biszkopt kakaowy - 1230 przepisów (strona:18/82)

Expresowe Tiramisu 285

podłużne biszkopty, które nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych  i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa deserów 250 g serka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe marzenie 194

ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas  temu, ale dopiero niedawno nabrało realnych kształtów. Połączenie ciemnego kakaowego biszkoptu i aksamitnego musu czekoladowego dało wspaniały efekt i wizualny i,  oczywiście, smakowy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki maki pszennej 2 pełne łyżki kakao Czekolada: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 6 łyżek

Ciasteczkowy Potwór
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 125

Kolejny pomysł na zbliżające się Święto Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10  dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić(...)sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 białek do masy kakaowej i wymieszać energicznie. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym

Słodkie inspiracje
wyjątkowy tort inny niż wszystkie, prążkowany poprzecznie, zwijany. 330

składników oprócz margaryny. Miksujemy. Wylewamy na gotujące się mleko.Mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Dokładnie miksujemy. I krem gotowy :-) BISZKOPT KAKAOWY Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia . Żółtka oddzielamy od białek  Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, potem mąkę oraz kakao i dokładnie miksujemy na małych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 155

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt

Słodki Zakątek
Warstwowa pyszotka z ciasteczkami Brześć 147

Witajcie :) Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :) Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam(...)cukru  100 g miękkiego masła Krem kawowo-tiramisu : 300 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 2 kremy tiramisu Dr. Oetkera 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 wagoniki długie herbatników kakaowych około 3 wagoniki herbatników jasnych  wiórki lub czekolada do oprószenia ciasta ciasteczka maszynkowe do dekoracji ale nie koniecznie blaszka o wymiarach 25/38 Wykonanie : Białka ubijamy z cukrem na sztywną

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 1002

składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Klasyczny biszkopt na roladę 167

Biszkopt kakaowy niedawno pojawił się na blogu i przepis do niego możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem klasyczna wersja, która udaje się tak samo dobrze i wg mnie jest to najlepszy z możliwych wariantów robienia biszkoptu jaki tylko można znaleźć w "internetach" ;) Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od  Przyprawy

MamaOskarka
Kostka kawowa 390

Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie

Smakołyki Bereniki
biszkopt z mascarpone 146

połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę.  Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć masę truskawkową. Od razu położyć na nią warstwę herbatników.  Kremówkę  ubić na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone. Z kremu odłożyć trzy łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cappuccino z kokosem Siostry Anastazji. 231

ciastem kokosowym. Przepis znalazłam w Wielkiej księdze przepisów Siostry Anastazji jednak troszeczkę go zmieniłam. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutkie i nie za słodkie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 170 g mąki pszennej typ 550 Młynomag 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kawy cappuccino orzechowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę

Sama słodycz i szczypta chili
Ptasie mleczko straciatella. 153

Biszkopt kakaowy z pyszną pianką i kawałkami czekolady. Jeśli macie ochotę na coś pysznego do kawki to polecam takie ptasie mleczko :) Po wyciągnięciu z lodówki czekolada w masie przyjemnie chrupie, a całość smakuje obłędnie. Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Na masę: 500 ml śmietanki 30 % 1 galaretka

Agusiowe smakołyki
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 167

Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego

Moja Galeria Smaku
Kostka śliwkowo - czekoladowa 137

Pyszny, wilgotny przekładaniec - puszyste, kakaowe blaty biszkoptowe przełożone kremem śliwkowym. Choć kolor kremu bardziej przypomina malinowy ;) to zapewniam Was, że w smaku jest baardzo śliwkowy :) Z powodzeniem można użyć tu śliwek mrożonych, o które dość łatwo(...)wielu marketach, dlatego śmiało można powiedzieć, że to ciasto całoroczne. Jednak nie ma to jak świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon na śliwki, zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku

Opowieści z piekarnika
Tort Amaretto 205

amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej(...)zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę pszenną oraz kakao wymieszać i przesiać. Białka

Opowieści z piekarnika