biszkopt kawowy - 904 przepisów (strona:42/61)

Krówkowe szaleństwo - bezy, masa krówkowa i bita śmietana 179

wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać

My World by Dagmara Rek
Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 80

wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać

My World by Dagmara Rek
Ciasto Cappuccino 466

się komponuje ze smakiem kawy, polecam na deser. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 masło śmietankowe 1 szklanka cukru pudru 2 serki  homogenizowane waniliowe po 200 gram 2 szklanki mlek w proszku Poncz kawowy: 4 łyżki kawy cappuccino śmietankowej 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Obydwie kawy zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy  do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce serka waniliowego

Bajeczna Kuchnia
Ciasto nie tylko do kawy 192

kawoholiczka (jak sama o sobie mówi; nie, żebym ja coś insynuowała), zorganizowała na swoim blogu kawowe wyzwanie. Ha! Dla mnie to dopiero wyzwanie, bo kawę pijam sporadycznie. U Karoliny: kawę z pianą z jej nowego ekspresu z odpadającą rurką, przynajmniej dwie na jedno posiedzenie; u Mamuni: rozpuszczalną kawkę z mleczkiem, czasem nawet z łyżeczką cukru, choć przy moich ostatnich skłonnościach(...)żyjącego - je zdrowo, ćwiczy, nawet oddycha chyba zdrowiej niż ja. Od niej to więc największy komplement. Sernik potrójnie truskawkowy z bzowym aromatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kawowo-biszkoptowe 168

 Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto cappucino. Idealne do niedzielnej kawki lub herbatki. Pychotka Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru

Cukiernia Pychotki
Tiramisu piernikowe 216

się w ustach najlepsze na drugi dzień  po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie  kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi  ½ kg sera mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% 6 żółtek 6 łyżek cukru 1 łyżka

Wanilia i Kardamon
Serniczek kawowy a’la Tiramisu – bez pieczenia 162

kakao. Wykładamy masę jasną i ją również oprószamy warstwą kakao. Na sam koniec wylewamy resztę masy kawowej, którą również obsypujemy kakao. Torcik wstawiamy do lodówki. Uwagi: Serniczek przechowujemy w lodówce. Żeby łatwiej było nam go przenosić na talerzyk, spód tortownicy można wyłożyć biszkoptami (dodatkowo można je delikatnie nasączyć za pomocą pędzelka kawą – byle nie za mocno). Źródło

Smaki Na Talerzu
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 204

robić sama. W tym roku słoik był naprawdę duży, więc mogłam końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy.    Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie

KUCHARNIA
Torcik czekoladowo - kawowy 297

Dwa czekoladowe blaty przełożone masą z capuccino i uzupełnione warstwą masy śmietanowej Całość świetnie razem współgrała , smaki się przenikają i uzupełniają :)Biszkopt czekoladowy :6 jajek

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z kremem cappuccino 1350

Dziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka

Ala piecze i gotuje
SERNIK KAWOWY 121

bardzo szybko, a to chyba dlatego, że tak mało zrobiłam. Zdecydowanie za mało ! Sernik jest kawowy, ale nie przesadnie tylko z taką nutką ! Podczas każdego kęsa kawa jest wyczuwalna, ale delikatnie, co sprawia, że chce się jeść więcej.  Spód zrobiłam z podłużnych biszkoptów, które zanurzyłam w kawie rozpuszczalnej.  Okazało się to idealnym rozwiązaniem :) Taki sernik mogłabym jeść codziennie

Kuchnia Paulettes
Tort tiramisu na moje urodziny :) 378

które otrzymałam :) BISZKOPT - Składniki:8 jajek1 szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanejszczypta soli1 cukier waniliowyskładniki krem:3 łyżeczki żelatyny50 dag sera mascarpone3 łyzki cukru pudru8 łyżek mleka1 cukier waniliowy25 dag śmietany kremówki100 ml naparu kawy100 ml likieru kawowego albo czekoladowego(...)następnie żółtka dodać do białek, następnie dodać cukier i cukier waniliowy  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 25 minut.Krem: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascaropne utrzeć z mlekiem

Bon Appetit Małgorzaty
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 254

przygotowaniu polewą z dżemu z owoców leśnych. Tort jest naprawdę pyszny i wcale nie jest pracochłonny! Najlepszy oczywiście na drugi i kolejny dzień, kiedy całość się "przegryzie" :). Bardzo polecam :). Biszkopt: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 6 jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 10 g kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ponczu; u mnie 100 ml delikatnego likieru kawowego + 50 ml wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona herbata + wódka; w wersji bezalkoholowej - mocna, posłodzona herbata Polewa: 120 g dżemu jagodowego lub z owoców leśnych 4 g żelatyny ( 1 łyżeczka )  Wykonanie: Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy

Opowieści z piekarnika
Kostka kawosza 21730

odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić(...)cukiernicze. Ciasto pociąć na kostki. Smacznego :) Napar z kawy musi być gorący, żeby żelatyna się rozpuściła. Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem Tagged: jogurt naturalny , kawa , kremówka , mleko skondensowane , żelatyna

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania