Moich halloweenowych inpiracji ciąg dalszy:) Dziś Duchy Łakomczuchy - czyli chrupiące bezy z ciągnącym wnętrzem. Ciasteczka nazwałam na cześć ulubionej piosenki Karoliny do posłuchania
Kulinarne InspiracjeSkładniki: ( na 2 serduszka) białka z 3 jajek 200 g cukru pudru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2
KreatywnePinyWitam serdecznie po długiej nieobecności! Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co odczuć można już po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni
PastelFoodPo pieczeniu pączków, faworków czy oponek zostają nam białka. Możemy je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas lub od razu zrobić takie pyszne i proste ciasteczka
Monia miesza i gotujeNie wiem dlaczego, ale ten deser wywołał u mnie wspomnienia z dziecięcych lat. Jak razem z bratem i rodzicami co niedziela, chodziliśmy do "Delicji". Przeszklone lodówki
Kuchnia w opałachW ostatni weekend stanęłyśmy z Miejską Kurą przed nie lada wyzwaniem: urodzinami 4-letniej Księżniczki :) Miało być różowo, brokatowo i koniecznie z motywem korony :) Zanim wszystko
bistro mama"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie PrzyjemnościPrzyszedł czas skwaru na naszym poddaszu. Nie mam weny do gotowania choć to co przygotowuje i tak robię z przyjemnością, po prostu mniej gotuję i piekę
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatna,chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś kolejna porcja słodkości z truskawkami. Sezon na nie jest krótki, więc trzeba go wykorzystać jak najlepiej. Upiekłam pyszne ciasto, które najlepiej smakuje jeszcze letnie.Rozwiń
Ewa w kuchniŚliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi.Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle
Ostra na SłodkoPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIMeringue with black currant. Składniki. 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 500 ml śmietany 36% 2 torebki
Kulinarny karnet ChristopheraIgloo meringue with fruit. Składniki. 2 białka 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 gałki lodów Owoce sezonowe Wafle Wykonanie. Z wafli wyciąć
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:Sernikowy spód:250 g chudego twarogu250 g serków homogenizowanych (tu: 1 duży waniliowy danonek (90g) + 160 g serka chudego miss talia 0%) 2 x jajko50
Malowane smakiemUrocze różowe serduszka - dla wszystkich miłośników chrupiących i słodkich bez :) Składniki: 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny czerwony barwnik
wyzwania kuchennePyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :)SKŁADNIKI (na 4 porcje)250g borówek - tu
Moje Kuchenne RewelacjeJak wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90
SMYKWKUCHNIWreszcie udało mi się zrobić bezy, które się nie rozlewają i fajnie dają kształtować, więc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :)Składniki:- 5 białek
Zainspirowana w kuchniTorcik w kolorach wiosny :). Ciasto zjedzone przy okazji pierwszej wiosennej kawki na balkonie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna PyzaCiasto upieczone z okazji Walentynek (każda jest dobra, żeby coś słodkiego zjeść;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyTort, który upiekłam na 13-ste urodziny córki. Zresztą sama sobie wybrała ze ma być z ananasem, śmietana i beza. Składniki idealnie pasują do tortu Pina
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć!Beza Pavlova lub znana pod inną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym
Pora coś zjeśćdość że bezowa słodycz, nie dość że chrupiący wafelek, to jeszcze głębia smaku orzechów włoskich. Mazurek z orzechową bezą to mój wielkanocny faworyt. Wypiek nie jest tak ciężki jak większość mazurków wielkanocnych na spodzie z kruchego ciasta. Wersja orzechowo – bezowa jest puszysta jak obłoczek, nieco chrupiąca. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, nasz blog świętował niedawno swoje pierwsze urodziny. Przez(...)zdążyliśmy zamieścić tutaj mnóstwo wielkanocnych przepisów, które możesz przygotować na tegoroczne święta. Mimo pandemii pod żadnym pozorem nie rezygnuj z celebrowania Wielkanocy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mazurek orzechowo – bezowy na waflu tortowym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 170 kcal Mazurek
ProstePesto.plŚwięta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny) , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. M oja wersja wieńca bezowego jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem(...)likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Tort bezowy w kształcie wieńca oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy za bezami nie przepadają 🙂 Obowiązkowe “must have” na święta! Polecam również drugą wersję Wieńca Bezowego – “Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi
Moja DelicjaTort bezowy z malinami to ciasto które smakuje każdemu! Chrupiąca lekka beza, kremowa śmietanka i całość przełamana frużeliną malinową… no ciężko się od niego oderwać Przepis idealny na sezon na maliny (lipiec – wrzesień), chociaż możecie również użyć mrożonych malin. Co więcej, tort bezowy z malinami to ciasto bez glutenu Do przygotowania blatów bezowych ponownie wykorzystałam pasteryzowane białko(...)czyli kur z chowu ściółkowego Rewelacyjnie się ubijają, to naprawdę świetne rozwiązanie dla fanów bezy! Zobacz również przepisy na ciasta wegetariańskie lub słodkości bez glutenu ! Przepis na tort bezowy z malinami Składniki Blaty bezowe* 6 białek ** (210 g) użyłam białka od Farma Białka 2½ szklanki drobnego cukru (300 g) łyżka mąki ziemniaczanej
WegePrzepisCzas czytania: 3 min Na tort bezowy z truskawkami chyba nie trzeba specjalnie zapraszać. Większość z nas miała już pewnie okazję spróbować tego królewskiego deseru. Tort bezowy zawsze prezentuje się świetnie i swoim wyglądem kusi wszystkich, aby spróbować choćby mały kawałeczek. Zewnętrzna część bezy jest krucha i chrupiąca, a w środku skrywa się lekko wilgotna cieniutka warstewka lepkiej bezy. Trzy(...)blaty przełożone są śmietanowo-migdałowym kremem, w którym zanurzone się soczyste truskawki. Cała ta niesamowita symfonia smaków i zapachów idealnie pasuje do siebie i perfekcyjnie się uzupełnia. Tort bezowy z truskawkami [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na bezę 180 ml białek = 6 białkom ze średnich jaj 300 g cukru pudru 1 łyżka
SprawdzonaKuchnia.plSezon na truskawki w pełni. Dzisiaj zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego przełożonego kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy(...)Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe 4 białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem śmietanowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy 150-200 g świeżych truskawek do dekoracji truskawki borówki
Ugotowaćproszą, żeby ukryć je w pierzynce z bitej śmietany i umieścić na chrupiącej bezie z piankowym wnętrzem. W tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i upiec ogromny tort bezowy przełożony skarbami lata. Po przygotowaniu dla Was serii portugalskich przepisów, o których już niebawem zostało mi mnóstwo białek, które trzeba było jakoś wykorzystać. Jako zwolennik idei no waste uważam(...)najlepszym na to sposobem jest zrobienie bezy! Czy nie uważacie tego za słuszne podejście? :D Ten słodki tort bezowy, skrywający w sobie najlepsze owoce to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze — delikatnie kwaśne maliny, jeżyny i porzeczki, które cudownie równoważą smak słodkiego
Food SquareBardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić chwilkę przed podaniem. Wykonanie płatów bezowych – białka ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier. Podczas dosypywania cukru cały czas ubijać. Dodać cukier brązowy i ocet. Ubijać jeszcze chwilkę(...)arkusze papieru do pieczenia. Narysować dwa koła, używając do tego celu dużego talerza. Wyłożyć po połowie białek na każdy arkusz papieru. Rozłożyć tak białka, żeby ten większy płat bezowy wychodził ponad okrąg. Natomiast ten mniejszy nie dochodził do krawędzi. Uformować nierówną górę płyt bezowych. Pieczenie – piekarnik ustawić góra i dół. Jedną blaszkę umieścić na pierwszej półce od dołu
Kuchnia Pokoleńiałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną niczym spod ręki wielkiego jubilera-cukiernika: wysadzana rubinami z grejpfrutów i topazami z cząstek pomarańczy. Wierzch jej zdobiły oczka pistacjowe, zielone niczym oliwiny. Król znany ze swej szczodrobliwości, po każdym dniu swojego panowania ściągał koronę(...)rozdawał swoim poddanym. Ci w ramach wdzięczności składali pokłony i wołali: wiwat bezowy królu ! i wcinali bezę do ostatniego okruszka. Obudziłem się natchniony i postanowiłem powtórzyć ten królewski wypiek. Dla maksymalizacji satysfakcji pomiędzy dwoma warstwami bezowego wieńca umieściłem pomarańczowy krem na brytyjską modłę, czyli orange curd , który swoją cudowną kwasową nutą wspaniale komponuje się ze słodyczą bezy. Do tego solone
Food Squareimpreza Beti robi torta :). W związku z tym, że białek cały czas mi przybywa z przeróżnych wypieków, a zamrażarka wypełnia się słoikami z białkami przyszedł czas na tort bezowy. Torcik jest pyszniutki, słodziutki i naprawdę łatwo się go robi. Blaty bezowe są lekko ciągnące w środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej z niego nie zrezygnować, a jedynie mniej dodać(...)jeśli ktoś za nim nie przepada. Powidła dopełniają smak całości. Został zjedzony tak szybko, że był problem nawet z jednym ujęciem. Skala smaku 10/10 blaty bezowe spokojnie można zrobić nawet dwa czy trzy dni przed wypełnieniem go masą, w suchym miejscu zachowają chrupkość. Źródło "Moje wypieki" Składniki na 3 blaty bezowe: 6 dużych białek (1 białko około
Kubki smakujednej porcji rozkoszy! A zatem Kochani: Głowę w bzy - na stracenie, W szalejące więzienie, W zapach, w perły i dreszcze! Rwijcie, nieście mi jeszcze! Ten tort bezowy jest właściwie efektem ubocznym, a ściślej mówiąc efektem recyclingu składników, jakie pozostały po świętach i przyjęciu urodzinowym dla mojej Mamy. Nie był w planach, a jednak krok po kroku(...)też składnik po składniku, zaczął się wizualizować i tak powstał pewnego popołudnia. Blaty bezowe są cieniutkie i chrupiące - powstały z resztek masy bezowej, z której piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) . Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu. Zarówno bezy
KUCHARNIA