wyszliśmy ze szpitala byłam pewna, że jedyną słodkością, na którą mogę sobie pozwolić są biszkopty. Tylko takie "pyszności" można było spotkać na oddziale. Zresztą wolałam nie ryzykować, po tym jak po powrocie do domu zostaliśmy uraczeni, pięknym, odżywczym rosołem na kilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież
Matka ŻywicielkaUlegnie? W każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi... ;) Klasyczny włoski deser. Tiramisu. Sprofanowałam. Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao. Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi n afaszerowane kremem tiramisu naleśniki z truskawkami. W esy floresy. Zapiekane. Co by uczucie
bastalenaDoskonały prezent walentynkowy . Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju (może być rzepakowy ) Przygotowanie : Białka ubijam i po całkowitym ubiciu piany dodaje stopniowo cukier (NIE cały na raz ) Teraz dodaję stopniowo po jednym żółtku ( w trakcie ubijanie dodajemy szczyptę soli ) Jeszcze dodaję
Proste Potrawypowstać puszysta masa Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem Przykrywamy drugą częścią ciasta , nasączamy ją również Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba
Proste Potrawyalkoholem od owoców nasączyłam też babeczki, ale tylko po brzegach, bo nie chciałam by, delikatny biszkopt ciastek rozpadł się. Babeczki były super pyszne. Dobre na każdą okazję :) już sam wygląd mają kuszący
Proste PotrawyPołączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę Dodałam krople i dokładnie ubiłam Przygotowanie tortu : Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem
Proste Potrawymoim starym zeszycie z przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik
Praktyczna plPotrzebne składniki: I. 60 dag zmielonego sera tłustego lub półtłustego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka grysiku aromat migdałowy rodzynki (niekoniecznie) Jajka ubić z cukrem jak na biszkopt, dodać ser i pozostałe składniki, wymieszać, wylać na blachę (24x36). II. 3 białka ok. 3/4 szklanki cukru 15 dag kokosu Z białek ubić pianę, dodać cukier i na końcu połączyć
Praktyczna plherbatniki - masa karmelowa - krakersy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa czekoladowa. Schłodzić. ********************************************************************************* To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco: 1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam na 2 blaty) 2 .Masa krówkowa (tym razem gotowa z puszki, na jedną warstwę 1 puszka) 3. Połamane herbatniki 4. Masa śmietankowa+ rodzynki 5. Ciasto biszkoptowe
Praktyczna plcukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie
Praktyczna plTrochę słodkości zrobione "na już" z tego co było pod ręką. Było akurat niewiele. Ciasto jest bardzo proste, z bardzo niewyszukanych składników. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Do przełożenia: Dobry dżem truskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 ml Polewa czekoladowa: 1/4 kostki
Praktyczna plLekkie, bardzo delikatne - wręcz dietetyczne (biszkoptowe) i baaardzo smaczne. Ciasto z mnóstwem owoców , idealne na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Polecam, bardzo łatwe wykonanie
Smaczne Zdroweodrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym, dokładnie wymieszać
Z miłości do słodkościwyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy jak prawdziwe drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rośnie
W kuchennym oknie Ewy