Czas czytania: 3 min Dla wielu z nas minął właśnie trzeci tydzień zamknięcia w domu i to z całą rodziną! To nietypowa i trudna sytuacja, ale
SprawdzonaKuchnia.plsię z 3 kruchych blatów upieczonych z dodatkiem amoniaku. Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła śliwkowe. Doskonale równoważą one słodycz kremu różanego. Użyte przeze mnie płatki róży można kupić gotowe w słoiczku. Utarte są one z cukrem i kwaskiem cytrynowym na gęstą masę. Czytałam, że można je przygotować samemu w taki(...)Masa różana: 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 całe jajko 3 łyżki utartej róży kilka kropli olejku rumowego Dodatkowo: 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych 100 g pokruszonych biszkoptów na wierzch Placek różany – kuchnia podkarpacka Przygotowanie ciasta: Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli się klei, podsypujemy lekko mąką. Ciasto dzielimy
Trzeci talerzpieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić(...)schłodzić dobrze w lodówce (minimum godzina chłodzenia). Ubić, aż trochę zgęstnieje i dodawać po łyżce mieszankę cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu. Miksować, aż powstanie z niej gęsty krem. W obręcz tortownicy włożyć spodni blat - układając w niej warstwy tortu mamy pewność, że ciasto będzie równe. Ułożyć na nim pokrojone truskawki i przykryć warstwą (ok. 1 cm) śmietany. Przykryć
Kulinarne InspiracjeTo ciasto jest GENIALNE! Moja mama podczas ploteczek w pracy z koleżankami poznała przepis i od razu przygnała z nim do mnie – bo jak wiecie
Ostra na SłodkoPrzekroju tego tortu nie będzie, bo pojechał na imprezkę rodzinną :) Ostatnio jakoś brakuje mi weny na wykańczanie tortu i tu wielkie podziękowania należą się firmie ETERNO
Blondynka Gotujemnie. A tu właśnie, na tej stronie autorka przepisu podaje, że klasyczna wuzetka to nie ubita kremówka, a kwaśna śmietana utarta z masłem i cukrem, zaś ciasto, to niekoniecznie biszkopt. To jedno zdanie sprawiło, że postanowiłam owej Wu-Zetki spróbować. Wyszła świetna:) Zabrakło jedynie ozdobnego kleksa na wierzchu ciasta, ale w momencie przygotowywania go, nie byłam w posiadaniu odpowiedniej tylki(...)kakaową masą. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Krem: 250g miękkiego masła 2 cukry wanilinowe 130 g cukru pudru 3 szklanki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną
Smaki Na Talerzuwiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie. Wiśnie(...)jedno z moich ulubionych połączeń. Przekładańca nazwałam jak popularne czekoladki, gdyż moim zdaniem połączenie wiśni i czekolady w akompaniamencie alkoholu nadaje mu właśnie posmaku tych wykwintnych łakoci;) Składniki na biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Domowe ciastaDzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy(...)zobaczenia w grudniu. Po południu. Czyli cholera wie kiedy. Jak Święta nie zrobią się same w tym roku, to będzie słabo. *Z połowy musu zrobiłam ekspresowy deser- długie biszkopty nasączyłam rumem, położyłam w płaskim naczyniu. i zalałam musem. Wyszło coś przypominające w smaku wawelowskie trufle. Całkiem zjadliwe
les mirabellesCiasto parzone to niezwykle proste ciasto, wymagające od nas nieco więcej cierpliwości niż na przykład biszkopt, bo jego przygotowanie składa się z dwóch etapów . Pierwszy z nich polega na zaparzeniu ciasta, następnie jego schłodzeniu. Drugim etapem jest połączenie ciasta z jajami i przygotowanie go do pieczenia. W zależności od tego co chcemy uzyskać, ciasto wykładamy na blaszkę w odpowiedni(...)ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego i tylki (gwiazdka). Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach C. Dobrze wypieczone - będą chrupiące. Studzimy na kratce. Wystudzone mini ptysie nadziałam gotowymi kremami, jakie ostatnio testowałam. Są to kremy marki Lauretta . Kremy są w gotowych do użycia rękawach Rengo . W zestawie posiadają tylki, czyli cały zestaw macie od ręki. Obecnie dostępnych jest
MamaOskarkazrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) na dekorację(...)sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDESER Szarlotka w nowoczesnej odsłonie na kruszonce z białej czekolady. Ten deser odebrał mi mowę.. wiedziałam, że szarlotka, ale TAKA??? Wokół rozsypany jest puder z piernika, obok beza, biszkopt i sos malinowy... Celowo nie pokazałam co jest w środku 😎 Musicie odkryć to sami! Przyznam się jeszcze, że zawsze bałam się hotelowych restauracji. Mówiąc wprost: za wysokie progi... ;) A czułam(...)danie nad daniami! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odtworzyć te smaki w domu. Polędwiczki w boczku mam przetestowane, zostaje testować risotto do perfekcji. 🍨DESER Czekoladowe canneloni naleśnikowe, krem chantilly, lody kokosowe (mega pasują!!!), toffi i słone migdały. Jakie to było dobre! Te lody kokosowe to taka wisieńka na torcie. Widzisz praktycznie wszystkie smaki na talerzu i nagle
bistro mamaFashioned Chocolate Cake- uwielbianego i bardzo popularnego w Anglii ciasta czekoladowego ( i trzeba przyznać, że obok osławionego Carrot Cake- to jedno z najpyszniejszych angielskich wypieków). Zatem zamiast biszkoptu, znajdziecie w środku wilgotne, ciągnące czekoladowe ciacho- podane na talerzu w pysznej, czekoladowej oprawie …to nie może nie smakować! Jedyną wadą tego tortu jest to, że ciasto dzielimy na pół(...)kropelek czekoladowych z mlecznej czekolady 60 g. kropelek czekoladowych z gorzkiej czekolady 60 g. kropelek czekoladowych z białej czekolady Czekoladowe kropelki można zastąpić posiekaną czekoladą ! SKŁADNIKI NA KREM Z CZEKOLADY: 250 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można
Domowe TortyRolada śmietanowa...Puszysty i lekki biszkopt.Pyszna i kremowa bita śmietana.Oprószone cukrem pudrem.Niebo w gębie.Zapraszam!Składniki:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g białego
Gospodyni MiejskaPogoda za oknem taka, że psa by nie wyrzucił z domu… Przydałoby mi się coś na polepszenie nastroju. Ale co? No cóż… może
UgotujmyTo.pl