Gdy na dworze upał człowiek chce zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Ptasie mleczko świetnie się do tego nadaje. A ptasie mleczko z jagodami to spełnienie marzeń
pyszne zdrowościKofta to jedno z tradycyjnych dań kuchni hinduskiej. Przygotowuje się je na bazie sera. Ja zrobiłam moją wersję tego przysmaku - wegańską. Tak na prawdę planowałam zrobić
pyszne zdrowościSkoro już mamy upieczony wegański biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato
chili & sugar„Czy ma pani młodą marchewkę”, spytała pewna pani w kolejce. Na stołach i blatach targowiska trudno czasem wyłowić obiekt poszukiwań. „Oczywiście, tu leżą”, wskazała sprzedawczyni i
Gotuj z Blue RavenCiasta uwielbiam, robię je często i z przyjemnością się nimi delektuje, ale dziś nie o tym. Od ponad roku staram się odżywiać zdrowo. Zainspirowała mnie do
Cynamonowe szczęścieSezon rabarbarowy w pełni, to pierwsze warzywko dostępne w ogródku mojej mamy, a do tego nieodzownie przywołuje u mnie wspomnienie dzieciństwa i smak kompotu. Jego kwaskowate
Cynamonowe szczęścieTarty w wersji surowej są super! Są smaczne, świeże, zdrowe i zawsze się udają :) Ta wersja jest idealna na lato - jest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie
pyszne zdrowościNasza kolejna propozycja na bób to pyszny hummus z bobu. Idealna pasta na śniadanie czy kolację. Składniki: - 1 kg bobu - 3 łyżki ziaren sezamu - 4 łyżki
Kuchenne WariacjeNazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w australijskim Perth w 1926 lub 1929 roku
Smakowity Blog KulinarnyZrobienie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a jest przepiękna. Nie przesadzam – jest coś ujmującego w soczystych owocowych kąskach piętrzących się pośród ciemnozielonych liści. A smak
Roślinna - blog wegańskiCzytając nazwę przepisu można się pomylić i pomyśleć, że to wytrawne babeczki. Nic bardziej mylnego :) Chociaż ich głównym składnikiem jest fasola, krem zawiera szpinak a w
Mienta blogNa początku roku obiecywałam sobie i Wam, że wpisy będą częstsze, bardziej regularne. Od tego czasu życie zweryfikowało moje plany kilkukrotnie, rzucając mi pod nogi mniejsze
Gotuj z Blue RavenWe all want some little snack every now and then. This is something I came up when I really wanted some sandwich. As I don't
Kulinarna rozmowaTofurnik to wegańska wersja sernika, zrobiony jest z tofu, czyli z sera sojowego. Samo tofu w smaku jest hmm... niesmaczne ;) ale doskonale nadaje sie jako baza
pyszne zdrowości