MALMA..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb- i używa się tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór przy gryzieniu. Acha, wtedy kiedy po rozgryzieniu makaronu, w jego przekroju znajdzie się biała , surowa wielkości łebka od szpilki kropeczka...to wtedy jest al dente
Z Kuchni Do Kuchnisery i szuka się w lodówce czegoś innego jak to mawiają "na ząb" :) Wtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki
Walijskie Pichceniesezon na szparagi, bo potem będziecie żałować. I będzie płacz i zgrzytanie zębów. po 1 jajku na osobę po 1 toście na osobę po 1 garści roszponki i rukoli pęczek szparagów starty parmezan sos holenderski ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek biały ocet winny skórka z 1 cytryny Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część
Marder&Marder Manufactureprawdziwą lukrową paletę. Musimy zrobić lukier o dwóch różnych konsystencjach. Aby malować precyzyjne wzorki i kontury pierników potrzebny nam będzie gęsty lukier o konsystencji pasty (coś jak pasta do zębów, lub nawet trochę gęstszy). Zaś do malowania całej powierzchni piernika odpowiedni będzie lukier nieco rzadszy, który równomiernie rozlewa się po pierniku tworząc na nim idealnie gładką powierzchnię. LUKIER KRÓLEWSKI(...)nabrać odrobinę barwnika na wykałaczkę czy czubek noża i pół szklanki białego lukru zmienia swój kolor w intenswyną świąteczną czerwień, choinkową zieleń, czy mroźny błękit. Barwniki w proszku też nie są najgorsze, dają intensywne kolory i na długo wystarczają, ale trzeba je o wiele dłużej "wmieszywać" w biały lukier aby uzyskać jednolity kolor. Warto barwnik w proszku wcześniej rozrobić
DefinicjaSmakuPrzygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej domowej kuchni. Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa
Kuchnia Pełna Pasjiczasu potrafiło mi coś zgrzytnąć w zębach - pozostałości pestek, a te od SKWORCU z zamkniętymi oczami pochłaniam całymi garściami. Przepraszam, ale popłynęłam nie na temat, a to przez to, że właśnie podjadam te daktyle. Co zawiera herbata AMELIA: kawałki jabłka kawałki brzoskwini owoce dzikiej róży kawałki buraka kawałki karmelu kawałki białej czekolady pączki róży kwiaty piwonii i słonecznika
Blondynka Gotujeowsianych i orzechów nerkowca. A pod zębami przyjemnie strzela cukier trzcinowy... :-) Wiedziałam, że będą smaczne, ale żeby aż tak? Poezja! Inspiracja pochodzi z tego bloga: KLIK. (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 24 sztuki)Karmelizowane orzechy:100g ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 100g ekologicznych orzechów nerkowca Symbio3 łyżki wodyCiastka:200g miękkiego masła40g białego cukru1 jajko200g płatków owsianych160g ekologicznej mąki(...)płaską warstwę. 2.Skarmelizowane orzechy nerkowca kroimy jeszcze drobniej. W misce łączymy mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce
Szefowa kuchniGratin z selera – w domu będę musiała spróbować zrobić... może uda się stworzyć coś podobnego... No i szparagi, ugotowane idealnie. Nie za twarde i nie za miękkie, takie na ząb. No i ten tymianek jako garnie idealnie zgrany z całością. O eskalopkach powiem jedno, co powinno wystarczyć za całą recenzję dania – moja Córka powiedziała – smaczne – a ona nie lubi suszonych(...)siebie słowo o szpinaku – jak dla mnie idealny. Nie rozgotowany, idealnie doprawiony, nie przesolony – dla niektórych przyprawić oznacza dużo posolić. No i na koniec deser. „Mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą”... i nagle się okaże, iż skłamałam wcześniej, mówiąc, że napiszę coś o deserze... Nic, nie napiszę... rozmarzyłam się... przepraszam
królestwo garówbabeczek potrzebujesz:- 30 białych pianek- 24 kamyczki na źrenice- czerwony lukier w tubce- odrobinę lukru lub syropu z cukrem, by wszystko do siebie przylepić- 24 wykałaczki Sposób przygotowania:Oczy robimy przylepiając do pianki kamyczki za pomocą lukru. Dodatkowo czerwonym lukrem malujemy popękane naczynka. Oczy mocujemy w babeczkach za pomocą wbityczh w nie od spodu wykałaczek.Zęby robimy z połówki
W kuchni wieczoremmiędzy zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom. SKŁADNIKI: 100g niebieskiego maku 125g masła 100g cukru duża szczypta soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada
Pyry na GazJeśli myślicie, że na blogu teraz będą tylko dietetyczne twarożki, jajecznice , koktajle , czy inne napoje to bardzo się mylicie! Mięso też można jeść podczas diety. Dzisiaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięumycie zębów i opatulenie się szlafrokiem. Schodzę na dół moimi wymarzonymi schodami, prosto do kuchni. Mielę kawę w moim czerwonym młynku (najchętniej tą z delikatną nutą wanilii), niepewnie włączam ekspres, bo obsługa takich urządzeń zawsze napawa mnie lekkim niepokojem. Gdy ulubiony, czarny kubek wypełnia się aromatycznym płynem, wychodzę przed dom i siadam na mojej wymarzonej, bujanej ławce; białej, wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzezębów ;) są dość twarde, dlatego tuż przed zjedzeniem macza się je w winie VIN SANTO produkowanym także w Toskanii. Z podróży przywiozłam sobie takie wino, ale jeśli Wy akurat takiego nie macie, możecie maczać ciasteczka w kawie. Dzięki temu, że piecze się je dwukrotnie, są bardzo chrupiące. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego (ale można użyć białego
upichcicsposób fluor, produkt odpadowy i wysoce toksyczny, stał się niemal z dnia na dzień poszukiwanym surowcem, aktywnym składnikiem pestycydów, fungicydów, środków znieczulających, leków psychiatrycznych i dermatologicznych, wszelkich płukanek do zębów, past. Fluor jest stosowany także w takich lekach jak: Atorwastatyna, Deksametaziol, Ezetymib, Nebiwolol, Riluzol, Sparfloksacyna, Triamcinolon. Dr Edward Bernays, finansowany przez korporacje aluminiowe, aby przekonać opinię publiczną rozpoczął kampanię(...)rozpadu kolagenu w kościach, mięśniach, płucach, nerkach, ścięgnach, 2. wyczerpuje rezerwy energii i zmniejsza zdolność krwinek białych do fagocytozy. Nawet stężenie poniżej 1ppm, może poważnie obniżyć zdolność białych krwinek do niszczenia czynników chorobotwórczych, 3. fluor powoduje dezorientację układu odpornościowego, skutkuje to atakiem własnych komórek na tkanki i zwiększa wskaźnik wzrostu guza w raku, 4. fluor hamuje powstawanie przeciwciał
IzaGotujekabiny prysznicowej. Zmoczenie szmatki octem i oliwą z oliwek jest dobrym sposobem na usuwanie kurzu. Można go także dodać do mycia podłóg. Proszek do pieczenia Jeśli chcesz odświeżyć białe firanki, to do prania koniecznie dodaj opakowanie proszku do pieczenia. Produkt działa silnie wybielająco na delikatne tkaniny. Pomoże nawet bardzo zszarzałym firankom. Soda oczyszczona Soda zabija zapachy, dlatego(...)filiżanki, a następnie wstawić do lodówki. Zneutralizuje to nieprzyjemne aromaty. Soda działa także na zaschnięty tłuszcz - rozpuszczamy ją w 3 litrach wody i usuwamy zabrudzenie ściereczką. Szczoteczką do zębów zamoczoną w wodzie z sodą można także szorować fugi
w mojej kuchni