znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli(...)wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodać nutellę i spirytus.Dobrze wyrobić na puszysty krem. Biszkopt nasączyć kawą. Na cieście wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Śliwki pokroić dość drobno, potem ciasto będzie się dobrze kroiło, pokrojone śliwki ułożyć na kremie. Odstawić na kilka minut do lodówki
Sama słodycz i szczypta chiliroku córcia zażyczyła sobie na swoje urodziny tort z truskawkami. No i zrobiłam. Początkowo miał wyglądać trochę inaczej, ale że biszkopt kakaowy całkiem ładnie urósł, to już nie piekłam kolejnego. Inspiracją do tego tortu było jedno z ciast siostry Anastazji, które pewnie kiedyś upiekę :) Ta uproszczona wersja w formie tortu była bardzo udana. Składniki (na tortownicę o średnicy
Kuchnia domowa Anismak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki
Kolorowy PrzepisownikChciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń
Oryginalny smakŁącząc ze sobą same dobre składniki, nie może przecież nie wyjść nic nie dobrego. Ciacho wyszło obłędnie, dlatego też dziele się z Wami przepisem na nie. Ciasto michałkowe. Składniki Biszkopt kakaowy (wg. tego przepisu) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 x śmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan
Pani domowarzuciła" pomysłem na W-Z'tkę. To zaczęłam szukać przepisu, z którym bym sobie poradziła ale po przejrzeniu kilku stron, przepisów stwierdziłam, że muszę trochę poeksperymentować. Podstawę zrobiłam z biszkoptu kakaowego (wykorzystanego już w kilku przepisach), krem to eksperyment, który się udał, polewa czekoladowa zrobiona z pomocą siostry ;) Rodzinie ta eksperymentalna W-Z'tka zasmakowała i postanowiłam się tym przepisem
Motylkowa Kuchniadokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta, a w trakcie pieczenia i tak się
Rozpustne gotowaniejeden z pyszniejszych tortów jakie robiłam i jadłam. To biszkopt kakaowy przełożony masą śmietankową oraz powidłami śliwkowymi. Tort można nasączyć kawą (nawet z dodatkiem jakiegoś alkoholu). U mnie był w wersji dla dzieci, więc nasączyłam go mocnym naparem z herbaty. Jeśli lubicie wilgotne torty, ten z pewnością przypadnie wam do gustu. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24cm): 5 jajek
Kuchnia domowa AniCiasto Kokosowe Bounty – Bardzo lubię batonika bounty i jest to jeden z moich ulubionych batoników. Postanowiłam więc przygotować pyszne ciasto zainspirowane jego smakiem. Upiekłam wilgotny, kakaowy biszkopt i przygotowałam, gęstą, trochę kremową masę kokosową. Na koniec ciasto polałam wspaniałą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Z przepisu uzyskamy sporą
Mała CukierenkaSernik na kakaowych biszkoptach z 2 warstwami masy serowej. Jedna to masa serowa z czekoladą, drugą warstwę tworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady Ciasteczka
Moja Galeria Smakuznajomymi. Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/3 szkl gorzkiego kakao Mus czekoladowy: 2 gorzkie czekolady (200g) 500 g mascarpone 600 ml śmietanki
Smakołyki Asipara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany
psgotujemycukierniczej i dodatkowego kremu do ozdoby, pomimo tego tego prezentuje się bardzo elegancko, dzięki wykończeniu owocową glazurą. Torcik był zdecydownie za mały, zniknął w mgnieniu oka. Polecam! Składniki na kakaowy biszkopt: 5 jajek M 100 g cukru/ksylitolu 90 g mąki orkiszowej 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruchy blat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Takie torty to ja lubię, lekkie, delikatnie nasączone alkoholem i nie za słodkie. Ten torcik będzie gościł u mnie częściej ;) Na tortownicę o śr. 24 cm Biszkopt kakaowy rzucany: 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl cukru 3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik(...)Teraz porcjami dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie całość mieszamy. 5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 min w 180-190 stop. 6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy
Gotowanie...to proste !zbiegło się to z wizytą gości, bo w innym wypadku musielibyśmy go jeść przez tydzień ;) Dodam, że nawet mi ten tort bardzo smakował :) Tortownica 23-26 cm Składniki: Biszkopt kakaowy (klik ): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao Masa śliwkowa: 700 g śliwek 2 galaretki wiśniowe 200 ml wody Krem czekoladowy: 2 budynie waniliowe
My simple kitchen