Nadzienie: około 20 wiśni (umyte i pozbawione pestek) 350 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Beza: 6 białek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj) 300 g cukru małą szczypta soli Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia przesiewamy do większej miski. Masło kroimy w kostkę(...)minutach po 1 łyżce zaczynamy dodawać cukier. Miksujemy do czasu aż cukier się skończy, a beza będzie gęsta i gładka. Gotową bezę wykładamy na owoce, lekko wyrównujemy wierzch i całość wstawiamy do piekarnika. Przez 20 minut ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C, a następnie temperaturę obniżamy do 60 stopni i pieczemy ciasto kolejne 20 minut
Trzeci talerzwstawić do piekarnika i ciasto gotowe. Odkąd mam bobasa w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki;) polecam! MURZYNKA przygotowałam z polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Składniki w temp. pokojowej: 350 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 g cukru 2 jaja roztrzepane(...)cały czas łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Gotowe! SMACZNEGO! Murzynek bez miksera, wspaniały i delikatny! POLECAM na każdą okazję
Zasmakuj Kuchniprzyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. Rewelacyjnie smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej 50g masła(...)grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. (Można użyć kilku mniejszych naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie pokryć kruszonką. (Najlepiej za pomocą tarki.) Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach. (Ciasto powinno być lekko zarumienione.) Przed podaniem posypać orzechami włoskimi
Di gotujeNutellą Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek 0,5 szkl wódki 25 dag masła 20 dag Nutelli Wierzch 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 op śmietan(...)gorzkiej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy, delikatnie mieszając. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec około 25 minut. Ostudzić i nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika
Pieguskowa Kuchniaczekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki
W Mojej Kuchni Lubięmało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne mięso, które bez problemów odchodzi od kości – wręcz rozpada się na kawałki. Dzięki rękawowi nie wysycha i jest wyjątkowo soczyste. Kwas zawarty w winie oraz occie(...)cukierek”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post
Poezja smakucytryny, miksować przez kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysować duży talerz. Z piany z białek uformować koło wewnątrz narysowanego koła. Suszyć w temperaturze 80 o C przy włączonym termoobiegu przez conajmniej 6 godziny. Ja suszyłam przez 4 godziny, bezę zostawiłam na noc w piekarniku a następnego dnia suszyłam ją jeszcze przez 2 godziny. Śmietanę ubić
Mama GotujeDziś będzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta(...)najlepiej smakuje prosto z lodówki. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą
Domowe ciastaindyka (bez skóry) - zawiera jedynie 0,7g tłuszczu w 100g produktu. Do warzywnego kociołka pasują także inne części kurczaka, szczególnie te "chodzące, ruszające się" soczyste części, czyli podudzia, ćwiartki z kurczaka. Pamiętajcie jedynie, jeśli zechcecie dodać takie mięso uprzednio (oprócz mojego ulubionego marynowania) przesmażcie udka na patelni z obu stron, następnie dodajcie do warzyw i pieczcie razem. Smacznego(...)wraz z fasolką, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i suszoną natką pietruszki, mieszam. Układam zamarynowane wcześniej mięso, polewam dodatkowo niewielką ilością oleju, mieszam ponownie wszystkie składniki razem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez 50 minut od czasu do czasu mieszając danie. Podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchniagawy, wody i oliwy i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy blachę do zimnego piekarnika na środkowa półkę i ustawiamy temperaturę 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i bez przyspieszonego podgrzewania. Przed osiągnięciem wymaganej do pieczenia temperatury chleb jeszcze podrośnie i wyraźnie się podniesie. Po osiągnięciu 190⁰C chleb pieczemy przez 40-45minut. Po 30 minutach warto przestawić
Karo in the Kitchenzamroziłam, rano dokończyłam. Następnego dnia… tortownicę wysmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (te 60%), lekko przyklepałam dłonią, na końcu ciasto wyrównałam. Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 190 C przez ok. 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika). Podpiekłam ciasto(...)proszek budyniowy, cały czas miksując, na koniec dodać cienką strużką olej, wciąż ubijając. Na podpieczony spód ciasta wyłożyłam ubitą pianę, wyrównałam piankę i ułożyłam owoce, bez rozmrażania. Na wierzch starłam resztę ciasta (40%). Piekłam ponownie całe ciasto w temp. 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wystudzone ciasto posypałam porządnie cukrem pudrem. Gotowe! SMACZNEGO! To pyszne kruche ciasto
Zasmakuj Kuchnilodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Zimne ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Wstaw do pieca i piecz 20 minut. Następnie zdejmij papier oraz obciążenie i piecz dodatkowe 10-15 minut, aż spód stanie się złoty. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Nadzienie Agrest oczyść, obetnij ogonki(...)kształcie gwiazdki i ozdób nią wierzch tarty. Ciasto następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze przez kwadrans. Następnie tartę wyjmij, a bezę przypiecz przy pomocy palnika do crème brûlée. Jeśli go nie posiadasz, wykorzystaj górną grzałkę piekarnika nastawioną na 200°C. Przez cały czas podpiekania ciasto bacznie obserwuj
Food SquareWyrobione ciasto oprószamy mąką i zagarniamy silikonową łopatką pod spód. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Dokładnie posypujemy otrębami lub mąką. Wyrośnięte ciasto wygarniamy na przygotowaną blaszkę (używając silikonowej łopatki) i chwilę turlamy, tak, aby z zewnątrz dokładnie pokryło(...)odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 240℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę z wyrośniętymi bułkami wstawiamy na środkową półkę piekarnika, na spód wrzucamy kostki lodu lub spryskujemy wnętrze zimną wodą. Pieczemy ok 12 minut, lub do czasu, aż skórka będzie ładnie zrumieniona
cool and mintyŁooo! 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl płatków orkiszowych lub owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 2 łyżki cukru pudru 2 jajka ok 1/2 szkl mleka Dżem Łowicz 100% Czarny Bez Do większej miski przesiać i wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało(...)się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Przestudzić. Scones podawać z kremowym serkiem i dżemem Łowicz 100% Czarny Bez
Smakołyki Asi