białe zęby - 123 przepisów (strona:2/9)

Owsiane batoniki na przekąskę 2677

przed treningiem, po treningu lub kiedy zwyczajnie mamy ochotę na przekąskę. Mnie zwykle ciągnie wtedy do słodyczy, a jak wiadomo cukier to zło. Haha ;) No dobra, żarty na bok! Biały cukier przecież naprawdę nikomu nie służy. Wiem, że w tej chwili trąci to hipokryzją, bo na blogu słodkości jest całe mnóstwo, jednak przyznam szczerze, że na co dzień rzadko raczę(...)odrobiny słodyczy i... Wychodzi to chyba całkiem nieźle. Zazwyczaj ;) Gdy ostatnio po pracy dopadła mnie ochota na coś dobrego na ząb, zajrzałam do lodówki, do szafek i zrobiłam batoniki. Owsiane, bez mąki, bez dodatku tłuszczu i białego cukru (w zasadzie można pominąć nawet ten brązowy). Na dodatek także bez jajek i w ogóle nabiału, a więc wegańskie :D Do tego

Ratunku obiad
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 151

kurze lub 8 przepiórczych, - 4-5 łyżek majonezu, - szklanka mąki owsianej bezglutenowej (użyłyśmy Fioletowej Proveny), - szklanka cukru, - łyżeczka proszku do pieczenia (w przypadku bezglutenowców - bezglutenowy), - 1,5 szklanki maku białego , - garść fig, - cukier wanilinowy opakowanie a najlepiej laska wanilii Mówiąc "Szklanka" mamy na myśli szklaneczkę po nutelii. To proporcje na małą formę. O jaką mąkę chodzi można dowiedzieć się tutaj(...)Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc do jego jakości (smaku, zapachu) przykładamy bardzo dużą rolę i często zgrzytamy zębami bo kupiony mak okazał się zwietrzały, więc słabo aromatyczny i nie tak smaczny. Udało nam się jednak "dorwać" sklep w którym

Wypisz Wymaluj
Domowy napój energetyczny 244

świetnych suplementów: Guarany i młodego jęczmienia. Gorzki smak guarana i trawiasty jęczmienia dobrze ukryją świeże brzoskwinie i biała porzeczka dając tym samym świetną porcję witaminy C. Warto dodać cukier brzozowy by nasz koktajl miał odczyn zasadowy i nie wpływał źle na zęby. Polecam wykorzystać np. opakowania po funkcjonalnych napojach z biedronki czy żabki (mają pojemność ok. 360ml i można

Kuchnia PROzdrowotna
Czym zastąpić cukier w diecie? 163

Cukier w współczesnym świecie stoi na pierwszym miejscu. Znajduje się dosłownie wszędzie. Zaczynając od słodyczy, kończąc po gotowe dania obiadowe czy napoje. Mówi się, że cukier to biała śmierć. W stu procentach mogę się z tym zgodzić. Gdzie znajduje się najwięcej cukru? gazowane kolorowe napoje batony ciasta chipsy dżemy i konfitury owocowe musli i płatki śniadaniowe  pieczywo typu(...)zdrowy? Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny jej spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych. Jak są jego zamienniki

Truskawkowa Fiesta
Ksylitol i sól himalajska - 2 ścieżki zdrowia 227

myciu zębów zjeść łyżeczkę brzozowej słodyczy. Czemu po myciu zębów? Ponieważ ksylitol posiada odczyn zasadowy, jest alkalizujący. Bakterie się go nie imają a my możemy spać spokojnie. Czym jeszcze wyróżnia się brzozowy cukier? Wzmacnia mineralizację zębów, pomocny w osteoporozie, remedium na nadciśnienie, przeciwdziała drożdżycy układu pokarmowego czy posiada o 40% mniejsza kaloryczność. Podsumowując ksylitol to zupełne przeciwieństwo białego cukru

Kuchnia PROzdrowotna
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 170

ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem tak, by ją przykryć(...)płyn, podlewamy bulionem. Czynność powtarzamy, mieszając co chwila, do momentu, aż ryż będzie na ząb. Gdy ryż dojdzie, a płyn odparuje dorzucamy gruszki, podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła i parmezan, mieszamy delikatnie do połączenia. Rybę marynujemy w oliwie z solą, białym pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu

BaRepas
Kolorowy mus owocowy REGENERACJA 300

wchłaniać minerały i witaminy. Zamiast cukru koniecznie użyjcie ksylitolu - wasze zęby Wam podziękują a organizm zawsze będzie alkalizowany. Zapraszam do wypróbowania i polubienia Kuchni PROzdrowotnej :) Czas przygotowania: ok 15 minut Dla 2 osób Składniki: Pół dużej gruszki 1 małe jabłko 10 truskawek rozmrożonych bądź świeżych 30-40 gram czekolady białej 1 kiwi Pół różowego grejpfruta Kilkanaście kulek granata

Kuchnia PROzdrowotna
Lody jagodowe 144

bluzkę  robiąc lub  jedząc  lody jagodowe!!!) i fartuchu. Walka z plamami była  ciężka ! Za to dla uroczego fioletowego języka, pięknych fioletowych zębów i wspaniałego smaku - warto je było zrobić.  Uwaga! Może to tak wygląda, ale to nie są lody czekoladowe! Składniki 300 g  jagód  400 ml śmietany kremówki ( miałam

Stare Gary
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 190

się słodziutkie jajko... mmm poezja. Warzywa genialnie współgrały z całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało oczywiście sporo śmiechów przy naszym stole. Ale wracając do jedzenia i doznań smakowych

sierotka maRysia w kuchni
Pieczone pigwy 167

duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego wina 1/4 łyżeczki cynamonu masło do formy Pigwę myjemy i dokładnie czyścimy z pokrywającego ją nalotu (dobrze sprawdza się tutaj szczoteczka do zębów). Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku topimy 100 g cukru, by powstał lekki karmel

My simple kitchen
Tilapie nad Jeziorem Wiktorii 66

wiedzieliśmy co kryją mury ośrodka i czego pilnują ustawieni przy bramie, uzbrojeni po zęby strażnicy. Kiedy doszliśmy nad pięćdziesięciometrowy basen wiedzieliśmy już wszystko. To była enklawa afrykańskiego luksusu dostępna tylko dla wąskiej kategorii miejscowych i licznych tu jak nigdzie indziej białych turystów. Sam fakt, że nie przyjechaliśmy tu luksusową limuzyną lecz przyszliśmy pieszo od strony przystanku matatu, wzbudzał podejrzliwość

Jadło i czytadło
Sałatka z ośmiornicy, mątwy i krewetek 154

podobają. Ba, jej długie macki z dwurędowo biegnącymi przyssawkami często napawiają odrazą.  Smakosze o „słabych nerwach” mogą mieć drobny problem z jej oczyszczaniem, wydłubywanie wnętrzności, oczu i wyciąganie „zęba”  do najmilszych czynności nie należy. Zawsze jednak można wykorzystać ośmiornicę mrożoną i wcześniej oczyszczoną. Wtedy wystarczy ją tylko ugotować i pokroić. Jeśli po ugotowaniu nie możecie przekonać się(...)liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1łlodyga selera białego duża garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy ( u mnie Extra Vergine Monini) 1 łyżka soku z cytryny Ośmiornicę i mątwę rozmrażamy i dobrze płuczemy pod bierzącą wodą. W przypadku świeżej ośmiornicy przecinamy worek, usuwamy wnętrzności. Wycinamy oczy i wyłuskujemy „ząb”, który znajduje się w środku, pomiędzy mackami. Dokładny opis oczyszczania

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi 153

Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Mule po marynarsku 218

Mule po marynarsku , to klasyczny, najprostszy i najbardziej znany przepis na mule. Świeże małże /mule / omułki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli, natki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tagliatelle z tuńczykiem w pomidorach. 169

pół puszki kukurydzy -cebula -puszka pomidorów krojonych -parmezan -oliwa -sól, pieprz -tymianek -muscat biały półsłodki Cebulę posiekaną szklimy na oleju, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem (pół szklanki). Gdy płyn się zredukuje dorzucamy pomidory i kukurydzę. Dodajemy szczyptę posiekanego tymianku. Redukujemy płyn i zagęstniamy Makaron gotujemy na ząb, cedzimy, skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnie z pomidorami i kukurydzą, ściągamy

BaRepas

Proponowane wyszukiwania