) 1 andrut ćwierć szklanki wody przepis Śliwki i orzechy włoskie drobno siekamy. Do rondelka wlewamy ćwierć szklanki wody(...)szklankę cukru i gotujemy na małym ogniu gęsty syrop, do którego wrzucamy śliwki, orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową . Gdy masa zrobi się gęsta dodajemy pokruszone biszkopty, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masę wykładamy na andrut ,równomiernie rozsmarowujemy .Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy przed podaniem bardzo ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie
Smakowite Danianaprawdę warto . składniki na 4 porcje wiśnie 400 g ( mogą być mrożone) 1 galaretka wiśniowa 2 jajka serek mascarpone 250 g 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 podłużne biszkopty do dekoracji przepis Wiśnie drylujemy i opłukujemy .Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dodajemy wiśnie , mieszamy, odstawiamy do stężenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel mogel, dodajemy serek(...)kremem. Stężoną galaretkę wyjmujemy z lodówki i mieszamy . Na dno pucharków nakładamy galaretkę z wiśniami , przekładamy ją warstwę kremu , a na wierzchu dajemy kolejną warstwę galaretki. Pucharek dekorujemy biszkoptem
Smakowite Daniastało, że odnalazłam to idelanie "mokre" ciasto.. "Mokre" ? Tak, jest dość wilgotne ze względu na ciasto, które jest mocno czekoladowe i nie jest suche jak to bywają tradycyjne biszkopty. Budyń idealnie współgra z mało słodkim, gorzkawym posmakiem biszkoptu i musem, który powstał z braku malinowej galaretki w sklepie- choć dwa różne smaki to wcale się nie gryzą ze sobą
Garnkowe fanaberieTort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje Biszkopt: 140 g cukru 7 jajek 140 g mielonych migdałów 80 g mielonej gorzkiej czekolady Migdały podprażyć na suchej patelni. 7 żółtek ubić z 90 g cukru na parze, wystudzić i połączyć(...)pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki Dekoracja: 600 g gorzkiej czekolady kakao płatki migdałowe
Humanistka w kuchnicytryny, Formę w kształcie półkuli smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nie martwcie się- ja tez nie miałam formy w kształcie półkuli, ale za foremkę posłużyła mi blaszana miska ;) Biszkopt piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę- wiem, jak na biszkopt to strasznie długo, ale mój po pół godziny był na dole surowy, zapewne przez to, że moja forma była
Czerwona Porzeczkaopakowanie galaretki truskawkowej) 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę/galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie schłodzić. Formę wyłożyć biszkoptami. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowym , a następnie przełożyć na biszkopty
Zofianawłoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu! Składniki na biszkopt: ( przepis stąd ) 2 jajka 40 g cukru 45 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru(...)rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przecietęj wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 32x22 wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt papierem ku górze, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała. Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę, a następnie znów zwijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch rolady. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Symfonia smakowaduet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki : Biszkopt korzenny : 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli Masa jabłkowa(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie
Malinowa Kawiarenkazrobić zgodnie z przepisem. Poza tym jest to ciasto, do którego możemy dodawać przeróżne kremy, galaretki. Moja dzisiejsza propozycja jest winna i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI Na biszkopt: 8 żółtek 100 g cukru 4 białka 80 g mąki pszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 1/2 l śmietany kremówki najlepiej 30% 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki(...)mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok 28 x34 cm, wyrównujemy i pieczemy ok.10 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczony biszkopt wykładamy papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, Delikatnie odrywamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę. Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia
W kuchennym oknie Ewytruskawkowy 0,5 l wymieszanego z 3 łyżkami cukru 1 truskawkowa galaretka Winiary 3 łyżeczki żelatyny Gellwe 3 galaretki porzeczkowe Winiary 1 l przegotowanej wody około 30 biszkoptów Sposób przygotowania 1. Mleko zagotować c cukrem i cukrem waniliowym z tym że odlać 1/2 szklanki do rozrobienia kaszy. dodać masło i zagotować . Kasza ma być rzadka . Do jeszcze ciepłej kaszy(...)dodać żelatynę i chwilę mieszać żeby się rozpuściła.. Odstawić do przestygnięcia. 2. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową . Na spód i boki poukładać biszkopty. 3. Przelać kaszę i odstawić do stężenia. 4. Mus truskawkowy rozpuścić z cukrem ( ja miałam swój mrożony) dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać . Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wylać na kaszę . 5. Galaretki porzeczkowe rozpuścić
Sama słodycz i szczypta chiliefektowny deser? Proponuje przygotować jaka na słodko ;) czyli ciasto "jajko sadzone". Proste składniki a efekt może zaskoczyć, skusilibyście się na takie śniadanie? ;) Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej typu 450 1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej) pół łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być(...)pół szklanki wrzątku Dodatkowo : Brzoskwinie z puszki wraz zalewą Galaretki brzoskwiniowe zalać wrzącą wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia galaretki. Połączyć z zmiksowanym serkiem homogenizowanym. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Zalać galaretką z serkiem i ułożyć połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Wyciąć okrągłe kawałki przypominające jajka sadzone smacznego
W kuchennej krainie