Bardzo rzadko pieczemy z Misią ciasta. Ja zresztą nie za nimi nie przepadam. Szczególnie nie lubię właśnie serników. Taki suchy, gliniasty ser przyklejony do kawałka biszkoptu i jeszcze z rozgotowanymi rodzynkami w środku... paskudztwo. Ten sernik jednak jest inny – puszysty i delikatny. Pewnie dlatego, że wśród składników nie ma sera:) Czytaj dalej
Gotuj z Misiempolubień na FB 129 obserwujących 48 postów 46 ,696 wyświetleń najpopularniejsze posty : Sałatka na grilla Domowa lemoniada Biszkopt z truskawkami i bezą Dziękuje
Magiczne Życie MartyOwoce rozgnieść. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i przestudzić. Wymieszać z owocami i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy masa nie będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 2 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody. Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić i wymieszać z tężejącą i przestudzoną galaretką. Wylać na wierzch zastygniętej masy
Sto kolorów kuchnidzisiaj świętuję rok mojego blogowania. Był czas lepszy i gorszy. A zaczęłam od przepisu na biszkopt od mojej mamy i piekę go po dziś dzień - jest najlepszy! Z tej okazji częstuję Was nie tortem a ciastem marchewkowym, moim ulubionym, choć nie dietetycznym :) Składniki : * szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchewki * szklanka pokrojonego w kostkę ananasa * pół szklanki
Magiczne Życie Martywiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem, dodawać
Z miłości do słodkościMoich wypieków i wypatrzyłam czekoladowy torcik z owocami, którym już od dawna byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany
Pora coś zjeśćCiasto czekoladowe z musem z białej czekolady 6. Hummus 7. Pomarańczowa babka jogurtowa z wiśniami 8. Kimchi Jigae 9. Rumowo-czekoladowe cupcakes z marakują 10. Skubaniec (pleśniak) 11. Biszkopt królowej Wiktorii (Victoria Sponge) 12. Kawowa panna cotta 13. Czekoladowy torcik serduszko 14. Nadziewane gruszki w cieście 15. Zebra pomarańczowo-czekoladowa
Przepisy Aleksandryprzygotowanie Shreka. Przyznaję, że nie znałam wcześniej tego ciasta. Jeden telefon do cioci i miałam przepis. Oryginalny przepis był na dużą i prostokątną blachę. Zmniejszyłam proporcje składników na biszkopt (oryginalnie było to 6 jajek, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 łyżki budyniu). Składniki na masy nie uległy zmianie - dzięki czemu ciasto jest naprawdę wysokie
Przepisy Aleksandrykuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu z czarnej porzeczki. Proszę przeczytaj regulamin i zasady konkursu (aby nie było niedomówień i rozczarowań) Zabawa potrwa do niedzieli (25 listopada
Przepisy Aleksandryelegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz upiec duży tort, zrób biszkopt, masę i poncz z podwójnej porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy Aleksandrywaniliowy (zamiast likieru dodaj do masy 2 łyżeczki esencji waniliowej i pomiń wiórki kokosowe). Zdjęcia krok po kroku przygotowałam w maju 2014. To waniliowa wersja tortu i z biszkoptem o średnicy 20 cm. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy Aleksandrymagiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryAleksandra). Wtedy też miałam zbyt małą prostokątną blachę i ciasto "nie zwisało" po bokach. Za drugim razem wylałam na ciasto zbyt płynną galaretkę...i wsiąknęła mi w biszkopt. Dopiero teraz udało mi się zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba. Postanowiłam zamieścić zdjęcia z wszystkich trzech prób, bo to pokazuje, jak ustrzec się błędów
Przepisy Aleksandryczasu "chodził" za mną sernik japoński, ale nie mogłam się zmobilizować do jego upieczenia. W końcu wczoraj rano naszła mnie wena i oto jest...ciasto z pogranicza biszkoptu i sernika. Delikatny, puszysty (dotykając tego ciasta roznosi się dźwięk pękających pęcherzyków powietrza) i niezbyt słodki wypiek na pewno znajdzie wielu amatorów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Przepisy Aleksandrymojej kuchni zawsze stosuję jajka z wolnego chowu, co moim zdaniem przekłada się na smak i wartości zdrowotne potraw. Dobre jajka są szczególnie ważne do wypieków. Dzięki nim biszkopty rosną wysokie, a kremy są delikatne i pyszne. Radzę wybierać jajka z rozwagą i świadomie. Kantyczkę upiekłam na jajkach firmy Farmio , z których jestem bardzo zadowolona. Smakują dobrze i mają żółciutkie
Przepisy Aleksandry