Wypiek z tzw. świątecznych. Dlaczego? A no dlatego, że ciasto jest pracochłonne, a z doświadczenia wiem, że lubimy takie piękne, dekoracyjne i ... no właśnie:) pracochłonne ciasta
In my kitchenCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i
VioletoweKucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego (230 ml) 1 szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/2 łyżeczki soli Krem kokosowy: 1 szklanka wiórków kokosowych 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż tak, aby powstały cztery blaty (można odciąć czubki, jeśli powstały). Serki, mascarpone, jogurt i ekstrakt miksujemy na wolnych obrotach dosypując powoli cukier puder. Na końcu dorzucamy trzy czwarte szklanki
Poezja smakuZ każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii. Pyszne : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami - smakują w każdej
Malinowa Kawiarenkawystudzeniu kroimy na dwa blaty. Pamiętajmy o tym, żeby po wyjęciu ciasto puścić na podłogę, bo wtedy ciasto nam nie opada i potem spokojnie możemy go zostawić do wystudzenia, biszkopt będzie puszysty. Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijamy z solą(...)mąką ziemniaczaną, dodajemy do białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy na papier. Pieczemy w 180 stopniach do momentu, aż ciasto ładnie nam się zarumieni. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej lub 1 kostka do pieczenia Kasia W większym garnuszku zagotowujemy mleko. Jak zacznie
kruche babeczkimój kanał na Youtube Ciasto Truskawkowy Duet składa się z kilku warstw herbatników, budyniu waniliowego, czekoladowego i truskawek zatopionych w galaretce. Jeśli wolicie, możecie przygotować to ciasto na jasnym biszkopcie albo na blacie domowego kruchego ciasta. Jeśli chcecie, by ciasto było trochę wyższe i bogatsze, na galaretkę możecie wyłożyć dodatkowo śmietankę ubitą z mascarpone albo warstwę śmietanki ubitej z żelatyną(...)truskawek Ciasto Truskawkowy Duet bez pieczenia, przygotowanie: Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej użyć jednak trochę mniej wody). W blaszce ułożyć herbatniki. Przygotować jasny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać
Lekcje w kuchninabiału. Wymyśliłam, że tort będzie z budyniem na mleku sojowym, a później troszkę pomyślałam i stwierdziłam że może lepszy będzie budyń limonkowy i tak powstał lime curd czyli limonkowy krem. Dekoracja i tort są mojego autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki(...)ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić
moj przepis napieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. słonecznik: Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik i chwilę gotujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika(...)był sypki. masa słonecznikowa: Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie. Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem. Kremem przekładamy blaty biszkoptowe. Wierzch polewamy plewą czekoladową wg.poniższych wskazówek polewa: Zagotowujemy masło,cukier,kakao i śmietanę
Bon appetit mon amieMiodowniki to moje ulubione ciasta, zawsze piekę je na święta. Ten miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, im dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam.
Bajeczna KuchniaPolecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz
Kubki smakudzielić się z bliskimi 24 grudnia. I był tort. Własnie ten. Wyjątkowa okazja i wyjątkowe ciasto. Jego głównym atutem jest szybkość przygotowania. Posłużyłam się gotową mieszanką do wypieku biszkoptów ( czasem po prostu nadchodzi moment na chodzenie skrótami ). Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce i komponują całość w dzieło wyjątkowo smaczne, nie za słodkie(...)słoiczek konfitury jabłkowej lub szklanka gotowych jabłek na szarlotkę 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub agrestowej poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką cukru. Wykonanie: Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Po zupełnym wystudzeniu przekrajamy na dwa równe blaty. Konfiturę lub dżem przekładamy do niewielkiego rondelka, podgrzewamy i wsypujemy
Kronika PiekarnikaKolejne pyszne, słodkie ciacho z jednym z likierów Canari. Tym razem wykorzystałam (prawie w całości) butelkę o smaku Pinacolada. Co z tego powstało zobaczycie już poniżej
Kuchnia w czekoladzieZnalazłam kiedyś w internecie świetny przepis na tort Czarny las. Po wypróbowaniu zakochałam się w nim... jest wyjątkowy, delikatny, słodki a zarazem kwaśny... Tort ten serwuję
paapilotkaachciałoby się ją jeść jeszcze i jeszcze. Jest na tyle uniwersalna, że można do niej włożyć swój ulubiony krem, mus jabłkowy czy galaretkę o wybranym smaku. Ja za kremami nie przepadam, więc wybieram galaretki i jabłka, które robię co roku do słoików na zimę. Zazwyczaj robimy z Mamą od razu dwie - trzy rolady o różnych smakach. Proszę nie przerażać się(...)kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek
Weekendy w domu i ogrodzieskładnikiciasto* 6 białek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki
Mix smaku