drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza
Mia Cucina Sofietapieczenia. Mąka ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu. Mąka jęczmienna – w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak
Mia Cucina Sofietakolorze galaretek, gdy te są za blade Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody. U mnie 250 ml na galaretkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać odrobinę barwinka spożywczego. Biszkopt pokroić na paski, a potem prostokąty. Delikatnie odciąć brazową, wierzchnią skórkę, ponieważ inaczej będzie brzydko prześwitywała przez galaretkę. Część prostokątów posmarować nutellą, dżemem lub lemon curd, przykryć drugim prostokątem i wyrównać
Mia Cucina Sofietatroszkę zabrakło, dlatego dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników) Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona: • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego
Mia Cucina Sofietazbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji
Mia Cucina SofietaWraz z pojawieniem się pierwszych owoców, net zasypały propozycje na ciasta owocowe. Dołączam również moją propozycję, którą jest leciutka babka biszkoptowa, tak puszysta, że owoce same
Mia Cucina Sofietasię zestali i osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia. Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny lub miętą. Pysznego delektoania się! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Symfonia Smakówciasta na wierzchu. Przed upieczeniem masa serowa jest dość rzadka, ale nie przejmujcie się tym, serniczki wyjdą idealne;) Inspiracja Składniki: 12 plasterków murzynka lub babki (ewentualnie biszkopty), jajko, 400g śmietany 18%, 1/4 szklanki cukru, 1/2 laski wanilii, budyń waniliowy. Przygotowanie Z ciasta wycinać kółka o średnicy dna foremek na muffinki - najlepiej
Z miłości do słodkościDynia jest ostatnie królową naszego stołu, a w szczególności deserów;) Podałam Wam już kilka pysznych przepisów na dania z użyciem dyni, dzisiaj mam dla Was naprawdę
Z miłości do słodkościherbatników, 250ml śmietanki 30%, galaretka malinowa, 50 g startej mlecznej czekolady. Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, Ubijając, powoli wlewać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościnadzieję, że nie ominę żadnego składnika;)) Wiedziałam, że pasją solenizanta jest gra na gitarze, dlatego postanowiłam to jakoś wykorzystać i upiekłam takie właśnie tort. Mam nadzieję, że smakował:)) Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki nalewki z czarnej
Z miłości do słodkościubite białka. Krótko zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnego dekoratora i wyciskać fantazyjne wzroki na dużą blachę (u mnie 37x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę
Z miłości do słodkościCiasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao, łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto
Z miłości do słodkościniespodziankę z jego ulubionym samolotem, oczywiście - Dusty:) Wykonanie samolotu okazało się dość pracochłonne i niestety nie starczyło mi czasu na zrobienie dodatkowych dekoracji, ale i tak synek był zachwycony:)) Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
Z miłości do słodkościpamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa;) Mama przygotowywała je na wszelkie uroczystości, ponieważ zawsze cieszyło się ono wielkim wzięciem:)) Jest lekkie, wilgotne, pełne owoców. Pyszne!! Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców... Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia
Z miłości do słodkości