każdą okazję. W smaku jest bardzo smaczny, nie jest za słodki. Połączenie pysznego puszystego w środku biszkoptu jak również masy sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach ! :) Składniki: BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao MASA MLECZNA: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru (dałam(...)masa wyszła w sam raz) 250g margaryny 2 opakowania cukru waniliowego (16 g) 2 szklanki mleka w proszku POLEWA: 150g czekolady mlecznej 6 łyżek mleka Przygotowanie: Biszkopt: Foremkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę
Gotuj z Mąkąupiekła zawsze cieszy się powodzeniem. Ciasto jest lekkie, delikatne i nie jest zbyt słodkie. Z pewnością dla tych osób, które nie lubią ciężkich i tłustych ciast z kremami. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki(...)łyżeczki żelatyny 3 płaskie łyżki cukru pudru Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao powidła śliwkowe do posmarowania Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej
Ala piecze i gotujelecz nie jest to konieczne. Masa śmietankowa z mascarpone nie sprawi żadnych trudności, ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Rolada miętowa Składniki: Na biszkopt kakaowy: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady, startej na wiórki Na masę miętową: 300g mascarpone(...)śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Mąkę, proszek i kakao przesiewamy razem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru, aż do wykończenia składnika. Dodajemy po 1 żółtku miksując
Smak mojej kuchniłyżki kakao 50 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 1-1,5 kg truskawek rurki waflowe z nadzieniem lub bez (zużyłam 6 opakowań po 160 g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao(...)delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Potrzebujemy dwa identyczne biszkopty więc składniki należy zwiększyć x2. Ostudzone biszkopty przekrawamy na dwa krążki. 2. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i dokładnie całość miksujemy
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne warstwowe ciasto z niebiańskim kremem czekoladowym , galaretką i kokosem. Ciasto bardzo smaczne i efektowne. Składniki: Biszkopt kakaowy 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu 4 białka 200 g cukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczki ciemnego kakao 250 g masła lub margaryny 2 galaretki wiśniowe 0,7 l wody Przygotowanie:Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać.Wylać do formy wyłożonej
Ala piecze i gotujeZapraszam na pyszne ciasto Fistaszek, będące połączeniem ciasta miodowego, biszkoptu kakaowego, masy budyniowej i karmelizowanych fistaszków. Ciasto idealne na każdą okazję. Z powodzeniem możemy je upiec na urodziny, święta, rocznicę czy zwykłą domową imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Masa orzechowa: 100g masła(...)łyżki miodu płynnego, ½ szklanki cukru, 250g orzeszków ziemnych niesolonych, Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa orzechowa
Tradycyjna kuchnia KasiDziś zaprezentuję wyborne, kremowe ciasto. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Składniki: biszkopt kakaowy 6 jajek szklanki cukru szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto bakaliowe 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 10 dag orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia krem 12 żółtek 6 łyżek cukru kryształu 1 kostka margaryny 1 1/2 kostki masła Wykonanie: Upiec biszkopt. Ciasto bakaliowe: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec Masa: Żółtka z cukrem ubić na parze. Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ostudzoną masę jajeczną. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga
Pychotkaaadzisiaj zygmuntówka. No cóż nie wiem czy to postęp…Wuzetka będzie dla mnie zawsze wuzetką. Bardzo lubię tortowe krajanki . Wuzetka Składniki: podłużna foremka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki(...)łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę.Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Zwiększ obroty miksera i miksuj pianę przez
codojedzeniaPuszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek kopiastych mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych(...)łyżek kaszy manny 180 g cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy
Ala piecze i gotujemnie. Szukając pomysłu na proste ciasto, natknęłam się na przepis na wuzetkę. Szczerze? Nie pamiętam bym kiedyś jadła to ciasto. Widziałam je w cukierniach, owszem, ale jakoś zawsze połączenie kakaowego biszkoptu z ubitą na sztywno kremówką (bo tak sobie to ciasto wyobrażałam) nie przekonywało mnie. A tu właśnie, na tej stronie autorka przepisu podaje, że klasyczna wuzetka to nie ubita(...)kremówka, a kwaśna śmietana utarta z masłem i cukrem, zaś ciasto, to niekoniecznie biszkopt. To jedno zdanie sprawiło, że postanowiłam owej Wu-Zetki spróbować. Wyszła świetna:) Zabrakło jedynie ozdobnego kleksa na wierzchu ciasta, ale w momencie przygotowywania go, nie byłam w posiadaniu odpowiedniej tylki. I choć tak do końca nie jestem pewna jak to z tą wuzetką jest
Smaki Na Talerzutorciki Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji J Nie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu odlot. Przepis z opakowania czekoladowych serduszek Dr. Oetker „Petits Fours à la Sacher
Mia Cucina Sofietasię rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny zapasowy- w sumie to nie wiem jak to się stało ;) Szkoda mi go było wyrzucać(...)więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny. A ten smak o matko- raj dla podniebienia mówię Wam;) Wypróbujcie koniecznie :) Składniki Biszkopt 5 jajek
Krakowskie smaki Anikokosem:10 dag wiórków kokosowych1/3 szklanki cukru3 białkaCiasto kakaowe:3 jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka kakao5 łyżek cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaNa wierzch: polewa kakaowa i kokosSposób wykonania:1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać(...)blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto
Kuchnia domowa AniDzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami. Pyszny tort na wyjątkowe okazje. Jego wyjątkowy smak to bita śmietana z adwokatem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki octu Białka ubijamy na sztywno(...)kolejno: olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt studzimy. Wierzch ciasta delikatnie ścieramy na tarce. Masa adwokatowa: pół litra śmietanki tortowej 36% 1 szklanka "Adwokata" 6 łyżeczek żelatyny pół szklanki wody ok. łyżki cukru pudru owoce: winogrona
Pyszności Słodkości