Malinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i
Kraina Miodem PłynącaCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię ciasta na bazie ciastek typu pepitki. Gdy nie mam czasu na upieczenie biszkoptu, a ciastka te są pod ręką, odrobiną pomysłowości można z nich wyczarować smaczne ciasto. Idealną foremką do tego typu słodkości jest foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek. Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi(...)ciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać i lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać
Jadło i czytadłozmiękły. Można je też pokroić na mniejsze cząstki, aby szybciej nabrały wilgoci. Gdy zmiękną odcedzamy, bez dokładnego odsączana. To nam ułatwi miksowanie. Gdy powstanie gładki krem, dodajemy żółtka, resztę mokrych składników, a na końcu to co suche. Białka ubijamy na sztywno z solą, delikatnie, łopatką, partiami łączymy z ciastem. Tortownicę wykładamy papierem, wylewamy ciasto, wkładamy(...)białek, czyli około 6 -7 sztuk. Kto nie ma takiej potrzeby, daje całe jajka. Ciasto jak widać, jest ładnie wyrośnięte, do tego słodkie i czekoladowe. Konsystencją przypomina coś między biszkoptem, a ciastem ucieranym. Śmiało można przekroić i przełożyć jakąś masą lub dobrej jakości serkiem. Drobna uwaga. Dobrze jest wymacać daktyle, czy któryś nie ma pestki
Dieta moja pasjapapierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia. Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej(...)połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, ubić 350 ml śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek
W poszukiwaniu inspiracjimylne podejście, bowiem jeśli przygotujecie sobie chwile wcześniej składniki, to później wystarczy je po prostu połączyć ze sobą. Już podczas pieczenia tego ciasta po całym domu rozchodzi się zapach biszkoptu i aromatycznych bakalii moczonych w rumie. To ciasto jest mięciutkie, rumowe z lekko chrupiącą skórką. Aby ciasto nie było zbyt ciężkie nie dajemy tutaj zbyt dużo bakalii. Ile piec keks(...)przepisu na śniadania, obiady i kolacje to również skarbnica przepisów na słodkie wypieki. Na święta i nie tylko możecie przygotować sernik na herbatnikach albo nasz hit tort czekoladowy z kremem śmietankowym. Przygotowanie obu tych ciast jest szybkie i bardzo proste. Sprawdźcie, może któryś z przepisów Wam się spodoba. Zatem poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników oraz dokładny sposób przygotowania słodkiego ciasta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!konfitury. Ja użyłam konfitury truskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania śmietan-fixu słoiczek konfitury truskawkowej(...)wymieszać. Piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Kremówkę ubić na sztywno z fixami. Następnie połączyć ją z mascarpone. Połową kremu przełożyć ciasto. Do drugiej połowy kremu dodać dwie łyżki konfitury i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem na każdy kawałek ciasta nałożyć jeszcze łyżeczkę konfitury
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej(...)temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po trochu dodajemy startą marchew i mączkę migdałową
Mia Cucina Sofietajeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta. Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny. Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. źródło przepisu słodkiefantazje.pl Biszkopt orzechowy Składniki na tortownicę 24 cm 8 jajek(...)wymieszać szpatułką. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka. Krem kajmakowy 500 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech
O kuchni z uczuciemwiem, skąd wzięła się ta zakonnica, ale, że pijana - nie ma wątpliwości:D W cieście sporo alkoholu, tak więc kierowcom najwyżej nieduży kawałek dozwolony. Delikatny biszkopt, nasączony czekoladowo - alkoholowym ponczem, bita śmietana i czekolada na wierzchu - mniam! W mojej dzisiejszej odsłonie wyjątkowo z nalewką malinową i świeżymi malinami - jeszcze większa pycha! W tym tygodniu hasłem akcji "ciasto na niedzielę" jest(...)łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 0,5 szkl wody 75 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 0,5 szkl wódki (u mnie nalewka malinowa) krem; 0,5 l śmietany kremowki duża łyżka cukru pudru (jeśli chcemy mieć bardziej zwartą konsystencję śmietany można dodać 2 opakowania śmietan-fixu; ja z tego zrezygnowałam) 1 szkl świeżych malin ponadto
6nieboZaletą tego tortu jest jego ciasto. Nie biszkopt a ucierane, którego nie trzeba nasączać i zawsze się udaje. Jest pyszne, maślane w smaku. Tort przygotowywałam na roczek Lili, więc jak na dziecięcy tort przystało musiał być słodki z wierzchu i w środku. Czekoladę mleczną możesz zastąpić gorzką i dodać kapkę alkoholu- będzie idealne również dla gości 18 + Składniki(...)skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Dodatkowo: 400 g śmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min
Wielki apetytPlacuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostatnią chwilę zrobić domowy tort, polecam sięgnąć po ten przepis. Idealnie nadaję się na urodziny dla dziecka, bądź dla dorosłych. Jest prosty w zrobieniu, nawet amatorzy dadzą radę. Krem jest banalnie prosty, a cały tort robi się bardzo szybko. Oczywiście dekoracja tortu zajmuje trochę czasu, ale dla smaku warto jest się pobawić. Do tortu używam gotowego babcinego dżemu truskawkowego, ponieważ(...)amatorką :) Składniki: * 800ml śmietany do ubicia * 5 łyżek cukru pudru * dwa słoiczki domowych dżemów truskawkowych * opakowanie płatków migdałowych * gorzka herbata * łyżeczka rumu lub sok z cytryny (opcjonalnie) Przepis na biszkopt znajdziecie w poprzednim przepisie tutaj: Biszkopt na tort poziom trudności: łatwa kaloryczność: bardzo wysoka porcja: 12 osób czas przygotowania: 2 godziny (plus chłodzenie przez całą noc) Przygotowany dzień wcześniej
Klasyka Gotowaniajesteśmy leniwi. Mniejsza o to. Upiekliśmy tort. Wzięliśmy ciuchciową foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym. Ot. biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu . Efekt? 3letni solenizant nie posiadał się z radości i każdemu(...)zapominajmy o upieczonym już leśnym mchu i gościach. Co prawda świeczki były, Artemis zadowolona, ale coś dobrego by zjedli. Dla gości upiekliśmy sernik z jagodami i przełożyliśmy ciasto kremem i owocami. Niestety nie udało mi się uchwycić zdjęcia na stole, bo zostało mi już tylko to... Także tego - goście syci i solenizant cały uhahany
Przepysznik - BLW i nie tylkojogurtowe na mące ryżowej lub lżejsze placuszki twarogowe . Polecam Wam do spróbowania oba przepisy. A wracając do ciasteczek… Są mięciutkie, z lekką kokosową nutą, lekko przypominają a la biszkopty. Moje ciasteczka dodatkowo nadziałam żurawiną z sokiem granatu, która daje im dodatkowej słodyczy. Przepis na ciasteczka jest naprawdę prosty i szybki. Spróbujcie. U mnie ciasteczka znikły w przysłowiowym mgnieniu(...)łyżka półpłynnego oleju kokosowego (u mnie Woj-len) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g żurawiny z sokiem granatu (można użyć tradycyjnej) 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi 3 małe jajka (u mnie wiejskie) Przygotowanie: Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem w misce. Następnie dodajemy 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi i olej kokosowy
Słodkie okruszki