Dziś bardzo prosty w przygotowaniu sernik z serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz z dodatkiem słodkich gruszek z syropu, oblany kremem orzechowym HELIO i posypany skórką pomarańczową kandyzowaną. No pysznie!! Jest bardziej zwarty niż tradycyjny sernik z twarogu, bardziej mięsisty, także inny w smaku, jakby przypominał masę budyniową… ale sami się przekonajcie jeśli przepis Wam się spodoba a mi się spodobał(...)polecam na Święta i bez okazji. No same zalety! :)Spróbujcie! Dla mnie nowość, z pewnością powtórzę ten przepis, ale np. z innymi owocami lub wrzucę bakalie, na spód ułożę biszkopty Przepis na ten ciekawy sernik, który robiłam po raz pierwszy z serków homogenizowanych i lekko zmodyfikowałam znalazłam u Ani na blogu. No nie mogłam go pominąć, od razu skompletowałam składniki
Zasmakuj KuchniKlasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem
Nastoletnie Wypiekaniecukier. Finalnie powinny stać się prawie białe. Do mleka przekładamy ubitą pianę z jajek i delikatni mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką.. Powoli dosypujemy mąki. Traktujemy ciasto jak biszkopt, starając się je napowietrzać przy każdym ruchu łyżki. Kiedy dodamy całą mąkę wsypujemy proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na końcu dorzucamy pokrojoną czekoladę. Gotową masę przelewamy ostrożnie do formy(...)pieczenie zajmie 45 min. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z blaszki. Wedle uznania posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem. Można także przełożyć je dowolnym kremem, ale i bez tego ciasto jest po prostu przepyszne. Smacznego
Kuchnia od dwojgaidymy 40 do nastympnyj kryjmy. Listki ze bazyli zblyndujcie ze śmiytōnkōm, a niyskorzi 41 jōm ubijcie, wciepcie trocha soli, pieprzu, maskarpōne, wszyjsko fajnie wymiyszejcie, a potyn rozsmarujcie po całym biszkopcie z wiyrchu. Śmiytōnka do strojynia ubijcie, dejcie do szpricy i mogecie wymyślać roztomajte 42 wzory na wiyrchu torty. Joł żech tam doł tyż małe tōmaty i pokrajane strugaczkōm duge szajby(...)wszystko 6 wzięło 7 żona 8 powiedziała 9 ô= ło 10 będzie 11 przez 12 tu: mężowi 13 urodziny 14 zorientować się 15 rozpieszcza 16 którą 17 jej 18 krem 19 w środku 20 rzodkiewek 21 szczypiorku 22 górze 23 śmietany 24 dekoracji 25 pomidory 26 bierzemy 27 wcześniej 28 tylko 29 ciężka 30 szczyptę 31 dodajcie 32 powoli
Chop w kuchniprodukt z proszku. Wiadomo jednak nie od dziś, że o wiele lepsza będzie wersja przygotowana przez nas w domowy sposób. Tym razem mam porównanie, więc śmiało mogę powiedzieć, że biszkopt z proszku jest nijaki. Na wielu blogach można zauważyć próby zrobienia tego ciasta samemu, gdyż prawie wszystkie najważniejsze składniki i tak trzeba kupić oddzielnie, czyli śmietankę i banany. W moim(...)średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz
Fabryka pomysłówPrzepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka(...)patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki Wszystkie, schłodzone składniki na krem umieścić w misce i rozpocząć. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, kremu. Ubity
Domowa cukiernia Ewydelikanie ale jednocześnie szybko wymieszać całość. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Krem: do garnka wlać sok z brzoskwiń, wodę oraz cukier. Odlać z całości szklankę płynu i rozpuścić z nim budynie oraz żółtka. Pozostały płyn zagotować. Na gotujący się płyn wlać rozrobiony(...)Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Wystudzić. Poncz: sok brzoskwiniowy wymieszać w wódką. Złożenie ciasta: formę do pieczenia wyłożyć dokładnie folią aluminiową, tak aby znacząco wystawała ponad brzegi formy. Włożyć biszkopt orzechowy skórką do dołu. Po wierzchu biszkopt delikatnie nasączyć częścią ponczu. Następnie na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, delicje nasączone w ponczu (czekoladą do dołu) a na delicje pozostała część
mecookspulpy z mango + 50-100g do dekoracji – 30-50g syropu daktylowego/klonowego – 2,5 łyżeczki agaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki(...)mleczko się zagotuje, gotujemy je ok. minuty i zdejmujemy z ognia, chwile studzimy. W misie blendera umieszczamy wszystkie pozostałe składniki wraz z zagotowanym mleczkiem i miksujemy na gładki krem. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie dekorujemy nasze ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało. Podajemy oblewając
Be Fit Be StrongCałość pieczemy w 180 st. C przez ok. 45-50 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem kawowy: 500 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki orkiszwej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie(...)puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę. składniki na poncz: 150 ml mocnego napary z kawy, wystudzonego 4 łyżki likieru kawowego dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów wykonanie: Napar mieszamy z likierem. dodatkowo: 2 galaretki zielone lub czerwone 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Jeden blat
Domowy Smak JedzeniaZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam
Kuchnia w czekoladzieraffaello powiedziano chyba już wszystko :) Przepis mam już ponad 20 lat- zawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecamZaczynamy: Składniki na ciasto:5 jaj3/4 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu1 szkl mąkiWykonanie:Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce.W(...)Pieczemy w nagrzanym na 180 C piekarniku ok 20-25 min- lub do wyciągnieia suchego patyczka.Po upieczeniu I wystygnięciu kroimy na trzy placki. Możemy lekko nasączyć, Składniki na krem:500 ml kremówki1 biała czekolada150 gr wiórek kokosowych500 gr mascarponeok 30 gr migdałow do uprażeniaok 300 gr truskawek Rozpuszczamy na małym gazie czekoladę z niewielką ilością śmietany. Ubijamy kremówkę
Smaki Edytyuzyskamy gęstą pianę, dodajemy do niej serki homogenizowane oraz proszek cappuccino i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy żelatynę. Połowę masy przekładamy na biszkopt, wyrównujemy. Pozostałą kawę przelewamy do miseczki. Biszkopty zanurzamy w kawie dosłownie na sekundę z każdej strony i układamy obok siebie na masie. Przykrywamy je resztą masy cappuccino, wyrównujemy. Odkładamy w chłodne miejsce. Gruszki obieramy ze skórki, trzemy(...)odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie mocno schłodzoną kremówkę łączymy razem z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy aż utworzy się gęsty krem. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta – można przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać ładne rozetki. Na koniec całość posypujemy gorzkim kakao. Źródło
Smaki Na TalerzuOrzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko 2016-10-03 16:49:01 Porcje 24 Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po
Wędrówki po kuchniWiecie kto miał dziś urodziny? Jeśli nie, to nie martwcie się, to trudne pytanie ;-) Otóż urodziny miała ulubiona lalka mojej córki :-)W prawdzie lalka ma tyle
Czary - gary w kuchniBardzo popularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na
Domowa cukiernia EwySkładniki na biszkopt : 6-7 jaj 1 i 1/2 szklanki mąki 1i 1/2 szkalnki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju, tu rzepakowy Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, w trakcie kiedy białka prawie ubite dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać Kiedy pianę ubijemy na sztywno dodajemy po jednym żółtku i nadal(...)Wielkość foremki 24 cm średnicy. Po przestudzeniu ciasta przekroić na 3 części, posmarować kremem wg swojego uznania. Każdy płat nasączyć lekko słodką wodą z cytryną. U mnie była to śmietana tortowa 36% ubita z cukrem pudrem, a jedna warstwa ciasta przełożona powidłami śliwkowymi. Dekoracje tortu dowolne. Ten tort upiekł mój Syn na swoje Imieniny
Proste PotrawyDziś przepis na mój tort urodzinowy. Moje ulubione połączenie to zdecydowanie wiśnie i czekolada. Więc co innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort
Mania Gotowania