oczątek tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej alternatywy upiekłem je na mące migdałowej i podmieniłem cukier erytrytolem. Do tego czapa z kokosowej bitej śmietany i borówki dla zmaksymalizowania przyjemności! Odrobina syropu klonowego wpływa na strukturę ciasta i nadaje jej delikatnego karmelowego aromatu
Food Squarebardzo Wam się spodobały to wersja stracciatella, z TEGO przepisu. Idąc Waszymi upodobaniami odnośnie śniadaniowych pomysłów przygotowałam kolejny wariant naleśników! Tym razem są to naleśniki gryczane , a więc naturalnie bezglutenowe. Ponownie z 3 składników! Mają wyraźny gryczany posmak oraz kruchą strukturę, przez co podczas przekładania ich nadzieniem i składania mogą się lekko łamać, co nie jest czymś strasznie trapiącym, także
Zdrowie na języku :PMąka kasztanowa jest coraz bardziej popularna i dostępna. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów ( żelazo, potas, miedź, magnez, fosfor), jest bezglutenowa. Bogata w błonnik i spore ilości białka, za to mniej tłuszczu niż inne mąki z orzechów. 300 g mąki kasztanowej Bio Planet 150 gram masła 150 gram czekolady gorzkiej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki kakao
AZgotuj!Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej Radix-Bis 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki) 100 g pistacji Radix-Bis Wykonanie: Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki świeżo mielonego pieprzu smalec do smażenia Twarożek: 150 g sera białego 2 - 3 łyżki jogurtu typu greckiego mała wiązka koperku pieprz i sól do smaku *Osoby na diecie bezglutenowej mąkę pszenną powinny zastąpić np. ryżową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić placki z młodych ziemniaków z twarożkiem? Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić
Kuchcik gotujeZapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym
Kuchenne Wariacjesyropu z tapioki, agawy itp. łyżka mąki gryczanej (około 15 g) 2 łyżki mąki kokosowej (około 30 g) łyżka wiórków kokosowych ps. Obie mąki można śmiało zastąpić inną mąką bezglutenową, tak jak mleko migdałowe każdym innym mlekiem. Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie mleko z mąkami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnku zagotuj mleko połączone z mąkami, dodaj słodki syrop, krem jest
greenscarfużyć białej, margaryny i cukru, choć radziłabym zostać przy tej zdrowszej wersji :) . Ja daje pomysł, a wy w razie czego kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam. To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają
Zdrowie i pysznie na talerzu10zł za porcję :o I do tego jagielnik ma w sobie karmel i orzeszki - wegański snickers! Składniki (na tortownicę o średnicy ok 23cm): * spód: - 1 szklanka płatków owsianych (użyłam bezglutenowych) - 1 szklanka daktyli - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1 czubata łyżka kakao - 1 łyżka oleju kokosowego * masa jaglana: - 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej) - 1 szklanka napoju kokosowego - 1 szklanka wody
CookYourselftych nie pryskanych… to może zaraz pojawia się hodowcy kurczaków z chowu przemysłowego. Ale wróćmy do tego poke bowl, jak wymienicie sos sojowy na coconut aminos to otrzymacie całkiem bezglutenowe danie. A dodatki to jest duża dowolność możecie użyć to co akurat macie w spiżarce lub w lodówce. Składniki: 2 szklanki ryżu 3 łyżki mąki z tapioki 2 piersi
PaleoLifeUwaga, uwaga Jeśli właśnie dziś przeszliście na dietę i stracie się ograniczać słodycze to niestety nie jest przepis dla Was (ale nie smućcie się, polecam Wam Bezglutenową tartę z solonym karmelem , która na pewno zaspokoi ochotę na słodycze :)) Jeśli jednak cukier Ci nie straszny to mam dla Ciebie fajny przepis na ciasto imieninowe 2 T o propozycja dla osób, które
365 dni dookoła kuchnizupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Wegański, a jeśli użyjesz odpowiednich płatków- może być także bezglutenowy. Zrobisz go w kilka minut, choć ze zjedzeniem poczekać najlepiej cały dzień. Co jeszcze można o nim powiedzieć? Że jest bardzo syty i smakuje wyjątkowo w każdym zestawieniu- słodkim
Kuchnia w czekoladziesmakuje wyśmienicie i bogactwo okruszków nikomu nie przeszkadza, a nawet dodaje temu deserowi uroku. Polecam! Składniki na formę o średnicy 33 x 21 cm: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 łyżeczka sody, 80 ml oleju kokosowego, 60 ml wody, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/3 szklanki cukru kokosowego, 2 szklanki czereśni (można dać więcej
Jeść, by żyć w zdrowiubyć letnie) i mieszamy z miodem i drożdżami. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę wyrośnie przesiewamy z solą i erytrolem. Ja użyłam mąki orkiszowej. Odradzam mąki z pełnego przemiału i bezglutenowe, ponieważ ciasto nie będzie tak puszyste. Z pszennej wyrośnie bardziej niż z orkiszowej. Do mąki dodajemy zaczyn, esencję i masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym
KucharzycaDziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150
Kuchenne Wariacje