bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:944/3453)

Gęś pieczona z ziemniakami 134

pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi, a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Piekarnik nastawić na 120 stopni. Łącznie będziemy piec około(...)godzin! Gęś, mniej więcej raz na 1,5 godziny polewać wytworzonym sosem. Podczas pieczenia starajmy się jak najmniej do niej zaglądać – to znaczy nie otwierać piekarnika bez potrzeby. Gęś nie lubi częstego otwierania piekarnika. Po 5 – 6 godzinach gęś będzie upieczona - większą pieczemy troszkę dłużej, mniejszą krócej. Upieczoną wyjąć i odstawić na 15-20 minut , aby odpoczęła. Gęś

królestwo garów
Ciasto Św. Marty 531

Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm. Składniki na ciasto orzechowe : 5 jaj „L” ¾ szklanki cukru 70 g mąki pszennej 70 g zmielonych orzechów włoskich 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody ( ja użyłam sody, bo oczywiście zabrakło mi proszku;)) p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Składniki na ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, miksując na sztywną bezę. Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie, acz delikatnie

Domowe ciasta
Śliwka w czekoladzie 135

się kratkowana forma, która piecze od razu małe ciasteczka. Mogą być też małe papilotki do muffinek. Dużą forma również się sprawdzi, jeśli w miarę równo ułożymy śliwki i odpowiednio pokroimy po wystudzeniu, tak, by każdy kawałek zawierał w środku śliwkę. Do ciepłej śliwki w czekoladzie idealnie pasują lody :) Śliwka w czekoladzie Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje(...)sztuki Porcje 32 sztuki Składniki 150 g kasza jaglana 3 szt jajka 60 g mascarpone 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo 32 szt śliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, aż poczujemy orzechowy aromat lub przelewamy trzykrotnie wrzątkiem. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości, zgodnie

Kucharzyca
Pavlova 159

Skłamałabym Was gdybym powiedziała, że moja Pavlova wyszła idealnie. Nie wyszła. A przynajmniej nie tak jak ją sobie wyobraziłam. I kiedy już skończyłam jeść moją nie-idealną pierwszą bezę na sucho z zamiarem upieczenia nowej (pewnie się zastanawiacie, czy nie było mi niedobrze po zjedzeniu całej – było.) zaczęłam przeglądać zdjęcia podobnych w internecie. I wiecie do czego doszłam? Pavlova(...)Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką – bardzo dobrze spisuje się sylikonowa. W środku bezy formujemy zagłębienie, wyrównujemy boki szpatułką. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę

Ciastkozercy
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 168

się nauczyć. W końcu wyszła mi beza idealna - chrupiąca i krucha na zewnątrz, miękka,ale nie gumowata w środku. PLEŚNIAK z BEZĄ Składniki: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła 1,5 łyżki śmietany 3 łyżeczki kakao lub karobu (dodając karob nie dajemy cukru) do przełożenia(...)słoika dżemu z czarnej porzeczki 1 garść żurawiny i rodzynek beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Z mąki, cukrów, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany i masła  zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao lub karob i zagniatamy ponownie.  Ciasta (2 jasne i 1 ciemne

Bon appetit mon amie
TORCIK ITALIANO 102

jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym Polewa: 130 g gorzkiej czekolady(...)proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną kawę - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Piec około

Ciastka - domowe słodkości
Pełnoziarniste ciacho orzechowo-sezamowe :) 149

smakuje z dodatkiem szklanki mleka czy innego napoju :) Składniki: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej  80 g mąki jaglanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 jaja 200 g masła orzechowego bez dodatku cukru i soli (Primavika) 100 g erytrolu (lub inny wybrany słodzik) 300 ml mleka słoiczek masła sezamowego słodzonego syropem z agawy (Primavika) Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki (oprócz masła sezamowego!) przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Teraz wyłóż masło sezamowe i przykryj pozostałym ciastem.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut

Zdrowie na języku :P
Beza Pavlova 91

przygotowania swojej pierwszej bezy przygotowywałam się naprawdę długo. Przewertowałam mnóstwo przepisów na bezy, obejrzałam jeszcze więcej filmików i przeczytałam tysiąc wskazówek, aż w końcu postanowiłam wziąć się do roboty i z okazji rocznicy ślubu powstała idealna beza Pavlova. Deser, który wznosi pod niebiosa, rozpieszcza podniebienie i każdym kęsem ma się ochotę na więcej. Składniki: 6 białek (jajka rozm(...)ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: owoce sezonowe Przygotowanie bezy najlepiej zacząć od odrysowania na papierze do pieczenia okręgu o średnicy ok 20-22cm. Papier przekręcamy do góry nogami i układamy go na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 170º. Jajka do przygotowania bezy

Fascynacje Ani
BANANOWE CIASTO DO TORTU 124

bananowy z masłem orzechowym. Ciasto, forma śr 20 cm: 2 duże banany (ok 200 g bez skórki) 2 duże jajka ‘L’ 140 g cukru trzcinowego 150 ml maślanki 150 ml oleju rzepakowego 380 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli W misce, za pomocą widelca rozgniatamy banany. Dodajemy(...)napowietrzamy masy, dlatego polecam użyć szpatułki silikonowej lub łyżki do mieszania. Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok 40-50 min w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Ciasto wyrasta z górką, którą ścinamy.   Uwagi

Słodki Pomysł
Szarlotka z bezą i kruszonką 89

blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć większą część ciasta, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 15 minut , do zezłocenia się ciasta. Przestudzić. Na podpieczony spód wyłożyć prażone jabłka, na nich rozprowadzić równomiernie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć mniejszy kawałek ciasta. Szarlotę z bezą i kruszonką wstawić do piekarnika nagrzanego(...)termoobiegiem ), piec 50 minut . Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku przez 15 minut, wyjąć i pozostawić w blasze do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szarlotka z bezą i kruszonką pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
CIASTO DYNIOWO CZEKOLADOWE 136

składników. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z miąższu dyni, którą wcześniej należy upiec i zmiksować. Dynię kroimy na większe kawałki i pieczemy ze skórką, około 30 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, aż wbity widelec gładko zagłębi się w miąższu.   Polecam na chłodne jesienne popołudnia(...)rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. W większej misce mieszamy 2 łyżki jogurtu z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Dodajemy puree z dyni, jajka i cukier. Mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia.   Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Do większej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z cynamonem, imbirem

cool and minty
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 83

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą tylką (około 1 cm średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

moj przepis na
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 74

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą tylką (około 1 cm średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego :-) .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 111

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą tylką (około 1 cm średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

moj przepis na
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 210

wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki(...)cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą tylką (około 1 cm średnicy), na porzeczkach porobić „kleksy” z piany bezowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy (jeżeli beza zacznie się bardzo szybko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę). Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania