biszkopt kawowy - 904 przepisów (strona:34/61)

Biszkopt orzechowy – świetny przepis. 113

zawsze korzystam z tego przepisu, gdy potrzebuje biszkoptu orzechowego. Sposób wykonania jest podobny do biszkoptu tradycyjnego. Z tą różnicą, że tutaj ubijamy całe jajka , białka razem z żółtkami. Jajka powinny być ogrzane , ponieważ wtedy więcej wiązań białkowych ulega denaturacji . (przeczytaj artykuł o ubijaniu pian ). Co pasuje do biszkoptu orzechowego? Poncz : Biszkopt orzechowy możesz nasączyć kawą, herbatą, whisky, rumem, likierem orzechowym(...)winem, piwem. Pamiętaj, że poncze alkoholowe najlepiej jest rozrobić z wodą przed nasączaniem, ponieważ intensywna woń alkoholu może znacznie przytłumić pyszny smak biszkoptu. Kremy : Świetnie pasuje krem czekoladowy, kram orzechowy, krem Baileys, krem śmietanowy, krem Oreo, krem kawowy, krem kokosowy, krem truflowy, kram z ajerkoniakiem, krem solony karmel, krem z białych michałków, krem z białej czekolady, krem hibiskusowy. Owoce, musy

SmartBake.pl
Tort makowy kawowy 156

jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki: Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt makowy 3 duże jajka 90 g cukru pudru 1 ½ łyżki miodu 200 g zmielonego maku Krem kawowy 2 jajka 135 g cukru 1 łyżka ropuszczalnej kawy 1 łyżka whisky lub wódki Do ozdoby połówki orzechów pecan 1 łyżeczka

codojedzenia
Tort Tiramisu 164

drobnego cukru do nasączenia  160 ml ostudzonej mocnej kawy  80 ml likieru może być kawowy albo amaretto na masę: 750g serka mascarpone 100g drobnego cukru 150 ml śmietanki kremówki 100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach. Przygotowanie: Biszkopt- oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka. Mąki

Wypieki Uli
Przepisy na słodkości 2202

zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietanąBiszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami  Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowyChlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe(...)jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniamiTort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki

Kuchnia domowa Ani
Torcik straciatella z konfiturą z owoców leśnych 194

Bardzo pyszny, wilgotny torcik na kakaowym biszkopcie ze śmietankową masą z wiórkami startej gorzkiej czekolady, słodki smak przełamuje wyraźna w smaku konfitura z owoców leśnych i poncz kawowy oraz polewa z czekolady. Torcik prosty w wykonaniu i bez ozdób. Jeśli lubicie mokre czekoladowe   torty będziecie zachwyceni.   Na różne okazje nie tylko urodzinowe. Tortownica

Wanilia i Kardamon
Serowe cappucino bez pieczenia 1164

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Więc świętujemy:) Jako fanka wszystkiego co kawowe co raz znajduję okazję na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto jest wprost rewelacyjne, nietrudne a smak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka   Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku

Cukiernia Pychotki
TERCET CAPPUCCINO – kakaowy biszkopt z kremem budyniowym i pianką cappuccino 363

Koniecznie spróbujcie! Pyszne, szybkie, tanie ciasto, które możecie zrobić dosłownie w kilkanaście minut. Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×26 ) BISZKOPT KAKAOWY : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * kakao – 2 łyzki PONCZ: * napar kawowy KREM BUDYNIOWY: * mleko – 750 ml * budyń śmietankowy – 2 op po 40 g * masło – 250 g PIANKA

Ostra na Słodko
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową 128

Ostatnio bardzo polubiłam sport i trenuję 3-4 razy w tygodniu. Śmiało więc mogę sobie pozwolić na takie cudo. Najwidoczniej odkryłam kolejną moja pasję! BO PASJA NADAJE ŻYCIU SMAK! Biszkopt Brownie: 0,5 szklanki  soku jabłkowo miętowego Hortex 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g czekolady mlecznej deserowej 200 g margaryny lub masła 1 1/4 szklanki cukru 3 jajka(...)pieczenia Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki  soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C.  Do garnka

VioletoweKucharzenie
Rolada świąteczna 150

Biszkopt:   4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika  50 g czekolady gorzkiej, startej Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 200 ml mleka 120 g cukru pudru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo(...)pół ) 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Ponadto: 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą ) Wykonanie: Biszkopt : Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz startą czekoladę, wymieszać. Białka oddzielić

Opowieści z piekarnika
Kawowy krem sułtański 174

śmietany kremówki 30%2 łyżeczki kakaokilka małych bezkilka biszkopcików100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej4 łyżki rodzynek100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie:Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję(...)krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :)kawowy krem sułtański

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Pawełek 6008

Pawełek jest zupełnie inny ;). Blaty biszkoptowe nasączyłam ponczem kawowym, wierzch wykończyłam smakowitą polewą toffi, a żeby całość nie była zbyt słodka i mdła, dolny blat posmarowałam kilkoma łyżkami kwaskowych powideł śliwkowych. Mówię Wam - to ciasto to niebo w gębie. Jeśli lubicie kremowe przekładańce, to tym będziecie zachwyceni, obiecuję. Bardzo polecam :). Biszkopt kakaowy: 120 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao(...)kawy + 1/3 szklanki wódki, może być również odpowiednio: likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna Ponadto: 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych Polewa toffi: 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 90 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 90 g masła szczypta soli Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Przygotować formę o wymiarach dolnych około

Opowieści z piekarnika
Ciasto Kajmaczek 286

Kajmakowe ciasto składające się z puszystego biszkoptu, masy kajmakowej oraz masy śmietanowej to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto kajmaczek smakuje obłędnie!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wypiek ten idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie idealnym pomysłem na święta, domowe imprezy czy rodzinne spotkania. U nas ciasto kajmaczek pojawiło się na urodzinach mojego męża, każdy je bardzo chwalił, dlatego też postanowiłam(...)Wami przepisem. Wbrew pozorom ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu i nie ma w nim nic skomplikowanego. Wystarczy upiec biszkopt, przygotować masę śmietanową, która dzieli się na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kawę, dzięki czemu ciasto ma delikatnie kawowy posmak. Słodkości temu deserowi nadaje masa kajmakowa, od której pochodzi nazwa ciasta. Wszystkie te warstwy idealnie do siebie pasują

Przepiski.pl
Truskawkowe tiramisu (bez jajek) 176

żółtkach choć ta wersja bez jajek za to z   truskawkami   też jest całkiem smaczna. Natomiast najczęściej powracam do kawowej klasyki. Polecam Wam tę letnią wersję :)  Forma szklana 30/17cm Składniki: 40 dag biszkoptów podłużnych Savoiardi ½ litra śmietany kremówki 30% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru ½ kg truskawek 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej

Wanilia i Kardamon
Tarta kawowa z likierem i malinami 166

Proste i szybie, ale nie takie zwyczajne Składniki 350 g serka naturalnego 1/2 szklanki likieru śmietankowego ciasteczka amaretti lub biszkopty 2 czubate łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki … Czytaj dalej Tarta kawowa z likierem i malinami

czarrna od kuchni
Ciasto oczy carycy. 195

szklanki mleka 2 łyżki cukru torebka cukru waniliowego 25 dag  margaryny Galaretka 2 galaretki np. wiśniowe 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody  Dodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno,  dodajemy stopniowo cukier.  Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem

W kuchennym oknie Ewy
Różowy kajmakowiec z cappuccino 149

dodając żółtko przygotować krem. PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce

Wanilia i Kardamon
Tort Chanel 2.55 212

się nie jednej kobiecie ( och.. mi również ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy

Pudełko rozmaitości
Tort Cappuccino 146

pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty.  Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino  5 łyżek drobnego cukru do wypieków

Krakowskie smaki Ani