bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:954/3453)

Pychotka 254

Składniki ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany bezy: 4 białka 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Pychotka

czarrna od kuchni
Pączki pieczone z lukrem malinowym 120

Jeśli marzą Wam się pączki w trochę innym wydaniu, to spieszę z propozycją pączków pieczonych. Pączki są z dodatkiem bitej śmietany bez cukru, ale doskonałym uzupełnieniem jest lukier malinowy. Całość smakuje świetnie. Przepis jest oczywiście z serii tych z sentymentem. Znaleziony na skrawku gazety – niestety nie wiem, jakiej, a lukier malinowy jest moim pomysłem na dopełnienie smaku. Z podanej(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Z ciasta formujemy 2 wałki, które dzielimy na 8 części każdy. Z każdego kawałka formujemy kulkę. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdą kulkę lekko spłaszczamy i smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Ponownie odstawiamy na 10 minut. W tym czasie

Słodki sentyment
Sernik zebra dla diabetyka 154

razu mi się spodobał. Przypomniałam sobie zebrę, którą jadłam jako dziecko, a jestem też wielką fanką serników. Przepis jest standardowy, więc dosyć mocno go zmodyfikowałam – mój sernik jest bez spodu, zamiast cukru użyłam erytrolu, no i sam sernik zrobiłam po swojemu. Jednak inspiracja ewidentnie jest widoczna. Moja wersja jest umiarkowanie słodka, ale jestem przekonana, że będziecie zadowoleni. Szczególnie, jeśli(...)należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać na przemian białą i brązową na środek łyżkami. Można lekko potrząsać tortownicą (ale nie stukać), żeby masy się wyrównywały. Sernik piec około godzinę w temperaturze 180°C (bez termoobiegu). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia. 1 porcja to ok. 150 kcal , węglowodany: 8 g, białko: 12 g, tłuszcz

Dietolog
Sernik zebra dla diabetyka 192

razu mi się spodobał. Przypomniałam sobie zebrę, którą jadłam jako dziecko, a jestem też wielką fanką serników. Przepis jest standardowy, więc dosyć mocno go zmodyfikowałam – mój sernik jest bez spodu, zamiast cukru użyłam erytrolu, no i sam sernik zrobiłam po swojemu. Jednak inspiracja ewidentnie jest widoczna. Moja wersja jest umiarkowanie słodka, ale jestem przekonana, że będziecie zadowoleni. Szczególnie, jeśli(...)należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać na przemian białą i brązową na środek łyżkami. Można lekko potrząsać tortownicą (ale nie stukać), żeby masy się wyrównywały. Sernik piec około godzinę w temperaturze 180°C (bez termoobiegu). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia. 1 porcja to ok. 150 kcal , węglowodany: 8 g, białko: 12 g, tłuszcz

Dietolog
Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie 210

pieczenia, dodajemy posiekane masło lub margarynę, cukier puder, żółtka i miód. Całość szybko łączymy ręką tworząc coś na kształt kruszonki. Powstałą kruszonkę wysypujemy na spód wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Naszą a la kruszonkę ugniatamy ręką tworząc spód. Spód podpiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Spód powinien(...)mąkę (ciągle miksując). Na koniec dodajemy miód, krótko miksujemy. Masę (będzie dość rzadka) wlewamy na podpieczony spód. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 stopni. Sernik wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około godziny (160 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik powinien ładnie odchodzić od brzegów formy. Sernik studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mój sernik zostawiłam

Słodkie okruszki
Co jeść po zawale 90

oliwek. Zalecane: drób bez skóry (kurczak, indyk), wołowina, cielęcina, królik. Chude i domowe wędliny np. grillowana na grillu elektrycznym, gotowana na parze lub pieczona w rękawie pierś z kurczaka lub indyka. Ryby przygotowane bez panierki np. dorsz, łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk. W umiarkowanych ilościach: chuda wieprzowina np. schab, polędwica, szynka bez tłuszczu, Unikaj: tłustego mięsa takiego

Cztery Fajery
Kruche babeczki z nutą pomarańczy i nadzieniem jabłkowym 180

ewentualnie kisiel cytrynowy  Sposób wykonania:   Jajko, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i miękki tłuszcz rozbełtać.  Dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie(...)kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim kółkiem przykryć i lekko połączyć brzegi. Piec w piekarniku w temp. 180 st. do zarumienienia ciasta. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może skorzystasz z innych

Cukiernia Pychotki
Żeberka pieczone w coca-coli 272

wieczorem. Następnego dnia jedyne co musimy zrobić, to wyjąć mięso z marynaty, przełożyć go do naczynia żaroodpornego i upiec. Na pieczenie powinniśmy zarezerwować sobie około 2 godziny. To dużo i nie dużo, wziąwszy pod uwagę, że mięso piecze się samo i jedynie podczas ostatnich 30 minut powinniśmy poświęcić mu nieco więcej uwagi. Same żeberka wychodzą bardzo dobre w smaku(...)dzień żeberka (bez marynaty) przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie naczynie odkrywamy i pieczemy żeberka do zarumienienia. Co kilka minut obracamy je i polewamy powstałym sosem.   Uwagi: Ja żeberka piekłam tak jak podaję w przepisie przez półtorej godziny pod przykryciem. Następnie piekłam je, obracając

Smaki Na Talerzu
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WANILIOWYM TWAROŻKIEM 556

papierze do pieczenia, kroimy na 5 cm kawałki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu. Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut, aż przyrumienią się z wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (cukier puder mieszamy dodając po łyżce sok z cytryny

cool and minty
Zawijane ciasteczka smalcuszki 157

roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając na końcu. Dzięki temu podczas pieczenia leciutko się rozwijają i nabierają charakterystycznego kształtu. Ciastka układam na blaszce, bez smarowania, nie przywierają, chyba jasne dlaczego? :) Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę ok. 12 minut na złotu kolor. Gorące przekładam

I tu będę miała takie te
Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 206

Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało.   Ubić pianę z białek ze szczyptą soli(...)oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie opcja grzania góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu .  Na ostatnie 15 minut wyłączyć górną grzałkę i piec tylko z użyciem dolnej opcji grzania - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia

Grunt to przepis!
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 367

niż wysypywanie jej zdecydowanie grubszą bułką tartą, no i w smaku też nie będzie odczuwalne. Sodę mieszamy z łyżką mleka. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już(...)drewnianą łyżką lub plastikową łopatką pora wmieszać bakalie. Ciasto przelewamy do naszykowanej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ja sprawdzam zawsze w najwyższym miejscu ciasta. Po upływie połowy czasu pieczenia można szybko wierzch keksu naciąć przez środek ostrym nożem, ale nie zawsze jest

Karo in the Kitchen
Sernik „puszysty” 3381

łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 400 ml śmietany kremówki 8 jajek (oddzielone żółtka od białek) 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1, 5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 50 g masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać

Oryginalny smak
Meczowe przekąski. 224

jednolitej konsystencji. Następnie wsadzamy kiełbaski i dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na blaszkę (najlepiej pokrytą folią aluminiową aby uniknąć późniejszego szorowania blachy) i co ważne bez wysokich rantów, żeby mogły przepięknie się zarumienić. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nastawionym na 180 st. Zdjęcia tego nie oddają, natomiast kiełbaski są cudowne - Mężczyzna bardzo docenił! :)   Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 168

opakowanie przyprawy korzennej (do piernika) 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER KRÓLEWSKI: 1 szklanka cukru pudru dokładnie roztartego z 1 białkiem WYKONANIE Masło, miód i cukier puder podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski, lekko studzimy, mieszamy z jajkami. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Dokładnie mieszamy/miksujemy, formujemy kulę. Gdyby ciasto było(...)dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i przy użyciu foremek wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce i pieczemy około 8 minut w zależności

cool and minty