Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym krem z dodatkiem adwokatu i spirytusu. Udekorowane czekoladowym płatkiem. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo ładnie się prezentuje dzięki czekoladowym płatkom. Składniki: Biszkopt kakaowy 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 6 łyżek mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu(...)spirytusu Polewa 150 g margaryny 4,5 łyżki cukru pudru 4,5 łyżki wody 4 łyżki kakao dżem truskawkowy do posmarowania płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko.Dodawa
Ala piecze i gotujeNowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem. Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty . Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej kawy. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1 łyżka oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa(...)proszku (nie granulowanego!) 350g miękkiego masła Polewa: 1 czekolada mleczna 1/2 czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 30% Dekoracja Delecta: Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta Kamyczki czekoladowe Decorada Delecta Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie
Smakołyki AsiSKŁADNIKI : BISZKOPT KAKAOWY: • 6 jajek (osobno białka i żółtka) • 1/2 szkl. cukru • 2 pełne łyżki kakao • 5 pełnych łyżek mąki pszennej • 2 pełne łyżk8i mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując partiami dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem(...)pieczenia, ciasto wylewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka), ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. KREM BUDYNIOWY: • 0,5 l mleka • 1 cukier waniliowy • łyżeczka ekstraktu waniliowego • 5 żółtek • 1,5 łyżki mąki ziemniacznej • 250g margaryny lub masła Z 0,5 l mleka odlać
KUCHNIA POLSKAchwili gdy budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia częściowo przykryty. Jeśli gotujemy w garnku z grubym dnem, najlepiej budyń przełożyć do innego naczynia, by budyń szybciej przestygł. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy(...)kakao i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do blaszki (tej samej wielkości, w której piekliśmy masę bezową) wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, to samo robimy z wystudzoną masą bezową, (przy czym uwaga, by się nie złamała). Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy do niego po trochu zimny
Smakowy Rajkilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, dodać kawę, a następnie ostudzoną(...)całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była
Pożeraczka, czyli raz adobrzepochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 3 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy
Smakowy Rajstopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 2 części. Biszkopt kakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej ¼ szklanki kakao ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę(...)Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru
kulinarnyswiatdomiswoje plusy... Ale o nich może innym razem.Dzisiaj będzie jeszcze jeden zaległy przepis, sprzed wyjazdu do Polski. Powstał, bo nagle naszła mnie ogromna ochota na tort. Znaczy się - na biszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład(...)gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy. Przez dużą ilość kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię wyjątkowo spieszyć, gdyż sezon na te pyszności nie trwa zbyt długo. Zaczynam zatem od ciasta. Ciasta, ktorę jest wprost wymarzone na tę piękna, upalną pogodę. Bazą ciasta jest kakaowy biszkopt. Całości dopełnia delikatna pianka truskawkowa z kawałkami owoców. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego
mecooksczekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu 10% Krem budyniowo - maślany(...)suszonych śliwek 150 g gorzkiej czekolady ( lub pół na pół z mleczną, jeśli nie lubicie gorzkiej tak jak ja ;) może być też czekolada deserowa ) 100 g masła Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić
Opowieści z piekarnikawarto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru(...)szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce
Maślane ciasteczkoskładniki na biszkopt kakaowy: 120 g mąki 220 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 30 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Biała ubijamy na sztywno z solą. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto równomiernie(...)wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się przekrawa) składniki na masę batonikową: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 batoniki ‚Pawełki
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru kryształ 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa brzoskwiniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 puszka brzoskwiń Nasączenie brzoskwiniowe: sok z puszki brzoskwiń 150 ml przygotowanej zimnej wody Dodatkowo(...)Przygotowanie: Brzoskwinie - brzoskwinie z puszki osączyć z syropu, a następnie pokroić w kostkę. Syrop zachować. 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić
Ciastka - domowe słodkościSkładniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych “kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu(...)Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, do ubitej śmietanki partiami dodawać wystudzony budyń. 4) Kawę rozpuścić w 125 ml gorącej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną
Fitsweet.meSkładniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu(...)Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, do ubitej śmietanki partiami dodawać wystudzony budyń. 4) Kawę rozpuścić w 125 ml goracej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną
Fitsweet.medeserem oczarujecie niejedną kobietę, szczególnie tego pięknego dnia. Składniki (na 2-3 porcje): 200 gram świeżych malin biszkopt czekoladowy (np. z tego przepisu średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady 50 gram czekolady deserowej 5 łyżek mleka Krem waniliowy (budyniowy z ricottą): 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 1/2 szklanki(...)puder miksuję do uzysikania gładkiej i jednolitej masy kremowej. Sos czekoladowy W garnku podgrzewam mleko. Ściągam z ognia, dodaję czekoladę mleczną i deserową. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym
Mango Papaja