biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:289/363)

Ciasto Pijak 191

Ten świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu- nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie

Domowe ciasta
Ciasto Bounty z polewą z białej czekolady 1063

Dzisiaj prawdziwa uczta dla wielbicieli batoników Bounty - czyli dla takich jak JA :) Ciasto jest bardzo delikatne, dzięki puszystej masie śmietanowej i polewie z dodatkiem serka mascarpone

Świat Ciasta
Nowy członek rodziny. I sernik kawowo-bananowy 174

creme fraiche (18%) 80 g cukru pudru 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 4 banany 1 łyżka soku z cytryny 6 listków żelatyny dodatkowo: kakao chipsy bananowe Masło rozpuścić, przestudzić. Biszkopty dokładnie pokruszyć, wymieszać z kawą i masłem. Masę ugnieść na dnie tortownicy, odstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Banany zmiksować blenderem na gładko, wymieszać z sokiem z cytryny(...)Serek, creme fraiche, cukier puder i kawę zmiksować. Dodać banany, połączyć. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Dodać do niej 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Następnie wlać żelatynę do pozostałego kremu, dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek. Przelać masę na schłodzony spód, wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować kakao i chipsami bananowymi. Smacznego! Wczoraj, jakaś taka rozmemłana i niedospana

Pożeraczka, czyli raz adobrze
babeczki melbowe z frużeliną 115

Masa melbowa, robiona już dawno temu przez moją babcię to jedna z moich ulubionych mas serowych. Najczęściej używamy jej do przełożenia biszkoptu z truskawkami (przepis na klasyczną babciną melbę tu: klik ) ale tym razem postanowiłam nadziać nią kruche babeczki. Masa ta ma bardzo charakterystyczny, lekki i słodki smak oraz serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany(...)jajek na mleku a następnie utarty z masłem.  Dobrze komponuje się z owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu  wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śmietankowo-truskawkowy deser z procentami 197

śmietanki 30 % do ubijania 200 g truskawek, u mnie mrożone 50 ml likieru o smaku śmietankowo-truskawkowym Dalkowski dodatkow o 5 podłużnych biszkoptów likier śmietankowo-truskawkowy Dalkowski do nasączenia biszkoptów 2 kostki czekolady, u mnie gorzka Truskawki rozmrozić. Do miski wlać śmietankę i ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone. Następnie do zmiksowanego serka dodać ubitą śmietanę oraz(...)likier i zmiksować aż składniki się połączą. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, można do smaku nieco dosłodzić. Deser nałożyć do szklaneczek czy pucharków. Na dno każego pucharka nałożyć trochę kremu śmietanowego i polać odrobiną truskwakowego musu. Następnie ułożyć kawałki dobrze nasączonego w likierze biszkopta. Ponownie wyłożyć śmietankowy krem i na wierzch odrobinę truskawkowego musu. Całość posypać odrobiną startej czekolady. Przed

Monia miesza i gotuje
Deser malinowy z porzeczkową pianką 185

lodówki na 2-3 godziny. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać około 250 gr musu. Składniki na biszkopt porzeczkowy: 1 opakowanie biszkoptów (około 160 gr) 150 gr musu porzeczkowego Biszkopty zmielić na piasek, wymieszać z musem. Wyłożyć na stężałą masę malinową, wyrównać. Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek) 280 gr cukru drobnego(...)powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać różyczki. Najlepiej zaczynać robiąc jakby stożek z różyczek, a później trzymając tylkę pod katem 45 st wyciskać kolejne róże. Później

moj przepis na
Pijana śliwka 1061

Ręka w górę kto lubi ciasta z dodatkiem alkoholu? Dodatek śliwek moczonych w rumie nadaje temu wypiekowi iście „imprezowego” charakteru. Już samo kakaowe ciasto

Smaki Na Talerzu
Malinowe tiramisu 116

Pyszny i szybki w przygotowaniu deser w szklankach! Sezon malinowy w pełni, więc tylko korzystać. Przygotowanie takiego deseru zajmuje dosłownie kilka minut. A szczerze wiecie co

VioletoweKucharzenie
Powitalne ciasto orzechowe z czekoladowym kremem z awokado 124

się specjalna. Pierwszy wpis na blogu! A w nim proste ciasto, które choć odrobinę cięższe niż tradycyjny tort, to jednak z łatwością mogące go zastąpić. Ciasto pieczone na wzór biszkoptu wyrasta z nieznaczną „górką” i z łatwością udaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie mogą upiec go z podwójnej porcji. Jest bezglutenowe, bez dodatku cukru, a zawarty(...)tłuszcz pochodzi wyłącznie z orzechów, kakao oraz awokado. Smak orzechów laskowych łączy się tu z kakao, stanowiąc tak dobrany i lubiany przeze mnie duet. Awokado jest doskonałą bazą dla kremów, a jego smak jest jedynie nieznacznie wyczuwalny. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego wyjątkowego owocu w wypiekach bądź deserach, to właśnie nadarzyła się świetna ku temu okazja. Ciasto inne od tradycyjnych

Even Better Food
Sernik truskawkowy na zimno 177

Pyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy(...)piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny  400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru  80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa]  Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić  z cukrem, po łyżce dodawać twaróg

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Pawi ogon 142

mały słoik, masa: mleko 1 l, budyń śmietankowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 5 łyżek, masło 200 g, dodatkowo: galaretka zielona 2 szt, woda 3 szklanki, biszkopty okrągłe duża paczka, czekolada mleczna 1 tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtko(...)pieczemy w 180 st. C przez 20-30 min. aż rolady będą złociste, a włożony w nie patyczek będzie suchy. Upieczony spód i rolady odstawiamy do ostygnięcia.  Krem: 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę pszenną. Gdy mleko zacznie się gotować, to powoli wlewamy rozpuszczony proszek

kulinarne odsłony pati
CIASTO TRUSKAWKOWE FIGI 185

Poproszono mnie o upieczenia jakiegoś ciasta do przedszkola, gdzie chodzi mój synek. Mając mnóstwo przepisów ciężko było mi się na coś zdecydować. Postanowiłam że będzie to

Pani na deser
Orzeźwiający bananowiec 181

Brak słońca zdecydowanie kiepsko na mnie wpływa, dlatego dziś mam dla Was przepis na kolorowe, lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami. Mam nadzieję, że radosny pomarańcz

Cynamonowe szczęście
Tort z ptasim mleczkiem 199

Ostatnio spodobało mi się robienie tortów na cieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu(...)rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu, bo im go mniej, tym gorzej dekoracja wychodzi – nerwówka robi swoje. No, ale ważne, że tort wyszedł dobry w smaku. Co prawda nie dałam

Smakowy Raj