odbieram z przedszkola i nie gnam z nią od razu do domu, tylko zostajemy w przedszkolnym ogrodzie. Ciasto pełne słońca mam więc na dzisiaj. Na spodzie z przepisu na biszkopt Królowej Wiktorii (Victoria's Sponge Cake). Można oczywiście upiec tradycyjny biszkopt, ale ten z dodatkiem masła jest o wiele łatwiejszy i nie ma prawa się nie udać. Czytaj więcej
bistro mamawspomniałam bez cukru. Czego chcieć więcej? Chwili wytchnienia i spokoju? Zapraszam!" Składniki na 2 porcje: 3 jabłka 100 ml wody szczypta cynamonu 200 ml śmietanki 30% 6-8 biszkoptów Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i gotujemy, do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda wyparuje(...)konsystencja będzie całkowicie sztywna, tj. po odwróceniu naczynia bita śmietana nie wypadnie z pojemnika :) Kieliszki do szampana napełniamy do polowy musem jabłkowym, na to posypujemy po 3 pokruszone biszkopty, a na wierzch nakładamy bogato ubitą śmietankę, wyrównujemy. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtrochę na upieczenie i macie cudowny, domowy sernik bez dodatku mąki! Czego chcieć więcej? Hmm, może słońca?! " Składniki : 400 g sera białego 200 g serka naturalnego/waniliowego 50 g pokruszonych biszkoptów 5 jaj 3/4 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Ser i serek wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy(...)miksowanie na najwyższych obrotach. W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta. Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku
Słodkie PrzyjemnościDziś dzień czekolady! Jeden z moich ulubionych sztucznych świąt. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy biszkopt i przyjemnie mleczny krem świetnie się ze sobą dogadują. Przyjemności dostarcza również przepyszna czekoladowa polewa. Moi drodzy, dziś każdy z nas może choć troszkę zgrzeszyć, no więc? Kto się skusi? Zapraszam na Mleczna Kanapkę! ” Składniki(...)koniec dodając całkowicie ostudzone mleko z cukrem. Do utartego masła dosypujemy mleko w proszku i ucieramy, do momentu, aż masa zrobi się całkowicie gładka. Ostudzony i przecięty na pół biszkopt polewamy wodą wymieszaną z łyżeczką esencji waniliowej a następnie przekładamy go gotową masą mleczną. Przykrywamy drugim blatem, a następnie cisto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladą. Ciasto przykrywamy
Słodkie Przyjemnościporzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. " Składniki : 500 g czerwonych porzeczek 150 g cukru 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wody szklanka mleka 400 ml jogurtu Dodatkowo opakowanie biszkoptów 50 ml rozpuszczonego masła 1,5 szklanki czarnych porzeczek 100 g cukru 1,5 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Porzeczki myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do blendera, całość zalewamy mlekiem miksujemy. Następnie(...)owoce przecieramy przez sitko. Do otrzymanej masy wlewamy mleko i ponownie miksujemy. W małym kubeczku rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, następnie dolewamy żelatynę, mieszamy. Biszkopty miażdżymy na drobno, dolewamy masło i przekładamy do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do peiczenia. Rozkładamy równomiernie po formie, ugniatamy. Przygotowany mus porzeczkowy przelewamy na biszkoptowy blat, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około
Słodkie Przyjemnościprzygotowania tych cudownych serniczków." Składniki : 600 g sera chudego 4 jaja 50 g cukru 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 30 g mąki łyżka mąki ziemniaczanej opakowanie biszkoptów 2 nektarynki Sposób przygotowania: Ser ucieramy na gładka masę. Przekładamy do miski, miksujemy, a następnie dodajemy żółtka ciągle miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki(...)białek dodajemy po łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza. Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki. Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku
Słodkie Przyjemnościserka waniliowego 2 łyżki śmietany 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny 125 g biszkoptów 80 g herbatników Sposób przygotowania: Do miski wbijamy żółtka dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - ubijamy. Następnie wrzucamy serek waniliowy, śmietanę i twaróg, mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, które następnie dosypujemy(...)twarogową - najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut. (Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych
Słodkie Przyjemnościpieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 min , aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. Biszkopt ma wysokość ok. 1,5 cm i jest doskonały jako spód do różnych ciast
Mix smakuskładniki biszkopt * 6 jajka * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczka soku z cytryny masa * 5 pomarańczy * 4 żółtka * 100 g cukru * 4 łyżeczki żelatyny * 200 ml śmietany kremówki polewa owocowa na wierzch * 500 g dowolnych owoców * 1/2 opakowania żelfixu 3:1 lub 2:1 * 160 g cukru Sposób wykonania Oddzielić(...)pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem. Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce. Polewa owocowa na wierzch Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, wymieszać
Mix smakuMoje propozycje na słodkie przekąski: przeróżne ciasteczka, sezamki, małe pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych. Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami
prawdziwe jedzeniewiedziałam, że i ja muszę koniecznie je wypróbować! Nadarzyła się okazja więc postanowiłam je upiec. Ciasto co prawda nie jest niskokaloryczne, jednak nie jest zbyt czasochłonne w przygotowaniu. Wilgotny biszkopt, czekoladowy krem, herbatniki z konfiturą i lekka śmietanka, połączenie idealne... foremka 23 x 33cm Biszkopt: 4 jajka, 130g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżki kakao
Z miłości do słodkościwykończony nieprzezroczystą galaretką w kolorze niebieskim, którą wybrała córeczka:) składniki: 800 g serka naturalnego homogenizowanego 4 średnie dojrzałe banany 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru biszkopty do wyłożenia formy galaretka, u mnie pastelowa Blue Ocean Wodzisław Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować tortownicę, u mnie o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć(...)biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać ( nie gotować). Ciągle mieszając rozpuścić żelatynę, odstawić do przestudzenia. Banany obrać i zmiksować na mus. Serek przełożyć do miski i utrzeć z cukrem (cukru można dać więcej, moje banany były słodkie i ta ilość była dla mnie wystarczająca). Następnie dodać zmiksowane banany. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną żelatynę , wymieszać
Monia miesza i gotujebiałej Uwaga: czekolady muszą być dobrej jakości bo niektóre najtańsze czekolady mają tak jakby kwaskowaty posmak, który może popsuć smak - wiem, bo sama raz popełniłam ten błąd:) Ponadto: biszkopty ewentualnie kakao słodkie do dekoracji (u mnie Puchatek) 1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje. Następnie podgrzewać ją aż do całkowitego rozpuszczenia. 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)również dodać do masy serowej. Całość podzielić na 3 części. 5. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 1 części masy serowej, zmiksować. 6. Na spód formy rozłożyć biszkopty. Wylać masę z gorzką czekoladą, włożyć na chwilę do zamrażarki. 7. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do 2 części masy serowej, zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę. W łożyć
Kto ugości moich gości?próg słodkości uległ zmianie Bardzo Wam polecam. Jest przepyszne i takie inne. Zdecydowanie Wam posmakuje. Zaskoczycie nim swoich gości a i często będzie do tego przepisu wracać. Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy(...)gotujące wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy. Wykonanie: Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu. The post Ciasto z Bakaliami
Made By Mom And SonPyszne l ekkie ciasto w wiosennych kolorach. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki m ąki zie mniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyż eczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa zielona: 1 duża bu telka zielonego napoju typu Kubuś (900ml) 3 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 30% 1 zielona galaretka (dowolna) Dodatkowo: 2 opakowania(...)Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim b udy nie, resztę zagotowujemy , jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. 3. Delicje uk ładamy na zielonej masie czekoladą do góry. 4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy , a następ nie wlewamy zi mną galaretkę. Masę wykładamy
Kuchnia domowa Ani