Zanim przystąpiłam do jego pieczenia, powiedziałam sobie, że to ostatnia próba... Bo tych wcześniej było aż nadto i za każdym razem wychodził zakalec. Teraz wiem, że przy cieście cukiniowym trzeba zachować kilka zasad, by się udało. Po pierwsze cukinię mocno odciskamy z nadmiaru soku, który potrafi zbyt mocno masę rozrzedzić. Ciasto po połączeniu z suchymi składnikami powinno mieć konsystencję(...)czekoladą z dodatkiem śmietanki 30% i czekamy aż ta się lekko zastygnie. Podsumowując- ciasto jest pyszne, ale pośpiech może nas zgubić ;) Najlepiej zabrać się za pieczenie wieczorem, tak by nazajutrz można było bez problemu pokroić i zjeść ze smakiem! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na formę keksową 12x35cm 500g cukinii (waga
Kuchnia w czekoladziemój stary przepis bez mąki gdzie wychodzą bardziej suche ;( Dzisiaj chciałam dodać żurawiny i znalazłam przepis u Bereniki . Wyszły pycha! Polecam :) Składniki: (na ok. 14 ciastek) 150g płatków owsianych górskich 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek miodu lub syropu np. z mniszka 5 łyżek masła 2 garści żurawiny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu
W kuchni bez szafekdzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki (tak jak u mnie na zdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody(...)cytryny i miksujemy do połączenia składników. Pianę przekładamy do worka cukierniczego z dużą tylko zakończoną otwartą gwiazdką. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi (moje miały ok 10 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wyciskamy bezy na papier formując dość wysokie kopczyki. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez
Ciastkozercyokazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)skrobi i soku z cytryny, chwilkę miksujemy. Z piany formujemy w okrąg na papierze do pieczenia. Rozsmarowujemy i delikatnie ,,podnosimy" boki. Pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i suszymy przez 3 godziny. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. krem jaglany 100 g kaszy jaglanej tabliczka białej
Kuchnia Elliekajmak i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca. Lekko zakręcamy rogi tworząc rogalik. Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika
Słodkie okruszkiszerszego końca (ciasto łatwo uformować na kształt rogalików nawet jak nam coś nie wyjdzie ). Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy je w odstępach). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności
Słodkie okruszkicałość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam większe rogaliki, upiekłam je na dwóch mniejszych blaszkach. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny
Słodkie okruszkispodzie, z bezą i kruszonką, tym razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce(...)każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna być szklista i gęsta. Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego
Smaczne Zdrowemarchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę. Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut, po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze około półtorej godziny aż mięso będzie
wesoła kuchniakule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez 20 minut. Kiedy upłynie połowa czasu otwórz piekarnik i spryskaj bułki wodą. Zmniejsz temperaturę do 200ºC piecz dalej. Upieczone bułki
codojedzeniaprzywrze do brytfanki w czasie pieczenia). Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc ptaka przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20-30 minut ( inaczej w czasie dzielenia na porcje z mięsa
Miód i pieprzszklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 500 ml mleka (do zrobienia budyniu) łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady(...)masła ok. 3 łyżki mleka Tort Czekoladowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota
Słodka Stronaszklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka drobnego cukru (u mnie 3/4 szklanki, czasem daję 1/2, w zależności od słodkości dodanych owoców) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcja: 1 łyżka cukru z wanilią, większa szczypta cynamonu 6 dużych jabłek, obranych, posiekanych w drobną kostkę lub startych na tarce o dużych oczkach 170 g zimnego masła (warto(...)jabłka twardawe i bardziej kwaśne. Jeśli dacie słodszą odmianę, dajcie 1/2 szklanki cukru. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem. Do miski wsypuję suche składniki, przesiewam mąkę, mieszam. Jabłka kroję w drobną kostkę. Na spód tortownicy wykładam równomiernie
Zasmakuj Kuchnidrobnego cukru trzcinowego 100 g wiórków kokosowych 4 duże jaja (L) 225 g mąki pszennej 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 100 g jogurtu naturalnego bez cukru 350 g agrestu Składniki posypki kokosowej: 25 g wiórków kokosowych 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka roztopionego masła (około 10 g) Przygotowanie(...)ciasta z agrestem i kokosem: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół) lub 140°C (termoobieg). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Agrest umyj, oczyść z szypułek i ogonków. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z solą. Do drugiej miski włóż pokrojone
Moja DelicjaSkładniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 2 - 3 łyżki kremu kakaowego Mus arbuzowy: ok. 1,5 kg arbuza ze skórą (ok. 1 kg. miąższu) 2 opakowania(...)gorącej wody 2 opakowania galaretki o smaku arbuzowym 500 g borówki amerykańskiej Przygotowanie: Biszkopt jasny - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkości