smak . Niestety, w śladowych ilościach pozostaje on również na naszych białych zębach . 5. Sos sojowy dzięki niemu potrawy mają egzotyczny smak, ale równocześnie wpływa na żółty kolor naszych zębów . Powodem jest powszechna przyspieszona produkcja sosu sojowego - zamiast naturalnej fermentacji, wykorzystuje się kwas solny, który uszkadza szkliwo naszych zębów. 6. Ocet balsamiczny świetnie wzbogaca smak sałatki. Niestety kombinacja koloru brązowego(...)Burak jest niekwestionowanym bogactwem witamin i minerałów. Niestety, pozostawia po sobie znak równiez na naszych białych zębach , dlatego umyj po jego zjedzeniu zęby . 10. Jagody , maliny, jerzyny i porzeczki - te owoce uwielbiamy. Niestety ich silny kolor także pozostawia ślad na naszych białych zębach. A bsolutnie nie należy zupełnie wykulczyć z diety niektórych z wymienionych pokarmów ( napoje gazowane
IzaGotujeDzień dobry, "Czy ten włoski przystojniak rzeczywiście zna się na gotowaniu?" - pomyślałam, kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel, białymi zębami i piękną opalenizną bardziej skojarzył mi się z Cristiano Ronaldo niż moimi guru włoskiej kuchni, Gennaro Contaldo i Antonio Carluccio . Przeczytane przez mnie recenzje wcześniejszych publikacji Gino pokazują, że podobne
Chilli Czosnek i Oliwajutro!17. Nie potrafię usiedzieć spokojnie na tyłku , cały czas muszę coś robić , nie cierpię bezczynności.18. Gotuję najczęściej w piżamie i papilotach :D19. Mam fioła na punkcie białych zębów!20. Nie jestem!! typem chomika/ kolekcjonera/gadżeciary – lubię mieć puste szafki , szuflady , półki – wyrzucam wszystkie rzeczy – zeszyty , gazety , zbierane przez mamę i wiecznie potrzebne słoiki , pudełeczka , torebki , reklamówki
Ostra na Słodko, średnią zieloną i małą czarną. Na koniec możemy przykleić jeszcze mały biały cukrowy koralik.Uśmiech potwora wycinamy szklanką z czarnej masy cukrowej, dodajemy 6 małych białych kulek na zęby.Z szarej masy cukrowej formujemy dwa małe stożki i przyklejamy w miejscu rogów.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyJest to sałatka rodem z Tajlandii a znalazłam ją na blogu u Kingi Paruzel. Sałatka jest przepyszna, czerwony pieprz fajnie strzela pod zębami. Dressing na bazie białego octu balsamicznego nadają sałatce charakteru. Dodam tylko że ocet ma być biały a nie ciemny, tu tkwi sekret. Zachęcam do spróbowania. Sałatka z rukoli, awokado i czerwonego pieprzu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki (na słoik ¾ l): 500 g pomidorków koktajlowych 1 mały strączek papryczki chili 1 duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego 5,4% lub 6% 1 łyżka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Wykonanie: Pomidorki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabędzie z czarnego bzu który szczyci się konkretną zawartością witaminy C i rutyny oraz granatu pełnego antyutleniaczy. Kisiel posłodzimy cukrem brzozowym i dodamy owocu morwy białej dzięki czemu ograniczymy wchłanianie cukrów i ochronimy zęby. Nasz kisiel będzie lekko kwaskowy a osłodzi go genialna w smaku morwa biała! Naważmy kiślu dla całej rodziny! Czas przygotowania: 15 minutDla
Kuchnia PROzdrowotnastąd ważne jest, aby w diecie było dużo warzyw i owoców mają działanie zasadotwórcze. Ksylitol podobnie, jak one, wspomaga gospodarkę kwasowo-zasadową . W przeciwieństwie do cukru białego nie wpływa negatywnie na stan zębów, nie przyczynia się do próchnicy. Stymuluje za to wydzielanie śliny, dzięki czemu ułatwia trawienie. Ponadto likwiduje nieprzyjemny zapach z ust i zmniejsza ryzyko parodontozy. Wykazuje działanie bakteriobójcze(...)standarowy cukier, nie powoduje on tak gwałtownego wyrzutu insuliny - jest bezpieczniejszy dla cukrzyków. Dla osób, które się odchudzają istotny będzie fakt, że jest o 40% mniej kaloryczny , niż cukier biały! Potwierdzono także zwiększenie przyswajalności wapnia u osób spożywających ksylitol, zatem będzie on ważny w profilaktyce osteoporozy. DO CZEGO DODAWAĆ KSYLITOL? Sprawa chyba jasna - jest uniwersalnym słodzikiem. Możemy dodawać
Katsuumignoja, mizogina i związkofoba to otrzymacie papkę, którą świnie być może spożyłyby z przyjemnością, a nie damy jakimi niewątpliwie jesteśmy. Więc kupujemy ryż arborio, parmezan, dobre masło, dobre białe wino i gotujemy bulion. Żadnych negocjacji i gdybania nad jakością. On kupuje miecz za 5726 punktów zajebistości, wy kupcie parmezan za 90 zł za kilo i zyskajcie(...)będzie lekko twardawy, dodajemy składniki „towarzyszące”, w moim przypadku były to grzyby smażone z czosnkiem. Jak już ryż będzie miękki, a w środku ziarenka będzie maleńka biała perełka, stawiająca lekki opór pod zębami dodajemy parmezan i mieszamy. Zestawiamy z ognia i wrzucamy łyżkę zimnego masła. Mieszamy, risotto zrobi nam się jedwabiste i lejące. Na koniec dodajemy pietruszkę i odrobinę
ladykitchenPrzy okazji przygotowania białej kiełbasy drobiowej zabrakło mi jelit i zostało mi 300 g masy drobiowej już doprawionej do smaku, postanowiłam jakoś ciekawie ją wykorzystać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare złotych, aby osiągnąć to wszytko. Naturalna
IzaGotujeczerwonego wina półwytrawnego - 2 listki laurowe - świeżo mielony pieprz - 2 ziarenka ziela angielskiego - łyżeczka sosu sojowego - świeży rozmaryn gałązka - 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego Dodatkowo: - biały sezam - sos sojowy - świeża bazylia - tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny) - 1 limonka 1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości 1cm i marynujemy(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym. 3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem
Sajkofanka smakuminut. Pod żadnym pozorem nie wolno połykać płukanego oleju! Po tym czasie wypluwamy najlepiej do toalety. Olej będzie koloru białego. W szklance mieszamy płaską łyżeczkę sody z letnią wodą, tym płuczemy nasze usta po oleju, potem dopiero szczotkujemy zęby. W tym czasie szykuję kanapki do szkoły, ścielę łóżka także poranna codzienność. Czas szybko zleci, nie musimy się obawiać
Basia w kuchnizrobić risotto z nim. Wyszło idealnie. Czego nam potrzeba? -ryż arborio 150-250 gram -bulion wołowy około 1l -ugotowany na ząb i obrany bób około 350 gram -tymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan starty -filet z kurczaka nierozbity, pokrojony jak do carpaccia -przyprawy do kurczaka utarte(...)transparenty dodajemy tymianek, mieszamy i podlewamy winem, gdy odparuje podlewamy częścią bulionu, tak by przykrył ryż. Mieszamy co chwilę. Gdy odparuje znów podlewamy i mieszamy. Gdy ryż dojdzie "na ząb" dorzucamy bób mieszamy delikatnie, do całkowitego zredukowania płynów. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i parmezan, i mieszamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, mięso smarujemy mieszanką przygotowaną w moździerzu. Grillujemy po 3 minuty
BaRepasczekolady mlecznej 25ml śmietany kremówki 30% tł + 50ml na bitą śmietanę 50ml mleka 3,2% tł 10 g białej czekolady Ksylitol 150ml mocnego naparu kawowego Przygotowanie: 1/ Ubijamy śmietanę mikserem słodząc ją przy końcu ksylitolem (Dodatek ksylitolu chroni zęby przed kawą i cukrem) 2/ Zagotowujemy śmietankę z mlekiem i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną - przez moment zagotowujemy
Kuchnia PROzdrowotna