przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 szklanka mąki pszennej tortowej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -1 litr mleka -250g masła w temp pokojowej DODATKOWO -500g malin -750ml wrzątku -2 galaretki malinowe Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Następnie dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika, pieczemy grzanie góra-dół
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150*C, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury(...)naprawdę pyszny :) Piekła go moja Córka
Proste Potrawybędzie umieścić je obok innych produktów. Babeczki przygotowałam ze skrobi ziemniaczanej, bez dodatku mąki pszennej, dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i sypkie, a jeśli do pieczenia wykorzystacie proszek do pieczenia nie zawierający glutenu, staną się też babeczkami bezglutenowymi. Babeczki możecie przygotować tylko w jasnym, lub tylko w ciemnym kolorze, polecam jednak zrobić(...)przygotujecie 6 babeczek . Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek. Wielkanocne babeczki piaskowe Składniki: 150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki 60g cukru pudru 50g masła 2 jajka 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć
Smakołyki Berenikimalinowy 2 galaretki malinowe 800 ml wrzątku około 500-600 g świeżych malin Beza: 4 białka 180 g cukru szczypta soli Przygotowanie: Beza: Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Rozsmarować na blaszce o wymiarach 25*36 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około(...)przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretki malinowe rozmieszać we wrzątku i odłożyć do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wcześniej
Ala piecze i gotujemąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. Na arkuszu papieru do pieczenia odrysowujemy okrąg o śr. 24 cm, odwracamy i nakładamy bezę. Formujemy łyżką, zawijając brzegi do góry i wygładzając całość. Bezę od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC (termoobieg bez grzania góra-dół) i zmniejszamy temperaturę do 100-110º, pozostawiając bezę nadal
Kuchnia w czekoladziemigdałową i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy silikonowa szpatułką. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Zagotowujemy śmietanę
Ciastkozercywielu dań, bez których większość z nas nie wyobraża sobie dobrego obiadu. Pieczone ziemniaki Najczęściej ziemniaki wykorzystujemy w formie puree. Dość często robimy także z nich placki ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka. Po sobie samej widzę, iż znacznie rzadziej sięgamy po ziemniaki pieczone. Nie mówię tutaj już nawet o ziemniakach z ogniska tylko o ziemniakach pieczonych w piekarniku(...)Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków. 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli plus dodatkowa sól do posypania ziemniaków 3 łyżki tłuszczu z kaczki 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego rozmarynu Jak przygotować pieczone ziemniaki . Ziemniaki umyć, nie obierać po czym włożyć do wody, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Gotować
mecookspółkę i piekę około 17 minut, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Piekarnika nie należy otwierać w początkowej fazie pieczenia, aby ciasto nie opadło, jedynie pod koniec aby sprawdzić wykałaczką czy jest już upieczone. Upieczone ciasto, zdejmuję z blachy razem z papierem
Uwaga Babcia Gotujeroku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika
Brzuszki Łakomczuszkimnie zna, wie, że kocham bezę miłością bezwarunkową. Zjem nawet na kolację ;-P Dziś kolejna z nich, może nie idealna, ale chrupiąca, pełna masy i owoców. Mniam Co nam trzeba? 6 białek ze średnich jaj 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny na wierzch 500 ml śmietany kremówki(...)boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Śmietanę ubijamy i mieszamy z mascarpone. Wystudzoną bezę napełniamy ubitą śmietaną i dekorujemy owocami Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Wiosenna beza first appeared
Latosiowydompodsypanym mąką blacie na ok 2-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10-12 minut w 180ºC (bez termoobiegu) , aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Użyłam mąki(...)wałkowaniu. Te ciasto bardzo nie lubi mąki! Gdy będzie jej za dużo, ciasto zacznie się kruszyć. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki
Słodki Pomysłbakalii dla szukających ciasta, które na długo zachowa świeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę (chyba(...)mamy blanszowane). Bakalie posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć w mące. Masło utrzeć dodając po trochę cukier, żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w ciasto. Blaszkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. godzinę w temp. 190 stopni. Blacha
Mania Wypiekaniamąki (ja użyłam owsianej) 5 łyżek mąki kukurydzianej 3 łyżki miodu, stewii lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek rozpuszczonego masła 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez skórki, przez 30-40 minut) ziarenka z 1 laski wanilii 8-9 łyżek musu z malin i porzeczek(...)malin smażymy przez 5 minut na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny wody, studzimy) Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy w 1/3 ciastem, nakładamy po łyżeczce musu i wypełniamy łyżką ciasta. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-22 minuty
Mango Papajaasta z pieczonego bakłażana i pieczonego czosnku to nie tylko idealne śniadanie. Bez wątpienia zrobi furorę jako przekąska w tzw. międzyczasie lub podczas przyjęcia. Znakomicie smakuje w słoneczny weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa. Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych(...)warzyw. Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki: 4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty jogurt, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka posiekanego tymianu, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanej bazylii, inne zioła wg. uznania, sok i skórka otarta w wyszorowanej z cytryny, sól i pieprz do smaku
SzczyptaSmaQcałego cukru spowoduje że bezy się nie ubiją. Dodajemy w odstępach cukier. Miksuję na najwyższych obrotach do momentu aż cukier rozpuści się, beza będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego i nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Robię koszyczki które(...)Wyciskam też na papierze małe beziki do dekoracji. One będą pieczone krócej. Piekarnik rozgrzewam temp 140 stopni góra dół. Wkładam blaszkę od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam temp do 100 stopni i piekę dalej 80 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki żeby bezy się wysuszyły. Pozostałe: Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przekładam do miski
wesoła kuchniamomentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką(...)łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić pozostałe owoce (3-4 garście). Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Przy tortownicy o średnicy 22cm skrócić czas pieczenia do 40-45 minut. Wykonać test „suchego
Grunt to przepis!