niedzielny wieczór zapraszam na lekki, puszysty tort śmietanowo- kawowy. Kto go przygotuje nie pożałuje. Już jeden kęs tortu sprawi, że poczuje niezwykłą rozkosz dla podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 2,5 łyżki oleju, ¾ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu. Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki
Tradycyjna kuchnia Kasigustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie
Domowa cukiernia Ewyciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel w wersji dla dorosłych. Likier pomarańczowy pasuje też do drobiu, a w szczególności do kaczki. Przepisy na nalewki także znajdziecie na blogu. Polecam też przepis na domowy likier kawowy - jest pyszny. Domowy likier pomarańczowy - Cztery Fajery Przepis na likier pomarańczowy jest
Cztery Fajeryzamiast jogurtów sparzonej mocnej kawy. Przepis wyszukany z jednego z numerów gazetki "Przyślij przepis". Biszkopt 1 szkl. mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru łyżeczka octu 2 łyżki oleju Masa 200 g serka waniliowego 200 ml śmietany 2 jogurty kawowe 6 łyżek cukru 5 łyżek żelatyny Masa wierzchnia 300 ml śmietany kremówki cukier waniliowy
Kuchenne aromatyschłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao i proszek
Opowieści z piekarnikaróżanego i wody różanej, to po prostu zrób poncz z herbaty z miodem i cytryną, dodaj troszkę rumu lub wódki) Poncz musi być zimny do nasączania blatów. Dolny blat biszkoptu układamy na tortownicy, nasączamy go polewając dokładnie ponczem z każdej ze stron. Przygotowujemy płyn z żelatyną, który będziemy wykorzystywać do utwardzenia masy do tortu: Potrzebujemy 1/2 opakowania "żelatyny w proszku(...)różaną wykładamy połowę masy kawowej (poniżej przepis). MASA KAWOWA: - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 łyżeczki zaparzonego espresso - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki płynu z żelatyną Serek mascarpone ubij mikserem na gładki puch, dodaj kawę, cukier i żelatynę. Dalej ubijaj, masa jest gotowa do przełożenia tortu. Przykrywamy środkowym blatem biszkoptu, nasączamy go ponczem. I wykonujemy trzecią masę. MASA BITA
SMYKWKUCHNIpodłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. nasączenie: 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody 100 ml likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam 200 ml zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy(...)kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy przez ok. 3 min. aż wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy
Domowy Smak Jedzeniamożna wymieniać deserów z dodatkiem kawy, bez wspominania o jednym z najpopularniejszych słodkich propozycji na bazie pobudzającej mieszanki. Tiramisu kawowe to alternatywa dla osób, które nie chcą przygotowywać tego ciasta z dodatkiem alkoholu. Aby przyrządzić taki deser, wystarczy wykorzystać biszkopty, serek mascarpone, świeże żółtka, cukier, kakao oraz oczywiście aromatyczne espresso lub kawę z kawiarki. Całość warto podawać w szklanych naczyniach
Słodkie okruszkipierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami Ciasto z wiśniami Sernik kajmakowy Wiśniowiec siostry Anastazji Cappuccino z cytrynową pianką Banoffee na biszkopcie Ciasto Miętusek Ciasto Monte Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami – pyszny Sernik kawowy z musem malinowym Ciasto serowo-kajmakowe Zbiór przepisów na ciasta świąteczne część 1 Zbiór przepisów na ciasta świąteczne część
Smaki Na TalerzuKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru i kremowej, aksamitnej masy serowej, która idealnie współgra z nasączonymi biszkoptami. Całość smakuje obłędnie i bardzo szybko znika z talerzy gości przy małej czarnej. Składniki: 370g okrągłych biszkoptów 6-9 łyżeczek kakao Masa serowa: 2kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 12 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250ml mleka Poncz
Szalona Kuchnia Ewelinypijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja. składniki: 1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka 300 ml śmietanki
Monia miesza i gotujemasy serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do masy serowej, ucieramy. Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami, wykładamy masę serową, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i likier kawowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy do momentu aż napęcznieje, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy
Bajeczna KuchniaBeurre,tzw. Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy
Blondynka Gotujeskończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz: szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej ( 250 ml gorącej wody+ 4 łyżeczki kawy) 1/3 szklanki cukru 50-60 ml amaretto Do garnka wlewamy kawę. Dodajemy cukier. Gotujemy, aż powstanie kawowy syrop. Studzimy. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Masa: 6 żółtek 1/3 szklanki wody
Domowe ciasta