ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy, najlepiej do zamrażarki, na około 10 minut, by masa zgęstniała. Do pozostałej ubitej śmietany wsypujemy cukier puder i chwilkę ubijamy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy chłodną śmietankę z rozpuszczoną kawą i jeszcze raz ubijamy na sztywno. Powstałą masę kawową przekładamy na schłodzony krem kakaowy
Rozpustne gotowanieDzisiaj dostałam zlecenie na wykonanie małego tortu dla koleżanki mojej mamy. Postanowiłam wykazać się swoją inwencją twórczą i sama stworzyć przepis. Zdecydowałam się na tort kawowy
ciastkarnia na kruchym spodzieMyślałam o Pavlovej, o orzechowo-kawowym, o miodowniku, o jeszcze kilku innych... Nie mogłam się zdecydować:) A i Weronika nie ułatwiła mi zadania, mówiąc, że niech to będzie niespodzianka, bo i tak każdy mój tort smakuje pysznie. I chyba decydującą rolę odegrała tu pora roku - stwierdziłam, że tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją
Obiad gotowynasze dzieci. Jak urodziny to wiadomo musi być tort urodzinowy. W tym roku upiekłam mojemu mężowi tort cappuccino. Właśnie jesteśmy po pierwszej rundzie, bardzo zadowoleni. Tort cappuccino to tort kawowy. Kawę cappuccino dodałam do jednego ze spodów jak również do kremu. Krem to bita śmietana z mascarpone, który podzieliłam na trzy porcje. Do jednej dodałam cappuccino w proszku, do drugiej(...)cappuccino . Ten tort jest po prostu dla smakoszy kawy takich jak ja i mój mąż. Bardzo lubimy kawę. Ten tort jest słodki ale raczej nie przesadnie słodki. Normalnie piekę biszkopt ze 100 g cukru, a tutaj użyłam tylko 50 g, więc o połowę mniej. Ale niech Was to nie zwodzi, bo nadzienie i ponch są słodkie, ale wszystko jest świetnie
codojedzeniamożemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Kora dębu: Jeden blat ciasta umieszczamy w blaszce, której się piekł. Odkładamy 2 łyżki masy budyniowej, a pozostałą ilość dzielimy na 2 równe części. Na blat orzechowy umieszczony w blaszce rozsmarowujemy pierwszą część masy budyniowej. Na masie układamy delicje czekoladą do dołu. Biszkopty delicji dobrze nasączamy kawą
Kuchnia MagdaLenymożemy zastąpić gotową nalewką kawową - ja miałam domową nalewkę ( przepis z Ebooka ). Kora dębu: Jeden blat ciasta umieszczamy w blaszce, której się piekł. Odkładamy 2 łyżki masy budyniowej, a pozostałą ilość dzielimy na 2 równe części. Na blat orzechowy umieszczony w blaszce rozsmarowujemy pierwszą część masy budyniowej. Na masie układamy delicje czekoladą do dołu. Biszkopty delicji dobrze nasączamy kawą
Kuchnia MagdaLenyBardzo dobre ciasto, nasączone alkoholem. Ciasto biszkoptowe jest bardzo dobre, puszyste nic suche. Maliny dodają kwasowości. Krem fantastyczny. Zrobiłam to ciasto na urodziny kolegi. Wykonanie biszkoptu
Kuchnia PokoleńZaskakująca odmiana tradycyjnego kawowego tiramisu ( klik ). Dla miłośników cytrynowych smaków. Nam smakowało, chociaż pierwsza łyżeczka trochę nam buzię wykręciło. Ale po leżakowaniu całej nocy w lodówce, tiramisu nabrało idealnego cytrynowego smaku. A my tak lubimy. Dodatkowo plus za brak jajek w przepisie :) Spróbujcie i wybierzcie swoje ulubione tiramisu. 'tiramisu z lemon curd' Składniki: - podłużne biszkopty - 150g mascarpone - 100ml śmietany kremówki
CookYourselfoblane kawowym karmelem A skoro już o bezie mowa to dla mamy powstał takli o to tort (lekko kokosowe bezy, przełożone kokosowym kremem z mascarpone z ananasem, wszystko zwieńczone ananasowym karmelem i prażonymi płatkami migdałowymi) tort w "przekroju", jeszcze przed złożeniem aa tu już w całości, tym razem tort dla D ^^ (kakaowe biszkopty z kawałkami
More food, love and dreamszaszaleć do kawowego naparu dodajcie odrobinę amaretto, a na pewno Wasz deser będzie bardziej wyrazisty. SKŁADNIKI/ 6 PORCJI: jednen pucharek dostarcza średnio: 309 kalorii / 6 g białka / 19 g tłuszczu / 29 g węglowodanów / 0,4 g błonnika mleczko kokosowe (puszka) - 400 ml jogurt grecki - 400 g napar z mocnej, czarnej kawy - 400 ml podłużne biszkopty
Kuchnia Ellieciasto limonkowe z kokosem to taki lekki, niepozorny i niezbyt wymagający wypiek, który jednak znika tak szybko, że się nie spostrzeżecie a na talerzu zostają same okruszki… Spód to biszkopt kokosowy, a krem to zblendowane awokado z mlekiem kokosowym , sokiem z limonki oraz jogurtem kokosowym. Wszystko zagęszczone żelatyną (można zastąpić agarem w wersji wegetariańskiej). I chociaż to keto ciasto limonkowe(...)Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto chia trifle z truskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który
Modern Cave GirlCześć! Przed Wami kolejne wydanie tortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski
Domowe ciastadzielić się z bliskimi 24 grudnia. I był tort. Własnie ten. Wyjątkowa okazja i wyjątkowe ciasto. Jego głównym atutem jest szybkość przygotowania. Posłużyłam się gotową mieszanką do wypieku biszkoptów ( czasem po prostu nadchodzi moment na chodzenie skrótami ). Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce i komponują całość w dzieło wyjątkowo smaczne, nie za słodkie(...)Wykonanie: Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Po zupełnym wystudzeniu przekrajamy na dwa równe blaty. Konfiturę lub dżem przekładamy do niewielkiego rondelka, podgrzewamy i wsypujemy pół opakowania galaretki. Mieszamy dokładnie, by galaretka się rozpuściła ( nie może się zagotować ). Wstawiamy rondelek do lodówki, by masa zaczęła tężeć. masa kawowa: 200 gram
Kronika Piekarnikaprzykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki (białą czekoladę rozpuściłam na parze z olejem) Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego :) MAŁA RADA: Pozostałe białka z ciasta kruchego można zamrozić lub wykorzystać do innego ciasta np. KOSTKI KAWOWEJ
Pani na deser